Kuvat verkkoon

Avoimia kuvia verkosta

OPH:n rahoittama hanke, eOppiasema, on tuottanut hyvää opastusaineistoa sosiaalisen median oppimiskäyttöön. Tässä heidän videonsa ja videoon liittyvä diasarjan avointen kuvien löytämisestä ja käyttämisestä.

Video:

YouTube-videoTekijänoikeuksista

Mitä tahansa kuvia ei saa netistä käyttää omissa julkaistavissa tai julkisesti esitettävissä aineistoissa.

Kuvat, varsinkin valokuvat, ylittävät lähes aina teoskynnyksen ja vaikka ne olisikin laitettu avoimeen verkkon, niitä ei saa ilman tekijän lupaa käyttää (ks. lisätietoja tekijänoikeusoppaan blogista). Monet kuvapalvelut ja yksityiset ihmiset tarjoavat kuitenkin vapaasti käytettäviä kuvia.

Creative Commons on lisenssijärjestelmä, jolla sisällön tuottaja ja jakaja voi määritellä, miten muut saavat hänen teoksiaan käyttää. Creative Commons -haun kautta voi hakea muun muassa omilla verkkosivuilla käytettäviä kuvia. Myös Googlen tarkennetulla haulla (kohta: Käyttöoikeudet) voi hakea vapaasti käytettäviä kuvia. Hakutuloksesta on aina hyvä etsiä kuvan tekijän nimi ja laittaa maininta tekijästä sekä lähdesivusta näkyviin.

Tämän kuvan jakoi Emergency Brake (klikkaa kuvaa, pääset alkuperäiseen)

Kuvien käyttöohjeita


Nina Rantapuu on tehnyt hyvän ohjevideon kouluväelle kuvien käyttämisestä. Myös opettaja Aarne Hagman on tehnyt hyvän koosteen netistä saatavilla olevien kuvien käyttämisestä, samalla hän opastaa, kuinka kuvia voi upottaa Wikispaces-wikiin. Tämä Aarnen diasarja kannattaa katsoa.

Kuvia voi etsiä mm. näistä lähteistä


Kuvan muokkaamiseen apua verkosta 


Tässä muutama vinkki. Kuvia voi käsitellä suoraan selaimella toimivilla verkkopalveluilla, kuten:
  • Sumo Paint (suomalainen) 
  • Adobe Photoshop Express Editor  
  • Pixlr (myös mobiilisovellukset)
  • Picmonkey
  • Picasa (osa Googlen valokuvia, kaksi toimintoa eli 1: koneelle ladattava sovellus, joka järjestää tehokkaasti kuvakirjaston ja tunnistaa mm. kasvot ja auttaa nimeämään henkilöitä, sisältää muokkaustoimintoja ja verkkoon jakamisen ja 2: selaimella toimiva Picasa-verkkoalbumi, joka yhdistyy Google+ -verkkopalveluun, valokuvaajien suosiossa, sillä rajaton tallennustila ja lataa kuvat alkuperäisessä koossa, muokkausominaisuuksia)
Muuta hyödyllistä kuvien käsittelyyn:
  • Ilmainen IfranView sovellusohjelma (Windows) avaa lähes minkä tahansa kuvatiedoston (myös muokkausominaisuuksia)  
Sovellusohjelmia (Windows) kuvan editointiin:
Kuvakoon muuttaminen (myös useita kuvia yhdellä kertaa):
Osaatko käyttää koneesi leikkaustyökalua? Sillä saat kätevästi ruutukaappauksia tietokoneen näkymästä. Myös Skitch auttaa ruutukaappausten tekemisessä. Lisäksi kuviin voi lisätä tekstejä, nuolia yms. Skitch toimii myös mobiililaitteilla.

Kuvien jakaminen verkkoon

Missä saa kuvata julkaistavia kuvia?
Opettajan tekijänoikeusoppaan verkkosivuilla on hyvä ja havainnollinen kuva, joka antaa 10 vinkkiä ympäristöään kuvaavalle (klikkaamalla saat alla olevan kuvan suudemmaksi). Kuva CC BY: Tarmo Toikkanen ja Sanna Vilmusenaho, 2011.


Juliste omien kuvien jakamisesta
Mediataitoviikko 2014 jakoi hyvän julisteen omien kuvien jakamisesta.


Comments