ΥΠΕΡΙΚΟ (ΒΟΤΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ)


Γενικές Πληροφορίες:

Επειδή τα κίτρινα λουλούδια του φυτού γίνονται κόκκινα όταν τριφτούν, το κόκκινο χρώμα θεωρήθηκε ότι είναι το αίμα του Άγιου Ιωάννη και γι’ αυτό κάποιοι πιστεύουν ότι το φυτό πήρε το όνομά του από κει. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ονομάστηκε έτσι επειδή χρησιμοποιούταν από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου, για να επουλώσουν τα τραύματά τους κατά τις Σταυροφορίες. Όταν λιώσει το βότανο, αναδύει μια έντονη μυρωδιά σαν λιβάνι, και αυτή η μυρωδιά πιστεύετε ότι διώχνει το κακό. Από φαρμακευτικής άποψης το φυτό εκτιμάται πολύ για τις καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητές του κόκκινου λαδιού που λαμβάνεται από τα άνθη και τα φύλλα του.

Περιγραφή:

Το υπερικό είναι πολυετές, με ξυλώδη κορμό, έχει ωοειδή μικρά λεπτά φύλλα, με νεύρα και διαφανείς κηλίδες που περιέχουν αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο περιέχεται και στα μικρά χρυσοκίτρινα λουλούδια του.

Μέρη που χρησιμοποιούνται:

Ανθισμένο βότανο

Προειδοποίηση:

Λόγω της φωτοευαισθησίας του, πρέπει να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία ή την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, όταν παίρνετε υπερικό.

Χρήσεις του για Υγεία:

Στυπτικό που καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Συνίσταται για κοψίματα και πληγές, κατάθλιψη, πόνο στα αυτιά, αιμορροΐδες, έρπη, εμμηνόπαυση, ψωρίαση, ισχιαλγία, διαστρέμματα.

Χρήσεις του για ομορφιά:

·       Πρόσωπο: συνίσταται για κανονικές επιδερμίδες ως υγραντικό.

·       Μαλλιά: βελτιώνει το χρώμα των ξανθών μαλλιών.

Comments