Over Sneek‎ > ‎

Kunst op straat

In Sneek staan verschillende kunstwerken die vanaf de openbare weg door iedereen te bezichtigen zien.
Op deze pagina staan de meeste vermeld. 
 

The Barbarian

Kalkovens

Maker © Jan Woudstra

Geplaatst: 2000
Materiaal: hout
Als dank voor de goede relaties met Sneek, schonk de ritssluitingenfabriek YKK in 2000 een kunstwerk aan de voormalige gemeente Sneek. De goede verstandhouding was in 1970 al aanleiding geweest tot het aangaan van een officiële zusterstadrelatie tussen Sneek en het Japanse Kurobe, de bakermat van YKK. De officiële overdracht van de Barbarian vond plaats op woensdag 19 april 2000.  Die datum viel midden in de Japanse week die toen in Sneek werd gehouden ter gelegenheid van de landelijke herdenkingsactiviteiten rond vier eeuwen oude (handels)contacten tussen Nederland en Japan. ‘The Barbarian’ werd onthuld door YKK-topman SeijroNishizaki, die dezelfde ochtend was benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het kunstwerk staat aan de Kalkovens, tussen de Oppenhuizerweg en de Houkeslootboulevard. Het werd vervaardigd door de in Japan wonende Friese kunstenaar Jan B. Woudstra, die hiervoor gebruik maakte van een Japanse boom. De benaming van het kunstwerk heeft betrekking op hoe de Japannersde Hollandse zeevaarders zagen, toen die op 16 april 1600 al eersten – en gedurende lange tijd als enigen – toegang kregen tot de Japanse maatschappij; als blonde en roodharige barbaren.Nishizaki sprak bij de overhandiging van het kunstwerk over de symboliek van een boom met wortels en takken. De wortels duiden erop dat YKK zich stevig geworteld heeft in Fryslan. Van daaruit heeft het bedrijf zijn takken uitgeslagen over heel Europa; van een bedrijf met 20 personeelsleden in Sneek naar vestigingen in heel Europa met 3000 werknemers.

 

 
Beelden
Hugo de Grootstraat 2, Zwetteschool
Maker: © Maria van Everdingen
Geplaatst: 1970
Materiaal: brons
 
Het Perk 71, De Friese Poort
Maker: © J.H. Jorna
Geplaatst: 1970
Materiaal: beton
 
 
Beer
Koningin Wilhelminastraat
Maker: © Chris Fopma
Geplaatst: 1965
Materiaal: beton

 

 
Betonplastieken aan muur
Dr. Obe Postmastraat 1, (voormalig) arbeidsbureau/CWI
Maker © Beb Mulder
Geplaatst: 1974
Materiaal: beton
 
 
 
 
Bogen
over water bij wijk Pasveer
Maker: Tonny Douma
Locatiegegevens

Geplaatst: 2005

Materiaal: staal

De blauw gespoten metalen bogen markeren op twee plaatsen de nieuwe Middelsérûte, een vaarverbinding die via de Houeksloot en de Zwette van Sneek naar Leeuwarden loopt. Het kunstwerk is ontworpen door de Sneker stadsarchitect Tonny Douma. Realisatie van het kunstwerk door Visser uit Veenwouden.

 

 

 

Drie generaties

Tussen het Bonifatiushuis en de Bonifatiusschool, Hoek Leeuwarderweg / Jachthavenstraat

Maker: André van der Linden

Geplaatst: 2007

Materiaal: brons en r.v.s.

Het kunstwerk symboliseert de samenwerking tussen de Bonifatiusschool en het Bonifatiushuis in Sneek, omdat de school tijdelijk in het verzorgingshuis is gehuisvest. De kunstenaar heeft een grote vorm, die voorovergebogen leunt op een opgaande vorm, die uit de grond komt. De kleine gelijkvormige driehoek is de jeugd. De grote driehoek verbeeldt de oudere generatie. De oudere generatie is een generatie die misschien wel meer overzicht heeft.

 

 

 

 

 

 

 

Elfstedenbeeld

Prins Hendrikkade
Maker: © Evert van Hemert
Geplaatst: 31 mei 2007
Materiaal: brons en roestvast staal

Op donderdag 31 mei 2007 is een elfstedenbeeld van Evert van Hemert geplaatst. Het maakt onderdeel uit van het project Elfstedenbeeldenroute. Van Hemert schenkt alle elf steden in Fryslân een beeld langs de schaatselfstederoute.  Alle elf beelden hebben met schaatsen te maken. Op dominante locaties langs de route houden ze de elfstedentochtgedachte in herinnering bij de passanten.  Het Sneker beeld staat tussen de weg naar Leeuwarden en de oostoever van de Zwette, langs de vaarverbinding naar de Oudvaart. Het kunstwerk is zowel vanaf de Leeuwarderweg als vanaf de Zwette goed te zien. Evert van Hemert (Haarlem, 12 april 1954) is een Nederlands beeldhouwer en schilder. Langs de Oordenwei die door zijn woonplaats Kolderwolde voert is ook een beeldenroute van hem te zien. De route bestaat uit tien vrouwenbeelden, oftewel de Famkes fan Kolderwolde.

 

 

Europa en de stier

De Weide
Maker: © BarbarahHoying
Onthuld: 28 september 2001
Materiaal: steen en brons

Op 28 september 2001 vond om 16.00 uur een feestelijke happening plaats rond de onthulling van een nieuw kunstwerk voor het gebied Pasveer, getiteld Europa en de stier.  Europa en de stier staat op de driesprong van de Daam, de Weide en de Pôle. Het werd onthuld door wethouder Hans van den Broek, terwijl een groepje kinderen van de theaterschool Op Tilt van Irene Martin het verhaal van Europa en de stier verbeeldden. Europa en de stier werd vervaardigd in opdracht van burgemeester en wethouders van Sneek, door BarbarahHoying uit Uithuizen. Het kunstwerk bestaat uit drie uitgehakte blokken zwarte steen - diabaas - die een knielende stier suggereren. Het meet ongeveer 130x180x80 centimeter en staat op een sokkel.Europa en de stier is een bekend verhaal over de Griekse god Zeus. BarbarahHoyng beschreef het in haar presentatie van het kunstwerk. "Toen Zeus nog jong was, werd hij verliefd op de schone Europa, de dochter van koning Agenor van Fenicië. Toen zij met haar vriendinnen op het strand speelde, naderde Zeus haar in de gedaante van een stier. Aangetrokken door de schoonheid en de kracht van het dier streelde zij het en ging uiteindelijk op zijn rug zitten. Zeus sprong op en ontvoerde haar naar Kreta. Op het strand veranderde Zeus zich in een adelaar en bezwangerde haar van Minos." Europa en de stier © BarbarahHoying.

