Hydrologie‎ > ‎

Situatieschets

Hieronder ziet u een kaartje met de 4 hoofdrolspelers:

De Grote Molenbeek die ontspringt ten zuiden van Merchtem.
De Kleine Molenbeek die ontspringt ten zuiden van Londerzeel; beide Molenbeken ontmoeten mekaar voorbij Puurs en vormen dan de Vliet die in het Zeekanaal  wordt gepompt.
De Lakemansplas (oranje): een plaatselijk beekje dat vanuit de Lakeman parallel met de Grote Molenbeek stroomt en erin uitmondt even voorbij de Watermolenstraat. (oorspronkelijk bedoeld als bypass voor de watermolen van Diepensteyn)
De Moorhoekbeek die in de Moorhoek ontspringt en in de Kleine Molenbeek uitmondt in de wijk Sneppelaar
Een kaartje met de kritieke punten in het stroomgebied van het volledige stroomgebied van beide Molenbeken:Zoals op vorige pagina al uitgelegd, is het (regen)water van de Moorhoekbeek (die voor de overstromingen zorgde) afkomstig van de Moorhoek zelf.

Het water van de Grote Molenbeek (blauw) stroomt naar het noorden en loopt op 800 m ten westen van de wijk Sneppelaar, gescheiden door een landrug met een verhoging van 1 m.

Ook het water van de Kleine Molenbeek vormt normaal geen bedreiging.
Wel is het zo dat bij hoge waterstand van deze beek er water terugstroomt richting Sneppelaar. Maar een manueel waterschot verhindert dit grotendeels.Maar bij hevige en langdurige regenval (meer dan 50 mm op 3 dagen) in de winter ontstaat een nieuwe situatie.

lees verder