SLAP SAVICA

Savica je kraški izvir, slap in potok, ki se izliva v Bohinjsko jezero. Potok Savica ima sicer dva izvorna kraka: Veliko Savico, na kateri je slap Savica in Malo Savico (ki je hudourniškega značaja in v deževnem obdobju teče jugozahodno od Velike Savice). V bližini Koče pri Savici se združita in tečeta dalje pod skupnim imenom Savica. Pred izlivom v Bohinjsko jezero se potoku pridruži še hudourniški potok Ukanška Suha.OPIS SLAPA SAVICE:

Slap Savice prav gotovo sodi med tiste bolj znane slapove, ki imajo pridih romantike in nekako kar zgodovinski pomen. Je eden najbolj obiskanih slovenskih slapov in ima tudi velik turističen pomen v bohinjskem koncu. Že France Prešeren ga je opeval tudi v bolj šaljivih pesmih.... in prav ob vznožju slapa se je najbrž porodila ideja za znamenito pesnitev Krst pri Savici. Poleti, ob jutranji zarji, ko se prvi sončni žarki dotaknejo padajočega pramena vode, se ob slapu naredi prečudovita mavrica. Vidni del Savice dobiva vodo iz širšega kraškega območja 500 m višje ležečega Črnega jezera. Savica je med slapovi v svetu svojevrstna posebnost, saj se vodni tok že v skritem podzemlju razdeli na dva pramena. Nižje ležeči desni, 25 m visok pramen teče po podzemni razpoki iz višje ležečega jezera v raziskanem podzemeljskem rovu. Levi, 78 m visok pramen prav tako teče na višini istega podzemeljskega rova, vendar iz sosednjega jezera, v katerega se preliva voda iz tistega jezerca, iz katerega pronica voda navzdol v spodnji desni pramen.

ZANIMIVOSTI:

Včasih, po močnem deževju se zgodi, da kraško območje v širši okolici Črnega jezera ne more več požirati vse vode. Takrat postane slap Savice za kratek čas visok skoraj 600 m. V istem času dobi slap Savica na levi strani več kot 600 m visoko slapišče.

Comments