 

 

Geslagen zuil

Frittemaleane 5, zorgcentrum Frittemahof
Maker: © André van der Linden
Geplaatst: 1988
Materiaal: graniet, roestvrij staal

 

 
 
 
 
 
 

Gevelreliëf

Gevel Frittemahof
Maker: Jan Arts &TjallingTjaltsma
Meer over het kunstwerk

Geplaatst: 1998

Materiaal: r.v.s.

 

 
 
 
 
 
 

Gevelreliëf

Eeltje Halbertsmastraat, Groen van Prinstererschool
Maker © CobiDoevendans
Geplaatst: 1964
Materiaal: Chamotte klei

Reliëf stelt spelende kinderen voor met de Bijbel als middelpunt, met als thema wederopbouw

Materiaal: keramiek

 
 
 
Gevelreliëf
JanckoDouwamastraat 35, Johannes Postschool
Maker: © CobyDoevendans
Geplaatst: 1965
Materiaal: keramiek
 
 
Gevelreliëf
Johan Willem Frisostraat en Koopmansgracht, woningen
Maker: © CobyDoevendans
Geplaatst: 1974
Materiaal: beton
 
 
 
 
 

 

 

Gevelreliëf

Molenkrite, woningen
Maker: © CobyDoevendans
Geplaatst: 1982
Materiaal: beton

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Gevelschildering
Lorentzstraat 27, drukkerij De Vries
Maker © Dirk Hakze
Geplaatst: 1993

 

 

Gevelschilderingen

Worp Tjaardastraat, flats
Makers: © Dirk Hakze en Hilda Kanselaar
Geplaatst: 1989
Materiaal: muurverf

Eind 1988 werd begonnen met het aanbrengen van kunstzinnige beschilderingen op de gevelwanden van de trappenhuizen van de flatgebouwen aan de Worp Tjaardastraat. De gevelschilderingen zijn ontworpen door de Sneker kunstenaars Dirk Hakze en Hilda Kanselaar.

De voormalige gemeenteraad van Sneek besloot in oktober 1988 dat de zijgevels van de toen pas gerenoveerde flats aan de Worp Tjaardastraat  zouden worden beschilderd. De vijf gevels zijn naar ontwerp van Hilda Kanselaar. Het project was een initiatief van de Stichting Kunstprojecten Sneek (SKS) en vormde de afsluiting van de renovatie van de 84 flatwoningen. De kosten bedroegen ƒ 45.000,--. Ze werden betaald door de Stichting Cultureel Fonds van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, verschillende uitvoerders van de renovatie, de provincie en de gemeente. De aanzet tot de oprichting van de SKS werd gegeven door het toenmalige gemeentelijk woningbedrijf.Het woningbedrijf beoogde de trappenhuizen van de flats een zodanig accent te geven, dat de zijwanden zouden passen bij de aanblik van de overige gevels. De SKS kreeg de opdracht hiervoor een ontwerp te selecteren en door het werven van sponsors zorg te dragen voor de financiële onderbouwing.

 

 

Gevelstenen
Kruizebroederstraat 2 en 4
Maker: © Willem Coenraad Brouwer
Geplaatst: 1914
Materiaal: keramiek Het strenge uiterlijk van het pand Kruizebroederstraat 2 en 4 wordt verlevendigd door kleurige versieringen in terra cotta. Het pand staat op de lijst van rijksmonumenten.Deze versieringen werden in overleg met architect Geert Stapenséa vervaardigd door pottenbakker Willem Coenraad Brouwer (1877 - 1933), die van 1898 tot 1901 een eigen atelier had in Gouda en daarna in Leiderdorp. Brouwer is vooral bekend door de vele potten en vazen die hij maakte, maar hij had ook een aanzienlijke productie op het gebied van bouwaardewerk. De boogvormige ingangspartij van Kruizebroederstraat 2 heeft een rand van groene en blauwe siertegels. Tevens werden twee gevelstenen opgenomen met voorstellingen die beschutting symboliseren: vogels die schuilen onder een paddestoel en een kloek met kuikens. Kloek met kuikens en paddestoel met vogels

 

 

Golfbreker
Parelmoervlinder/ Atalanta
Ontworpen;  door Renate de Boer en Dorieke Dijkstra
Onthuld: 15 november 2007 Het kunstwerk ‘Golfbreker' in de wijk Duinterpen, is ontworpen door Renate de Boer en Dorieke Dijkstra, beide leerlingen van het Bogerman College in Sneek. In 2005 wonnen zij hiermee een prijsvraag die uitgeschreven was door Wetterskip Fryslân, in samenwerking met enkele gemeenten. Wetterskip Fryslân heeft samen met de voormalige gemeente Sneek het kunstwerk geplaatst in de duurzame wijk Duinterpen omdat De Golfbreker symbool staat voor de beleving van water in de woonomgeving. Het kunstwerk bestaat uit een boot die overspoeld wordt door een grote golf. Renate en Dorieke leggen uit dat de boot staat voor het land dat wordt beschermd door de dijken. "De boog is een dijk die het land beschermt. Je kan de boog ook zien als een golf die over het land heen spoelt, als de dijken het niet meer houden." Uit de boog stroomt water. Een groot zonnepaneel zorgt voor de nodige energie. Daarnaast zijn er speciale energiezuinige lampen gebruikt om het kunstwerk te verlichten. Het voormalige gemeentebestuur van Sneek koos voor plaatsing van De Golfbreker bewust voor Duinterpen, omdat bij de aanleg van dit gebied duurzaamheid hoog in het vaandel stond. Ook ligt de lat hoog wat betreft de kwaliteit van de ruimtelijke inrichting. Dit combineert dus goed met de wijze waarop De Golfbreker tot stand is gekomen.

 

 

Joods Monument

Burgemeester De Hooppark

Maker Dirk Hakze

Geplaatst: 2010

Materiaal: hout

Het ontwerp bestaat uit een constructie van een zestal roestvrijstalen buizen, die staan opgesteld op een ronde betonplaat. De constructie en opstelling zorgen ervoor, dat de schaduw van het totale object op de belangrijkste Joodse feestdag, Jom Kipoer, 18 september 2010 om 13.31 uur een Davidster oplevert. Deze Davidster valt exact binnen de begrenzing van de cirkelvormige betonplaat. Als de ster samenvalt met de ronde betonplaats is er sprake van twaalf lijnstukken. Deze lijnstukken symboliseren de twaalf Joodse stammen. Bovendien wordt het oppervlak van de betonplaat door de geprojecteerde lijnen verdeeld in dertien vlakken. De dertien delen zijn een verwijzing naar de geloofsbeginselen van het Jodendom, zoals die zijn geformuleerd door de filosoof en rabbijn Maimonides.

