Morbus Bechterew


Flemming lider af gigtsygdommen Morbus Bechterew

Morbus Bechterew er en gigtsygdom, som først og fremmest angriber ryggen og leddene mellem korsbenet og hoftebenene i bækkenet. Det betyder smerter og stivhed samt krumning af ryggen.

Årsagen til Morbus Bechterew kendes endnu ikke. Sygdommen er ikke smitsom, og den skyldes for eksempel ikke skader efter ulykker eller overbelastning.

Sygdommen opstår på grund af en såkaldt reumatisk inflammation - en form for betændelse uden bakterier. Betændelsen angriber for det meste de steder, hvor sener, ledbånd og ledkapsler hæfter på knoglerne. Men også ledhinden, en slags slimhinde inde i leddene, kan blive ramt.

Bechterew adskiller sig fra andre gigt sygdomme ved at, smerterne er størst efter hvile, man lider typisk af morgenstivhed, man kan næsten ikke rejse sig hvis man har siddet i længere tid.

 Typisk begynder symptomerne at vise sig i 20-30 års alderen, og ofte bliver det misdiagnosticeret som "bare en dårlig ryg".  I mit tilfælde fik jeg et såleindlæg i den en sko, da min daværende læge mente at, det ene ben var længere end det andet!

10år senere, da jeg var fyldt 30 var det min kiropraktor Jesper Overvad der første gang, ved hjælp af røngten billeder, stillede diagnosen Morbus Bechterew.

I dag er jeg tilknyttet Rheumatorisk afd. på Århus Kommunehospital, og har været så heldig at, få tildelt en af de nye biologiske præperater (Humira) der sammen med traditionel gigtmedicin, så godt som har fjernet alle smerterne fra nakke og ryg.