Soleggen-påske 2006

 


Knallværet ble erstattet av knall og fall under årets påske på Soleggen ved Lom (bare spør Cecilie...) Men det la knapt noen demper på turiveren og hyggen. Minnene er som vanlig mange og upåklagelige, og vi forventer å treffe alle igjen, pluss like mange i tillegg, til neste påske.

 

 

 

 

 

 

Soleggen fotografert fra toppen av Såleggi gjennom en glippe i tåka (telelinse). Cecilie og Maria Smit hopper på ski  (nede til høyre) - det er like før Cecilie røsker opp korsbåndet, formodentlig etter et rekordsvev.

 

 


 
 
 
 
 
 Noe sol var det kanskje likevel (egentlig har fotografen kåla med eksponeringen)
 
 
  
 
Sålell
 
På de  fleste dagsturer fra Soleggen brukes Sålell som første pause/rasteplass. Sålell er en klynge med privathytter ca. 3 km sør for og 120-130 m høyere enn Soleggen, litt over tregrensen. Her sjekker man gnagsår, kondis, sykdomstegn, vær, føre, kladder og humør, før man bestemmer seg om man skal snu, fortsette litt innover i dalen til minnesmerket eller trå til opp mot eller rundt Såleggi, Storhøi, Kvitingskjølen, Eisteishovde eller Lauhøi.
 
Som regel samles man i bakken ved foten av Såleggi. Men er du freidig og hensynsfull på samme tid kan du kanskje slå ut ligge/sitteunderlaget i sørveggen på en ubebodd hytte...
 
Du finner ikke stuer hvor du får kjøpt mat eller drikke på turer fra Soleggen. Men det er en slags brønn (hull gjennom snøen) hvor du kan fylle vannflasker ved Sålell. Alt annet må bringes med fra Soleggen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Broket karavane mot Sålell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Å utgjøre karavanens baktropp gir ingen grunn til bekymring

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pust i bakken ved Sålell. Neste mål: Såleggi


 

 

Godfathers (Foto: Maria Smit) 

 
 

 

Godmothers

 På Soleggen har vi minst to av dem også

 

  Fjellfilosof  jr. (t.v.) og sr. (over t.v.)

 Lille speil på veggen der...

 

Såleggi  

 Zoom mot Såleggi-varden (klikk her!)                                            

 

Med unntak av den noe odde Læshøi er Sålelggi (1540 moh) den nærmeste og mest overkommelige fjelltoppen ved Soleggen. Den er fint egnet for dagsturer både vinter og sommer. Man kan gå opp fra Sålell lang eggen, som er ganske flat, eller langs bunnen av dalen som fører mesteparten av veien til topps.  Om du har med barn (spreke, men først og fremst motiverte, og helst ikke mye under 7-8 år) bør du beregne minst 4-5 timer på hele turen.

Fra toppen av Såleggi ser du ned på Soleggen fjellstue, som i luftlinje ligger 3,2 km unna. I motsatt retning ser du Galdhøpiggen. Ellers ser du mer lokale fjelltopper som Kvitingskjølen, hvor du har tenkt deg i morgen, Eisteishovde (på noen kart kalt Einsteinshovde), hvor du skal opp litt senere i påsken, samt Lauvhøe, som du skal bestige så snart du klarer å overtale noen til å bli med som turfølge.
 
Turen tilbake fra Såleggi kan du gå ned både der du kom fra, eller på baksiden (vestsiden), som har en tilsvarende fin "halfpipe", med fin og forholdsvis jevn utforkjøring. Kjør i sikk-sakk, ellers er skistavene snart byttet ut med krykker.
 
I påsken må du se opp for steiner som begynner å stikke opp. Stadig veksling mellom hard og dyp, kanskje råtten snø gjør det vanskelig å stå løpet ut feilfritt. Vær forberedt på noe tryning, så vær forsiktig med å la kameraer henge og dingle rundt halsen.  Prøv likevel å ha det lett tilgjengelig, slik at du kan forevige de andres spektakulære tumulter i bakken! 
 

 

 

 

 

 

 En pust til...

 

  

 Toppen!    Med obligatorisk vardebilde og Colgate-smil 

 

 

 
 

 

 

  "Oj!" 

Sviktende ben under innspurten mot Soleggen.

  

 

 

Også Kjetil Klem vil gjerne demonstrere skiteknikk

 


 

Tilbake på Soleggen fjellstue
 

 
Det som lokker deg tilbake til Soleggen er den alltid utmerkede middagen kl 18. Her skryter man uhemmet av dagens bedrifter og planlegger morgendagens enda større bravader. Deretter følger yatzy, kortspill og diskusjoner som finner meningen med livet og løser verdensproblemene.


Eeeendelig tilbake!

Fjellryper på sjarmoffensiv. Overfor fotografen, selvsagt

  

 

 

Passende aktivitet i et rom med mye lufting.