 

 

Ki

Nabij het Geaakwadukt
Maker: Floor van Leun
Geplaatst: maart 2009
Materiaal: hout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kind met lam

Kleinzand/Gedempte Poortezijlen
Maker: © Maria van Everdingen
Geplaatst: 1981
Materiaal: brons

In 1981 bestond het Old Burger Weeshuis 400 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum schonk het OBW de voormalige gemeente een beeldengroep, voorstellende een meisje dat een lammetje vasthoudt en een jongetje dat daar naar staat te kijken. Kind met lam is ontworpen en vervaardigd door de kunstenares Maria van Everdingen en symboliseert de zorg van en voor kinderen.

Het beeld staat aan het begin van het Kleinzand. Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van het OBW verscheen ook een jubileumboek en werd in het Fries Scheepvaart Museum een tentoonstelling aan deze instelling gewijd. Tevens werd in het kader van het jubileum het administratiegebouw van het OBW in de Kleine Kerkstraat gerestaureerd.

 
 

Kloek met kuikens

Napjusstraat (hoek Worp Tjaardastraat, zijgevel flat), gevelreliëf
Maker: © Chris W. Fopma
Geplaatst: 1965
Materiaal: gebakken en geglazuurde chamotte

Op de zijgevel van een complex flatwoningen aan de Napjusstraat liet de stichting Old Burger Weeshuis in 1965 een reliëf aanbrengen. Het kunstwerk is vervaardigd door de beeldhouwer Chris W. Fokma te Leeuwarden. Het reliëf stelt het embleem van het OBW voor: een kloek met kuikens. Fokma vervaardigde het van chamotteklei. De kloek heeft een spanwijdte van ongeveer drie meter, de kuikens zijn ongeveer een meter breed. Aanleiding tot het aanbrengen van het kunstwerk is dat het Old Burger Weeshuis na de Tweede Wereldoorlog verschillende leningen aan de voormalige gemeente verstrekte om de woningbouw te stimuleren. In 1962 nam het OBW zelfs het initiatief zelf woningbouw te gaan plegen. Dit resulteerde in de bouw van 77 premiehuurwoningen in de Noorderhoek, die in 1963 gereed kwamen. De woningen zijn een jaar later door de voormalige gemeente overgenomen en maken nu deel uit van het woningbezit van woningstichting De Wieren.Ter herinnering aan de bouw liet het OBW het gevelreliëf plaatsen. De kloek met kuikens staat symbool voor de zorgende taak van het Old Burger Weeshuis. Het symbool is ook te vinden aan de gevel van het (voormalige) weeshuis aan de Kruizebroederstraat.

 

 

Lapkepoep en Friese boerin

Wijde Burgstraat
Maker: © Herbert Daubenspeck
Geplaatst: 1991
Materiaal: brons

In 1841 openden Clemens en August Brenninkmeijer in Sneek een stoffenzaak. Dat was de eerste winkel van wat later het wereldomspannend kledingconcern C&A zou worden. Ter gelegenheid van het honderdvijftigjarig bestaan schonk het bedrijf in 1991 een beeld aan Sneek. Het bronzen beeld, vervaardigd door de Duitse kunstenaar Herbert Daubenspeck, kreeg een plaats tegenover de huidige C&A-vestiging in de Wijde Burgstraat in Sneek. Het beeld stelt een lapkepoep voor die met een Friese boerin onderhandelt over de prijs van een lap stof.  Poepen is de Friese benaming voor de Westfaalse 'Buben' die in de negentiende eeuw elke zomer in groten getale naar Friesland trokken om seizoenarbeid te verrichten in de landbouw. De linnen hemden en andere kledingstukken die de 'poepen' uit hun woonplaats meenamen, waren van zo'n goede kwaliteit dat de Friese boerinnen hen vroegen het volgend jaar wat van die stof mee te nemen.  Sommige landarbeiders zagen wel brood in de stoffenhandel en legden zich daarop toe. Aan deze lapkepoepen is het ontstaan van vele textielconcerns in ons land te danken, zoals Bervoets, Lampe en C&A. In het WestfaalseMettingen, waar de broers Clemens en August Brenninkmeijer vandaan kwamen, staat een pendant van het beeld in Sneek. Het stelt vertrek van de mannen naar Friesland voor. Ook dit beeld is van brons en vervaardigd door Herbert Daubenspeck.

 

Maan en kelk

Martiniplein 1, Rabobank
Maker @ TjibbeHooghiemstra
Geplaatst: 2000
Materiaal: brons
 
 
van kind tot volwassene

Voor het Bogermancollege, Hemdijk 2

Maker: Ids Willemsma

Geplaatst: 1998

Materiaal: staal

Dit thema is gekozen omdat de leerlingen in de loop der jaren op het Bogermancollege opgroeien van kind tot volwassene

 
 
 
 
 
 

Metaalplastiek

Kerkhoflaan, Algemene begraafplaats
Maker: © Jan Murk de Vries
Geplaatst: 1958
Materiaal: metaal

Na een uitbreiding van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in 1957, besloot het voormalige gemeentebestuur een kunstwerk te laten plaatsen op de grens van het oude en het nieuwe gedeelte.De opdracht ging naar de bekende Friese kunstenaar Jan Murk de Vries die een metalen plastiek ontwierp waarin verdriet en troost tot uiting komen.Het kunstwerk werd geplaatst in 1958 en is ongeveer twee meter hoog.

 

 

 
 
Mercury Rising
ROC Friese Poort, Harste 4-6

Maker:  Gerard A. Groenewoud  en Tilly A. Buij

Geplaatst:  2008

Materiaal: staal, polyester, chroom-coating

 

   

 
 
 
 
Metalen sculptuur
Van Giffenstraat, brandweerkazerne
Maker © Jan Stroosma
Geplaatst: 1980
Materiaal: aluminium

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Mierenhoop
Schoenmakersstraat 2, Empatec
Maker: © Anne Woudwijk
Geplaatst: 1981
Materiaal: steen

Koningin Beatrix onthulde het kunstwerk De Mierenhoop op 11 mei 1982 ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gebouw van werkvoorzieningschapWaghenbrugghe. De organisatie maakt nu deel uit van Empatec. De Mierenhoop is door kunstenaar Anne Woudwijk gebeiteld in een zwerfkei van rood graniet. Aan de oppervlakte van de kei heeft hij verschillende mieren uitgehakt. Te zien zijn onder andere een koninginnemier, een vliegende mier, cocons en larven. Het leven van de mieren verwijst naar de werknemers van Waghenbrugghe. Ze komen naar de werkplaats en zwermen uit naar de verschillende werkprojecten. Elke mier en iedere medewerker heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en werk.

