Kursdokumentation
Detta är dokumentation till en 5x3-timmars Gimpkurs för medlemmar i SeniorNet Helsingborg. Materialet är fritt tillgängligt och kan även användas som en självstudiekurs på nätet.

Det kommer ofta nya versioner av Gimp. Kursmaterialet ändras också. Vi försöker hålla webbplatsen uppdaterad, men det släpar gärna efter. Just nu är vi inne i skarven mellan Gimpversionerna 2.6 och 2.8 och även mellan Windows XP och 7.

Översikt av kursinnehåll

Länkar till de olika avsnitten och till exemplen finns i den blå högerspalten. Texten i lektionsavsnitten är av lärobokstyp, dvs med bakgrund och förklaringar. Exemplen är detaljerade genomgångar av några typiska tillämpningar. Bilderna till exemplen går att ladda ned från sidan "Installera".
 
Lektion
 Lektionsavsnitt
 Exempel
 1  Grundoperationer
 Justera ljus
 Justera kontrast
 2  Markering
 Penslar och Färg
 Medaljongram
 Röda ögon
 Svartvit bakgrund
 Ljusa upp del av bild
 3           Lager
 Byta ut himmel
 Enkelt montage
 4  Ordna bilder
 Pixlar och bildstorlek
 Utskrift på skrivare


 
 5  Finputsa bild
 Ta bort skräp
 Justera perspektiv
 Skärpa

Installera GIMP enligt anvisningarna i avsnittet "Installera" som du når från högerspalten.

Avsnittet nr 4 (Ordna bilder, bildstorlek och utskrift) handlar inte om Gimp, utan beskriver den hjälp man får från operativsystemet för att hantera digitala bilder. I nuvarande version är avsnittet baserat på Windows XP. Det borde uppdateras till Windows 7 eller 8, men några sådana planer finns f n inte. Kanske behövs det inte heller. Den typen av handledning finns på många andra håll.


Skicka gärna synpunkter och ändringsförslag!
kg.bergstrand@gmail.com