Puzavica-Epipremnum/scindapsusTo je biljka penjačica-puzavac čije stablo može biti dugo i do 20 m. Formira vazdušne korenove kojima se pričvršćuje za podlogu. Listovi su zimzeleni, naizmenični, debeli, skoro sukulentni, srcastog oblika, tamno zelene boje sa žutim šarama. Intenzitet žute boje zavisi od količine svetlosti. Na mladim biljkama, kakve se najčešće sreću, listovi su celog oboda, dužine maksimalno do 10 cm, dok na staništu listovi odraslih biljaka mogu porasti i do 100 cm dužine, širine do 45 cm i nepravilno su režnjeviti.

Ova vrsta dosta dobro podnosi sobne uslove i često se gaji i kači po zidovima. Danas postoje brojni kultivari sa belim, žutim ili svetlozelenim šarama. U sobnim uslovima stablo dostiže dužinu oko 2 m sve preko toga biljka gubi listove, a samim tim i lepotu. Može rasti u visećoj korpi ili joj možete staviti štap obložen mahovinom oko kojeg će se penjati. Veoma brzo raste tako da će tokom godine izrasti i do pola metra.

Najviše joj odgovara umereno osvetljen položaj, podnosi i dosta difuzne svetlosti, dugo izlaganje direktnim suncu može oštetiti listove, dok usled nedostatka svetlosti dolahzi do gubitka šare na listovima. Idealna temperature za ovu biljku je 15-30 C, na nešto nižim temperaturama 10-12 C listovi požute ili se javljaju rđaste fleke.

Treba je zalivati kada se zemljište prosuši, povremeno je treba orošavati, naročito u dosta svetlom i toplom okruženju. Poželjno je prehranjivati je jednom u mesec dana tečnim đubrivom za sobno bilje, jer ova biljka nema period mirovanja.

Presađuje se na 2-3 godine. Može se uzgajati i u vodenoj kulturi (''hidroponika''), zbog toga je često možemo naći u akvarijumima. Tada se samo korjen stavi u vodu, da biljka izvlačila štetne tvari iz vode, a sama biljka će se lepo razvijati i ukrašavati vaš akvarijum.

U proljeće, ako vam se biljka jako razrasla, orežite je, izdanke (dužine oko 15-20 cm) možete koristiti za razmnožavanje. Veoma lako će se zakorijeniti jer imaju malo vazdušno korenje ako ih zataknete direktno u zemlju, ili u posudu sa vodom i pustite da potera korenčiće (već za par nedelja) nakon čega se presađuju u plitke i široke posude.U uslovima smanjenog osvetljenja zaliva se ređe, prekomerno zalivanje prouzrokuje truljenje korena i opadanje listova. Ako listovi gube žućkaste šare, treba mu više svijetla, ako ivice listova imaju smeđe mrlje, previše ga zalivate, mada to mogu biti i simptomi da je u prostoriji u kojoj se nalazi prehladno. Ako je vazduh suv, ili je biljka izložena strujanju vazduha ili direktnom suncu, može se dogoditi da je napadnu lisne vaši ili crveni pauk.

Comments