 

 

Monument voor het Ongeboren leven

Kerkhoflaan, Algemene begraafplaats
Maker: Ouders van ongeboren of vroeg overleden kinderen en Steenhouwerij Van Wijk
Geplaatst: 2005
Materiaal: graniet

Op de algemene begraafplaats staat een monument voor kinderen die voor of vlak na hun geboorte zijn overleden.  Op maandag 23 mei 2005 is het tijdens een bijeenkomst met betrokkenen en wethouder Jan Bargboerin gebruik genomen. Het monument is geplaatst op verzoek van inwoners van de voormalige gemeente Sneek, die behoefte hadden aan een plaats waar zij het overlijden van ongeboren of vroeg overleden kinderen konden gedenken. Het ontwerp voor het monument is hen zelf aangedragen. Het monument voor het ongeboren leven staat bij het eerste columbarium. Met betrekking tot het monument is dit een symbolische plaats. Het staat namelijk precies op de grens van het oude deel en het nieuwe deel van de begraafplaats. Eigenlijk staat het dus op de overgang van het oude en nieuwe denken over omgaan met de dood, waarbinnen tegenwoordig ook ruimte is voor het herdenken van niet-geboren kinderen. Deze plaats bevindt zich tevens in de nabijheid van de kindergraven. Het ontwerp voor het monument is uitgevoerd en geplaatst door Steenhouwerij Van Wijk uit Sneek.

 
 

Ordenen en herordenen

Voltastraat, Douma Staal B.V.
Maker: © Gerrit Terpstra

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Pepermunt

Kleinzand, woningen De Eerste Rang
Maker: © Henk Lampe
Geplaatst: 1983
Materiaal: marmer

Het kunstwerk Pepermunt is ontworpen door de beeldend kunstenaar Henk Lampe uit Sneek, in opdracht van de Kingfabrieken Tonnema B.V. Het werd op dinsdag 9 september 1986 door directeur De Vries overgedragen aan burgemeester Mr. Bernhardus van Haersma Buma. Het kunstwerk is van marmer. Op een zwart geplaveide ondergrond zijn een staande en een liggende rol pepermunt geplaatst, waarbij uit de liggende rol een paar pepermuntjes zijn 'gevallen’. Op een andere, zwartgeruite ondergrond, liggen losse pepermunten die de indruk wekken onderdeel van een damspel te zijn.  Het kunstwerk staat aan het Kleinzand op het binnenterrein van ‘De Eerste Rang’, een woningcomplex voor ouderen. Op deze plaats in de binnenstad van Sneek stond ruim zeventig jaar Tonnema’s Kingfabriek. Het kunstwerk draagt bij aan de herinnering aan die periode, evenals overigens de naam van het woningcomplex en twee oude gevelstenen die zijn aangebracht in de grachtgevel van het appartementengebouw. De Tonnemafabriek werd in 1902 opgericht door Nicolaas de Vries en verwierf grote bekendheid met King pepermunt en later met Rangsnoepjes. Voor die nieuwe Rangsnoepjes werd in de jaren vijftig een fabriek aan de Oude Oppenhuizerweg gebouwd, waar in een later stadium ook de productie van de pepermunten en de kantoren naartoe verhuisden. ( De kantoorgebouwen van Tonnema aan de Oude Oppenhuizerweg zijn verkocht aan Van der Horst Jansen Accountants en Adviseurs.) Het oude fabriekscomplex aan het Kleinzand werd in de jaren 1984-'86 vervangen door De Eerste Rang, een appartementencomplex met 47 woningen.

 

 

Piso

Dr. Boumaweg/Parkstraat
Maker: © Frans Ram
Geplaatst: 2001
Materiaal: brons

 

 

 
 
 
 
 
 
Plastiek
Parkstraat
Maker: © Henk Rusman
Geplaatst: 1990
Materiaal: roestvrijstaal en graniet

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Poort

Normandiaplein
Maker: © Arie Berkulin
Geplaatst: 1992
Materiaal: Cortenstaal

Het kunstwerk De Poort is in 1992 geplaatst bij de ingang van het Normandiaplein. Het is ontworpen en vervaardigd door Arie Berkulin, als project van de Stichting Kunstprojecten Sneek, in opdracht van de voormalige gemeente Sneek. Het ministerie van WVC, de provincie Friesland, Nieuwe Weme en de woningbouwvereniging Patrimonium verleenden subsidie. Het kunstwerk is een eigenzinnige invulling van het gat in de gevelwand langs de Leeuwarderweg, dat was overgebleven nadat het Normandiaplein was ingericht als winkelgebied en parkeerterrein. De Poort werd onthuld op vrijdag 22 mei 1992, door wethouder mevrouw N. Weenink-Van Oort. Het kunstwerk is ongeveer acht meter hoog en vier meter breed. Het is vervaardigd van cortenstaal. Om een kunstzinnige invulling te vinden voor het gat bij de ingang van het Normandiaplein, schreef de Stichting Kunstprojecten Sneek een prijsvraag uit, waaraan drie kunstenaars meededen. Het ontwerp van Arie Berkulin werd uitgekozen vanwege de ruimtelijke uitstraling naar de omgeving. 'Het negatieve gat in de bebouwing wordt erdoor getransformeerd tot een positieve aanduiding van de ingang van het plein, op een krachtige, sobere, maar in ieder geval overtuigende wijze', aldus de jury. De poort lijkt scheef te staan. Deze verdraaiing ten opzichte van de rooilijn versterkt de zelfstandigheid van het kunstwerk en van de entree van het plein. Het achterover hellen van de poort beoordeelde de jury als een vondst 'gezien de symboliek die een poort uitdraagt'. Belangrijk bij het ontwerpen van een kunstwerk bij de entree van het Normandiaplein, was de oude kastanjeboom die daar sinds mensenheugenis stond en ook vooral moest blijven staan. De kastanje kreeg versterking van drie historische bomen die afkomstig zijn van het terrein van het voormalig verzorgingshuis Nij Nazareth op de hoek van de Leeuwarderweg en de Sytsingawiersterleane.