Åsmunds danseskole

 

 

  

 

 

 Sisters

  


  

 

 

The Mask

 

Mathias digger Pink Floyds "Learning to Fly" (klikk her!) 

  

Haralds harde liv på Soleggen (klikk her!)  

 Agnes var påskens mest ihuga fotograf.  Fotoapparatets eier den mest nervøse. 

 

 

Heldiggrisen Babe

 

 

 

  

 

 

 

 

Litt for mye fjelluft, Jørgen?

 

 

 

 

Stedet for engasjement

 

 

 

Viktige samtaler

 

 

Viktig arbeid

 

 

 

 

 

Enda viktigere arbeid. Særlig med sånne gjester 

 

 

 

Stedet for påskeferie 

Fire påskekyllinger, hvorav tre gule 

 

 

 

En påskekylling til

 

"Mitt påskeegg er finest! Ikke sant? Ikke sant?"

  Det er dejligt at være dansk - i Norge!  

Back-pack-turist  

  

  

-"Dette er tran."        -"Iiik!"          -"Nei, TRAN!"

 

  

 Søskenkjærlighet (klikk her!)

 

 

 

 

 

Gjenferd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvitingskjølen

Har du gjennomført en skitur fra Soleggen til toppen av Såleggi uten større problemer, kan du prøve deg på neste nivå, Kvitingskjølen. Det er en kjede med  fjelltopper med jevn, innbyrdes stigning, derav betegnelsen kjølen.  De to høyeste er hhv. 2060 og 2064 moh. og ligger to km fra hverandre. Soleggen ligger på 957 m.o.h.

Én topp pr. tur er kanskje nok for mange, men det går fint an å inkludere to eller flere av de høyeste toppene på samme tur. Om du er i OK form kan du beregne rundt 6 timer på en multitopptur, inkludert velfortjente pauser.  Tur/retur Soleggen over de høyeste toppene er kanskje bortimot 3 mil (vanskelig å angi nøyaktig på grunn av  mye nødvendig sikk-sakk-gåing). Men pga. mye stigning og upreparerte løyper tilsvarer det i kraftanstrengelse 4-5 mil i forhold til oppkjørte Oslo-markløyper.

Men står du på toppen i klarvær får du en fenomenal 360-graders panoramautsikt over hele Jotunheimen, med bl.a Galdhøpiggen og Glittertind tilsynelatende et par snøballkast unna. Du ser også fint Rondane, Dovrefjell og mye mer! Ekstrabonusen er kilometervis med sammenhengende nedoverkjøring tilbake til Sålell.

Kvitingskjølen har ofte en tåkekalott liggende på toppen. Ikke gå opp i tåka! White-out og nærliggende skrenter/stup er en dårlig kombinasjon. Det har vi ymse dramatiske erfaringer med! Du bør også ta med i beregningen at det kan blåse kraftig på toppene, selv om det er relativt stille i "lavlandet" rundt Soleggen.

 

 

 

Sigurd drasser med seg snowboard til toppen av Kvitingskjølen.

 

 

 

 

 Bjørn  prøver å jamre over kladdene han nesten ikke har.

 Den lille pyramiden til venstre er Galdhøpiggen, "kuppelen" t.h. er Lauhøi. 

 

 

 


 

  

 

 

 

 

På vei fra 2060- til  2064- toppen.   Webmaster har ennå ikke helt skjønt dette med hvordan man holder stavene. Burde nok holdt seg foran PC'en. (Foto: Sigbjørn)
 

 

 

 

 

 

Enda mer flexing av testosteron ved 2064-varden, som er den største på  Kvitingskjølen.  Sigbjørn er nok en gang i ferd med å blåse overende. Kameraet er skrudd fast i stavene webmaster later som han har  i hendene. Den nettopp besøkte 2060-toppen i bakgrunnen, 2 km unna (luftlinje).

 

 

Nok en dag mot Kvitingskjølen

"Hurra!"

"...hjelpe meg..."

 

 

 

Husk kart og kompass. Øystein har oppdaget at Antarktis er nærmere enn du tror.

 

 

 

 Øystein og Cecilie mobiliserer de siste kreftene opp sluttkneika på baksiden (sørsiden) av 2060-toppen, dagens siste milepæl. 

    "Ååååh, så må vi gå helt tilbake  igjen også...!"

 Men Cecilie Smit stod løpet ut og overvant alle Kviting-kjølens tre hovedtopper i stiv kuling og med bryggende forkjølelse.

 

 

 

 

Kongen på haugen 

 

 

 

Norske byggeklosser

 

 

 

 

 

 

 

Det tradisjonelle påskerennets siste oppgave var å bygge høyest mulig snømonolitt. Den utviklet seg fra en 10-minutters attpåklattaktivitet til desperat, endeløs rivalisering.

 

 

________________

 

Kontakt

 

 

 

Webmaster: 

 Øyvind Guldbrandsen  8-)