Sorjan matka kohti UMK:n finaalilähetystä #UMK15

Post date: 2.3.2015 18:02:49

Seinäjoki pe 27.2.2015

Bussi Helsinkiä kohti starttasi klo 9.30, lastina noin puolet Sorjista. Syy matkaan oli kuoronjohtajallemme Pirjo Kotkaniemelle joulukuussa tullut yhteydenotto, jossa tiedusteltiin Sorjan halukkuutta esiintyä UMK:n finaalin avausnumerossa. Kuoronjohtajamme päätti onneksemme tarttua tilaisuuteen. Infoa ohjelmanumerosta saatiin alusta asti ripotellen, ja lähetykseen osallistuminen edellytti salassapitoa. Esiintymisen oli tarkoitus olla katsojille täysi yllätys. Bussimatkalla kuorolaisten hypetyksen määrä oli käsinkosketeltavissa. Viiden ja puolen tunnin matka joutui hauskasti, mm. kilpailijoiden fanikylttejä askarrellessa.

Saavuimme iltapäivällä Pasilaan ensimmäisiin harjoituksiin Ylen Studiotalolle. UMK:n toimittaja Pia Asikainen otti meidät ystävällisesti vastaan sekä ohjasi meidät ja kaksi muuta avausnumerossa esiintyvää kuoroa (helsinkiläiset Aventur Showkuoro ja gaykuoro Out 'n Loud) omaan oleskelutilaamme. Tila sijaitsi keskellä käytäviä, joihin UMK:n finalistien huoneet oli sijoitettu. Vaikka tilanne oli hyvin rento, ainakin itseäni vielä hieman jännitti. Ensimmäinen UMK-finalisti, joka tuli esittelemään itsensä kädestä pitäen, oli Pertti Kurikan Nimipäivien rumpali Toni. Tonin jännittämisen tasoa tiedusteltuamme saimme iloisen vastauksen ”ei jännitä yhtään”! Miksi siis minuakaan?

UMK:n taiteellinen tuottaja, pohjalaislähtöinen Elias Koskimies kävi esittäytymässä ja toivottamassa meidät lämpimästi tervetulleiksi mukaan ohjelmantekoon. Heti alussa oli selvää, että nyt tehdään töitä todellisten ammattilaisten kanssa. Meidät ohjattiin studiotilaan, jossa meitä odotti Pump Pump -avausnumeron musiikin sovittajat Tony Sikström ja Jukka Nylund. Avausnumeron laulullisissa harjoituksissa heittäytyminen tuntui luonnolliselta, ja ohjeita oli helppo seurata ja noudattaa.

Läpimenojen jälkeen siirryttiin ensimmäisiin kameratreeneihin. Koskimies esitteli meille studio-ohjaaja Elias Mikkosen ja show-ohjaaja Reija Wäreen. Suoraa lähetystä valmistelevia työntekijöitä oli tilassa runsaasti, ja jokaisella oli oma tehtävänsä. Ammattilaisten ohjeet olivat selkeitä, mutta myös tarkennuksien kysymiseen kannustettiin. Avausnumeron illuusio tuli olla, että me kuorolaiset olemme osa yleisöä, joka innostuu laulamaan antaumuksella mukana vanhaa tuttua euroviisuedustuskappaletta solistien Roope Salmisen, Hanna Pakarisen ja Fredin taustalla. Wäre kannusti meitä kuorolaisia bilettämään suurin elkein sekä ottamaan kaiken ilon irti. Se oli helppoa, koska riemua ei todellakaan tarvinnut teeskennellä.

Avausnumeron kuoro-osuuksien laulullisia ennakkonauhoituksia odotellessa saimme seurata UMK:n finaalin harjoituksia katsomosta. Harjoitukset virittivät mukavasti tunnelmaan, ja vanha viisufani suorastaan liikuttui. Kaikki esiintyjät kuulostivat ja näyttivät valtavan hyviltä livenä. Myös Rakel Liekin ja Roope Salmisen luontevaa juontajayhteistyötä oli ilo seurata. Tanssijat olivat ihan omaa luokkaansa ja saivat monesti haukkomaan henkeä taitavuudellaan. Sikström ja Nylund saapuivat valmentamaan meitä vielä lauluosuutemme nauhoitustilanteeseen ja antamaan viime hetken vinkkejä. Yhteistyö heidän ja muiden kuorojen kanssa oli innostavaa ja hauskaa. Studiotalolta myöhään illalla lähtiessä olo oli pitkän päivän jälkeen väsynyt, mutta erittäin onnellinen.