 

 

Raam

Hemdijk 2, Bogermancollege
Maker: © Jentje Popma
Geplaatst: 1956
Materiaal: glas

 

 

Raam

Van Giffenstraat 3, Sporthal

Maker: Chris Fokma

Geplaatst: 1967

Materiaal: glas

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Sculptuur

Bolswarderbaan 1, Antoniusziekenhuis Makers: © De Vier Evangelisten Rins Boschma, TillyBuy, Gerard Groenewoud en Gertjan Slagter
Geplaatst: 1994
Materiaal: hout, golfplaat, staal

Een paard, varken, geit en kip vormen samen acrobatisch op elkaar staand, een negen meter hoog beeld in de hal van het Sint Antonius Ziekenhuis in Sneek. Ondanks zijn grote afmetingen oogt het beeld heel licht. Dat heeft alles met de constructiewijze te maken. Elk afzonderlijk dier is opgebouwd uit een houten plaat die zijn silhouet weergeeft. Door haaks hierop platen te bevestigen ontstaat volume, maar het uiteindelijke beeld behoudt een geraamteachtig karakter. De dieren zijn niet log en statig maar lijken te zweven en dit versterkt de illusie van de zwierige circusact. Makers Gerard Groenewoud, TillyBuy, Rins Boschma en Gerrit Jan Slagter, werkend onder de naam de Vier Evangelisten, hebben zich niet beperkt tot de hal in het ziekenhuis. Buiten staan de hokken van de vier genoemde dieren die, eveneens op elkaar staand, een toren vormen. Dit werk oogt, in tegenstelling tot de gestapelde houten dieren, pompeus en heeft juist een gesloten karakter.

 
 

Sculptuuren

Hoek Malta / Van Giffenstraat

Maker:Jan Stroosma (1928-1983)

Geplaatst:  1980

Materiaal: aluminium

 

Parkstraat

Maker: Henk Rusman

Geplaatst:  1992

Materiaal: roestvrij staal, graniet

 

 

Sint Martinus

Boven ingang St. Martinuskerk, Singel 64

Makder: Gosse Dam

Geplaatst: 2003

Materiaal: gesmeed brons

 

 

 
 
 
 
 
 
Sneek Voorwaarts
Martiniplein
Maker: © J. Douma Gzn.
Geplaatst: 1990
Materiaal: staal

Het kunstwerk Sneek Voorwaarts is in 1990 ontworpen en vervaardigd door de Sneker J. Douma Gzn., oud-directeur van de fa. Douma Staal en Machines te Sneek. De heer Douma schonk het op 24 januari van dat jaar aan de stad Sneek en maakte het van het materiaal waar hij z'n leven lang mee werkte: staal. Sneek Voorwaarts is ongeveer twee meter hoog. Het staat in de binnenstad, op een gemetseld muurtje aan de rand van het in 1990 pas gereconstrueerde Martiniplein. De aanleiding voor de heer Douma om het kunstwerk te vervaardigen en aan de Sneker gemeenschap te schenken, was dat hij lang met veel plezier in het centrum woonde en er zijn bedrijf had en daarom graag iets positiefs voor de binnenstad wilde doen. Zijn creatie beeldt de relatie uit die de oude handels- en industriestad Sneek heeft met de watersportrecreatie. De driehoek verbeeldt een zeil, de Mercuriushelm symboliseert de handel en de nijverheid en het tandwiel is opgenomen als teken van de industrie.

 

 

Speelobjecten

Malta 2, Het Kompas
Maker: © Henk Lampe
Geplaatst: 1979
Materiaal: hout en staal
 
Hemdijk 14, De Klokslag
Maker: © David van Kampen
Geplaatst: 1976
Materiaal: kunststof
 
 
Speel- en ontmoetingsobjecten
Westhemstraat, plantsoen
Maker: © Auke Zandstra en kinderen van basisschool Het Partuur
Geplaatst: 1990
Materiaal: aardewerk
 
 

Speelplastieken

Kaatsland 5
Maker: © Hein Kocken
Geplaatst: 1974
Materiaal: brons
 
Plevierenpad, Piet Bakkerschool
Maker: © Anne Woudwijk
Geplaatst: 1975
Materiaal: hout

 Speelplastiek

Sjarketorenstraat, Koninklijke Lankhorst Euronetegroup B.V.
Maker: © Henk Lampe
Geplaatst: 1989
Materiaal: kunststof afvalmateriaal 
Ter afronding van de renovatie van 362 gemeentewoningen in de Lemmerweg-Oost onthulden burgemeester mr. Bernhardus van Haersma Buma en adjunct-directeur EduKlobbie van Lankhorst Touwfabrieken B.V. op 2 mei 1989 een kunstwerk op de hoek van de Frieswijkstraat en de Sjarketorenstraat. Het ging om een speelplastiek, gemaakt door Henk Lampe, die hiervoor gebruik maakte van kunststof afvalmateriaal van Lankhorst. Bij zijn ontwerp liet Lampe zich inspireren door de geschiedenis van de wijk. Zijn creatie bestaat uit zes witte en blauwe blokken met een grondvlak van een vierkante meter, waarvan de bovenkant een grafiekverbeeldt die de op- en neergaande lijn van de wijkhistorie tot uitdrukking brengt. Lampe wilde graag werken met materialen van het in Lemmerweg-Oost gevestigde Lankhorst en dit bedrijf was graag bereid mee te werken. Het stak veel energie en de ontwikkeling van het project. Het kunstwerk kostte ƒ 13.000. De afronding van de woningrenovatie was voor de aannemers aanleiding ƒ 3.000 beschikbaar te stellen voor verfraaiing van de wijk. De provincie Friesland vulde dit aan met een subsidie van ƒ 10.000.

 

 

Sprong van Oud naar Nieuw

Koningin Wilhelminastraat
Maker: © WigleEngelsma en jongeren uit het Sperkhem
Geplaatst: 2005
Materiaal: metaal

Het tweede object is de Sprong van Oud naar Nieuw dat de stedelijke vernieuwing symboliseert. De Koudumer kunstenaar WigleEngelsma ontwierp het kunstwerk De Sprong van Oud naar Nieuw. Hij vervaardigde het samen met jongeren uit de wijk, die hielpen bij het vergaren van oud ijzer en het lassen. Geassisteerd door Dirk Haagsma en Marten Atsma zette Engelsma het beeld op zijn plaats. Burgemeester drs. Arno Brok en enkele wijkbewoners legden er op 11 juni 2005 de laatste hand aan. Zij maakten afdrukken van hun handen in cementtableaus, die bij het kunstwerk werden geplaatst. De Sprong van Oud naar Nieuw is een zes meter hoge ijzeren sculptuur. Het object bestaat uit twee palen met een lat waar een vrouw met behulp van een polsstok overheen springt. De poten zijn vervaardigd van oud ijzer, terwijl de lat en de polsstok van nieuw materiaal werden gemaakt. Dit symboliseert dat je van oud spul weer iets nieuws en iets moois kunt maken.

 
 

Stiltetuin

Houten urnenwanden, waterbron met mozaïek
Kerkhoflaan, Algemene begraafplaats
Maker: © HanshanRoebers
Geplaatst: 2004
Materiaal: houten urnenwanden, granieten tegel, steen en glasmozaïek

Op vrijdag 3 december 2004 is tijdens een sobere plechtigheid de uitbreiding van de algemene begraafplaats in gebruik genomen. De uitbreiding is gerealiseerd op de terreinen van de voormalige boerderij van Coers en de tennisbanen aan de Korte Vreugde. Op deze plaats staan twee urnenwanden met in totaal 256 nissen waarin ruimte is voor urnen. De wanden omsluiten een cirkelvormige ruimte en waaieren uit tot een ovaal. Ze bieden beschutting aan een ruimte waar stilte heerst en die met banken is ingericht als een plaats voor rust en meditatie.  In het midden van de ruimte staat een monument dat 'herinneringen aan het weggevlogen leven' heet.  Wanden en monument vormen samen een stiltetuin waar nabestaanden overledenen kunnen gedenken.  De stiltetuin is ontworpen door monumentaal kunstenaar HanshanRoebers uit Koudum. Hij licht zijn ontwerp als volgt toe: 'Als iemand overlijdt, kom je in een stilte die anders is dan de afwezigheid van geluid. Net als in het oog van een orkaan heerst er absolute stilte. De twee halve cirkels die uitlopen in ovalen omsluiten eveneens een kern van stilte. Daaromheen gaan de elementen te keer'. Het monument bestaat uit een waterbron in een rond glasmozaïek van zeven vogels in een blauwe lucht. 'We vliegen in de lucht, komen samen om een tijdje met elkaar op te vliegen en gaan weer uiteen in de oneindige lucht'.

 
 

Straatmaker

Oosterdijk
Maker: © Klaas van Rosmalen
Geplaatst: 1981
Materiaal: brons

Het betrekken van een nieuw pand op bedrijvenpark De Hemmen-A7 in 1981 was voor grond-, weg- en waterbouwbedrijf M. Cnossen B.V. te Sneek aanleiding de voormalige gemeente een bronzen beeld van een straatmaker te schenken. Dit werd in opdracht van Cnossen B.V. ontworpen en vervaardigd door Klaas van Rosmalen uit 's Hertogenbosch. Op donderdag 16 juli 1981 verrichtte burgemeester mr. Bernhardus van Haersma Buma de onthulling. De bronzen straatmaker staat op de kop van de Oosterdijk, met het gezicht naar het kruispunt Gedempte Poortezijlen, Wijde Burgstraat en Gedempte Pol. Het beeld werd door Cnossen B.V. aangeboden uit waardering voor de goede samenwerking met de voormalige gemeente. Enkele dagen voor de onthulling van de Straatmaker had burgemeester Buma al het nieuwe pand van het bedrijf aan de Smidsstraat geopend. Voordien was Cnossen B.V. (tijdelijk) gevestigd op het Normandiaterrein aan de Leeuwarderweg. Enkele meters voor de Straatmaker ligt een herinneringstegel. Dit was een cadeau aan Sneek van de regionale opleidingscommissie Noord van de Stichting Bevordering Wegenbouw, dat tegelijk met het beeld door burgemeester Buma werd onthuld. De in koperen reliëfletters uitgevoerde tekst in de tegel luidt: 'Deze straat is gemaakt door leerlingstraatmakers - Stichting Bevordering Wegenbouw'. De bestrating van de Oosterdijk was als examenopdracht uitgevoerd door een van de ploegen leerlingstraatmakers die bij Cnossen B.V. werden opgeleid. Het initiatief tot het formeren van een leerlingenploeg werd in 1978 door Cnossen B.V. genomen, in samenwerking met het Arbeidsbrueau, de Stichting Bevordering Wegenbouw, de Dienst Aanvullende Civieltechnische Werken en de voormalige gemeente Sneek. Hierdoor verbeterde de praktijkopleiding van straatmakers.

 

 

Tableaus

Sperkhem
Maker: © Mark Bunder en scholieren uit het Sperkhem
Geplaatst: 2005
Materiaal: beton

De kunstwerken De Sprong van Oud naar Nieuw en tien beschilderde tableaus staan in de wijk Sperkhem Tuindorp. Ze symboliseren het overgangsproces van oud naar nieuw dat in 2005 als enkele jaren in de wijk gaande was.  De straatkunst is een initiatief van het wijkplatform Sperkhem/Tuindorp. Het wijkplatform Sperkhem/Tuindorp lanceerde het idee om met de kinderen van de basisscholen en jeugd tussen 12 en 16 jaar, onder leiding van twee kunstenaars, kunst in de wijk te maken. Het ene object markeert door middel van beschilderde plateaus een aantal monumentale gebouwen en woningen in de wijk.  Basisschoolleerlingen maakten tekeningen voor kunstenaar Mark Bunder uit Sneek. Deze vormden de basis voor tien tableaus, waarmee Bunder een route maakte langs typische architectuur van de Amsterdamse School in de buurt.