La 28.2.2015 UMK finaalipäivä

Päivällä piipahdimme studiolla noin tunnin mittaisissa kameraharjoituksissa. Tämän sekä Studiotalolla syödyn lounaan jälkeen oli vielä muutama tunti aikaa valmistautua iltaan. Pukeutumisohje oli yksilöllinen smart casual -asu, jossa sulautuisimme avausnumeron aikana yleisöön. Illaksi saavuimme takaisin studiolle, jossa saimme seurata kenraaliharjoituksia yleisön kanssa. Esitykset olivat livenä niin hienoja, että ihan kaikkia teki mieli kannustaa.

Avausnumero kuvattiin vain hieman ennen suoraa lähetystä. Oli hienoa päästä tunnelmaan varsinaisen studioyleisön ollessa paikalla, ja siitä sai vielä pienen lisäpotkun omaan suoritukseen. Onnistuneen kuvausoton jälkeen saimme siirtyä lähetyksen ajaksi yleisöksi green roomiin eli artistilämpiöön. Avausnumero kesti osaltamme vain noin minuutin verran. Silti kaikki tuntui ehdottomasti kaiken vaivan arvoiselta. Esiintymisen lisäksi oli ilo seurata suoran lähetyksen valmistelutyötä ja huomata miten asiat yhdistyvät pala palalta toimivaksi kokonaisuudeksi.

Green roomissa suoraa lähetystä seurattiin kahdelta isolta monitorilta. Kuorojen lisäksi yleisön joukossa oli lähinnä artistien läheisiä. Askartelemamme fanikyltit sekä omat Sorja-kylttimme saivat siellä näkyvyyttä. Kyltit heiluivat ja riemu oli katossa. Oman lisänsä green roomiin toi sosiaalinen media, jonne avausnumeron jälkeen tulvi monenlaisia viestejä; salaisuus osallistumisestamme oli vihdoin paljastunut. Green roomissa saattoi myös seurata kilpailijoiden välistä vuorovaikutusta. Yhteishenki artistien välillä tuntui ilahduttavan hyvältä. Kilpailijat edustivat erilaisia tyylisuuntia, ja kilpailuhenki tuntui enemmän kanssakilpailijoiden kannustamiselta. Itselläni oli selkeä oma suosikki, mutta viimeistään green roomissa oikea viisuhenki muistui mieleen, eli se mistä Euroviisuissa on musiikin lisäksi kyse: erilaisten kulttuurien ja erilaisten ihmisten välisestä kohtaamisesta ja hyväksynnästä. Sorjana oli ilo olla osa tätä kaikkea.

Tänä vuonna voiton vei aitoudellaan äänestäjät vakuuttanut Pertti Kurikan Nimipäivät, eikä heidän puolestaan voi olla kuin iloinen. Toivon heille onnea ja menestystä! Tulosten julkistamisen jälkeen kilpailijoiden kanssa sai mennä vapaasti seurustelemaan. Tästä Sorjakin otti kaiken ilon irti. UMK:n bileet jatkuivat yökerho Ugglassa, jonne myös Sorja oli kutsuttu. Ilta jatkui hilpeissä merkeissä, ja kaikki olivat melkein kuin yhtä isoa perhettä. Viisuhenkeä siis parhaimmillaan!

Euroviisufanina koen eläneeni unelmaviikonlopun, ja olen kiitollinen upeasta mahdollisuudesta ja kokemuksesta. Viisufanin huuma on vasta alussa, ja jään innolla odottamaan Pertti Kurikan Nimipäivien vastaanottoa Itävallassa. Sorjana palaan kuorolaulajan arkeen yhtä valtavan hienoa kokemusta rikkaampana.

- Marika