 

 

Touwslager

Kleine Palen
Maker: © Frans Ram
Onthuld: 21 juni 2003
Materiaal: brons
In 2003 vierde Lankhorst Euronete te Sneek het tweehonderdjarig bestaan van het bedrijf. Een van de jubileumfestiviteiten was het aanbieden van een standbeeld voor De Touwslager aan de voormalige gemeente Sneek. Op 21 juni 2003 onthulde burgemeester mr. Siebold Hartkamp de bronzen Touwslager.  Het bronzen beeld is vervaardigd  door kunstenaar Frans Ram uit Hogebeintum en is ongeveer anderhalve meter hoog. Lankhorst Euronete Group B.V. kreeg in 2003 het recht tot het voeren van het predikaat Koninklijk. De Touwslager staat aan de Kleine Palen, nagenoeg op de plaats waar Nicolaas Jurjan Lankhorst in 1803 een lijnbaan overnam. Daarmee legde hij de basis voor een bedrijf dat tweehonderd jaar later - aan de overkant van de stadsgracht - uitgroeide tot een internationaal opererend bedrijf met meer dan duizend werknemers.In de jaren zestig van de negentiende eeuw ging de touwslager over op het werken met syntetische garens. Na de oliecrisis van 1973 ontwikkelde Lankhorst methoden voor nuttig gebruik van het synthetisch afval. De recycling-divisie leidde tot de productie van onder andere paaltjes, pallets en kunststof straatkolken. Lankhorst Euronete is anno 2003 producent van en handelaar in touw-, garen- en nettenproducten, watersportartikelen en producten uit gerecyclede kunststof.
 
 

Trafo

IJlsterkade, gebouw Vincis
Maker: © H. Holenbach
Geplaatst: 1971
Materiaal: staal

 

 

 
 
 
 
Uitvliegende leerlingen
Parallelweg
Maker © Anno Smith
Gplaatst: 1958
Materiaal: keramiek

Bij de uitbreiding in 1958 van de christelijke kweekschool aan de Parallelweg werden door de kunstenaar Anno Smith uit Eelderwolde op de zij- en voorgevel van het gebouw verschillende muurdecoraties aangebracht. Bij de heropening van de school vertelde Smith dat het keramiek op de zijgevel een uit het christelijk monogram opspuitende fontein voorstelt. De fontein wordt omgeven door drie vliegende vogels, die de leerlingen verbeelden. De leerlingen vliegen uit nadat ze van de bron (de school) het voedsel hebben ontvangen.De in 1958 op de voorgevel aangebrachte keramiektableaus zijn inmiddels verdwenen. Het waren vier tegelvormige voorstellingen:

1. Het alziend oog met zon, maan en sterren, tezamen het heelal uitbeeldend.
2. Een waterkolom en het christelijk monogram boven een draak, de overwinning en onderdrukking van satan symboliserend.
3. Een op aarde neerdalende duif en een opvlammend vuur, de Heilige Geest voorstellend.
4. Druivenstokken en korenaren, die voor het Heilig Avondmaal staan.
Met het geheel wilde de kunstenaar de schepping weergeven, met de elementen scheppende geest, water, vuur en aarde. De christelijke kweekschool, later pedagogische academie, betrok in 1974 het gebouw De Him aan de Hemdijk. Het gebouw aan de Parallelweg werd toen in gebruik genomen door de Rooms katholieke Mavo, die inmiddels is opgegaan in de Regionale Scholengemeenschap (RSG). In 2004 is begonnen met de verbouw van het schoolgebouw aan de Parallelweg tot appartementencomplex.
 
 
Vissende kinderen

Tinga, vijver Maker: © Suze Boschma-Berkhout

Geplaatst: 1984
Materiaal: brons

Onder grote belangstelling van wijkbewoners werd op woensdag 12 juni 1980 in Tinga de beeldengroep Vissende Kinderen onthuld. Het bronzen kunstwerk werd vervaardigd door Suze Boschma-Berkhout uit Leeuwarden. Het staat op de steiger bij de vijver achter het mulitfunctionele centrum De Spil. Vissende Kinderen werd onthuld door de toen 10-jarige Elske Ringersma en de 8-jarige KouratouYoshida. Ze moesten daarvoor met een werphengel een doek verwijderen dat over de twee vissende jongetjes lag. Het beeld is een geschenk van de YKK ritssluitingenfabriek (toen Yoshida geheten), die hiermee de goede betrekkingen tussen Sneek en de fabriek wilde bevestigen en versterken. De steiger is speciaal aangelegd om de vissertjes een passende plaats te bieden. Burgemeester mr. B. van Haersma Buma liet weten dat het een uitnodiging is aan de wijkbewoners en andere Snekers, om erbij te komen zitten.

 
Wielen
Kanaalstraat/Stationsplein
Maker: © Frans RamGeplaatst: 1985
Materiaal: Belgisch hardsteen en marmer
Op dinsdag 24 september 1985 droegen de directie van de Rabobank in Sneek en kunstenaar Frans Ram uit Hogebeintum officieel een nieuw kunstwerk op het Stationsplein over aan burgemeester mr. B. van Haersma Buma van Sneek. Frans Ram vervaardigde uit Belgisch hardsteen en marmer een kunstwerk waarin de samenhang tot uiting komt tussen de verschillende vormen van openbaar vervoer die rond het plein vertegenwoordigd zijn: trein en bus. Het werk bestaat uit een treinwiel op een stuk rail. De rail gaat over in een wegmarkering waarlangs een buswiel is geplaatst. Met de overgang wordt vorm gegeven aan de beweging van het openbaar vervoer. De wielen en de rail zijn van hardsteen, de wegmarkering is van marmer. Het kunstwerk werd betaald door de Rabobank, die de voormalige gemeente in 1984 ƒ15.000,-- schonk ter gelegenheid van de opening van het kantoor aan de Marktstraat. De voormalige gemeente besloot voor dit bedrag een kunstwerk te laten maken dat een relatie met het openbaar vervoer moest hebben. Dit omdat het openbaar vervoer een belangrijke rol speelt in een centrum als Sneek en omdat in 1985 een reconstructie van het Stationsplein gereed was gekomen. Het nieuwe plein kon wel wat aankleding gebruiken.
 
 
Wetterweagen
Gossepalen/Gudsekop
Maker: © Ids Willemsma
Geplaatst: 1995
Materiaal: staal

 

 

 
 
 
 
Woningnood
Oppenhuizerweg/Graaf Adolfstraat
Maker: © Nico Ankenhoudt
Geplaatst: 1956
Materiaal: Vaurion kalksteen

Het stenen beeld op het grasveld tussen de Oppenhuizerweg en de Graaf Adolfstraat is een creatie van de Amsterdamse beeldhouwer Nico Ankenhoudt. Hij ontwierp en vervaardigde het in 1956 in opdracht van aannemingsmaatschappij Friso te Sneek, die het aan de voormalige gemeente aanbood. Burgemeester LudolfRasterhoff onthulde het geschenk op vrijdag 14 september 1956. Het beeld symboliseert de strijd tegen de naoorlogse woningnood en de samenwerking op dit gebied tussen de voormalige gemeente en particuliere bouwers. Het monument staat aan de rand van Tuindorp waar Friso een voor toenmalige begrippen groot project van 340 woningen had gebouwd, naar ontwerp van architect Romke de Vries. Bij dit project werd in Sneek voor het eerst een combinatie van traditionele en moderne montagebouw toegepast, waardoor een belangrijke besparing op de bouwkosten werd verkregen. De manier waarop de woningnood met dit plan werd bestreden - door een nieuwe vorm van samenwerking tussen de voormalige gemeente en particuliere bouwers - was toen uniek in Nederland. Ook de dank daarvoor heeft Friso met het schenken van het beeld willen uitdrukken. Beeldhouwer Nico Ankenhoudt koos voor de uitwerking van zijn ontwerp voor Franse Vaurion kalksteen. Hij beeldde de samenwerking uit door twee mensfiguren die op hun omhooggeheven handen samen een dak dragen. Het opschrift aan de voorzijde van het voetstuk luidt 'Volk in Nood, Eendracht groot'. Dit opschrift herinnert aan de burgerzinlening waardoor de bouw mede gefinancierd kon worden. Eind 1951 deed het voormalige gemeentebestuur van Sneek een beroep op de Sneker burgerij om de uitvoering van de woningbouwplannen voor 1952 mogelijk te maken. Nederland had toen te maken met schaarste aan kapitaal waardoor het voor gemeenten moeilijk was aan geld te komen. Via een obligatielening werd geprobeerd geld te lenen bij Sneker ingezetenen. Onder het motto 'Uit kousen en kluizen. Uw geld! Voor meer huizen!' werden inwoners en oud-ingezetenen warm gemaakt om mee te doen.  Gemikt werd op een kapitaal van ƒ 750.000,--, tegen een rente van 4%, waarvoor 75 woningen gebouwd konden worden. Uiteindelijk werd op de 'Burgerzinlening' voor ƒ 580.000,-- ingeschreven. Hierbij was inbegrepen een lening van het pensioenfonds van Lankhorst Touwfabrieken. Op de achterzijde van het beeld is het wapen van Sneek aangebracht.

 

 

Zeilsport

Oosterpoortsbrug
Maker: © Herman J. van der Heide
Geplaatst: 1963
Materiaal: beton

Het kunstwerk op de Oosterpoortsbrug is ontworpen door de Amsterdamse beeldhouwer Herman J. van der Heide. De opdracht kwam van het voormalige gemeentebestuur van Sneek. Het beeld werd geplaatst in augustus 1963, als afsluiting van een ingrijpende vernieuwing van de Oosterpoortsbrug. In 1961 en 1962 werd de zestig jaar oude Oosterpoorts draaibrug namelijk vervangen door een betonnen overkluizing. Oud-Sneker Herman van der Heide vervaardigde een sculptuur in gewapend beton waarvan de vorm doet denken aan een zeilschip. Daarmee kwam hij tegemoet aan de wens van het voormalige gemeentebestuur dat het zou moeten verwijzen naar de watersport. Van der Heide maakte in opdracht van Publieke Werken van de gemeente Amsterdam ook daar een aantal beelden voor bruggen.

 

 

Zetelring

Marktstraat 15, tuin stadhuis
Maker: © Henk Lampe
Geplaatst: 1988
Materiaal: hardsteen

Kunstenaar Henk Lampe ontwierp in 1987 de Zetelring voor in de tuin van het stadhuis. De ring waar de zetels in staan bestaat uit keien, de zetels zijn vervaardigd uit hardsteen. Het kunstwerk was een geschenk van de personeelsvereniging van de voormalige gemeentesecretarie aan het voormalige gemeentebestuur. Het werd aangeboden ter gelegenheid van de in gebruikname van de nieuwbouw en verbouw van het stadhuiscomplex die in 1987 waren afgerond. Lampe koos voor een ring met drie stoelen vanuit de gedachte dat de meeste besturen bestaan uit drie personen: een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Tijdens een kerstbijeenkomst met het personeel nam burgemeester mr. B. van Haersma Buma de Zetelring in ontvangst. Hij vergeleek de drie zetels met de trias politica van Montesquieu, de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. De vierde, open, plaats zou die van de ambtenarij kunnen zijn, die geen zetel heeft, maar wel macht. De ring is in 2003 verplaatst bij de herinrichting van de tuin van het stadhuis. Stond hij eerst aan de Markstraatkant van de Gedempte Neltjeshaven, tegenwoordig heeft hij een plaats tussen de Gedempte Neltjeshaven en de Kruizebroederstraat.

 

Zuil
Worp Tjaardastraat
Maker: © Dirk Hakze en leerlingen van de Fennepoort
Geplaatst: 1990
Materiaal: metaal
Het kunstwerk De Zuil is ontworpen en vervaardigd door de Sneker kunstenaar Dirk Hakze en leerlingen van groepen
7 en 8 van basisschool de Fennepoort. In juni 1990 werd het onthuld in de tuin van Worp Tjaardastraat 336, waar toen administratiekantoor Van der Horst Jansen was gevestigd. De Zuil is vervaardigd van pvc en heeft een hoogte van acht meter. Het object heeft de vorm van een kroontjespen, waar zich twee spiraalvormige banen omheen wikkelen. Het idee van de zuil is ontleend aan de zuil van Trajanus. Deze banen er omheen zijn getekend door de kinderen.
De pen beschrijft ruimte, verleden en toekomst van Sneek. Rond de zuil staan zeven paaltjes die bij zonnig weer schaduwen opleveren waaraan symbolisch de tijd kan worden afgelezen. De Zuil is vervaardigd in het kader van het project Kind en Kunstenaar dat in 1990 werd uitgevoerd in de voormalige gemeenten Sneek en Wymbritseradiel. Hierbij werkten twaalf beeldende kunstenaars met leerlingen van twaalf basisscholen aan twaalf kunstwerken, die in juni 1990 gezamenlijk een kunstroute in de beide gemeenten vormden. Het project Kind en Kunstenaar was een initiatief van de vereniging Beeldend Actief Sneek en de Stichting Kunstprojecten Sneek.

 

 

Zuiveringsbacil

Buitenroede 1, Rioolwaterzuiveringsinstallatie
Maker: © André van der Linden
Geplaatst: 1974
Materiaal: hout

Het kunstwerk aan de Geeuw, bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Buitenroede, is ontworpen en vervaardigd door de kunstenaar André van der Linden uit IJlst. Het is een abstract beeld van donker gelakt hout, dat levende zuiveringsorganismen symboliseert. Het werd vervaardigd in 1974 en is ongeveer 6 meter hoog.