Добре дошли в страницата на спортен клуб Джудо и джу-джуцу Варна!

СК ДЖУДО И ДЖУ ДЖУЦУ ВАРНА ПРОВЕЖДА ТРЕНИРОВКИ В ЗАЛА ЗАКРИТ БАСЕЙН ДО БИВШИЯ СТАДИОН

" ЮРИЙ ГАГАРИН"  ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ:  ПОНЕДЕЛНИК, СРЯДА И ПЕТЪК - ДЖУДО,  ВТОРНИК И  ЧЕТВЪРТЪК

 – ДЖУ ДЖУЦУ,  СЪБОТА – ТРЕНИРОВКИ ПО КЮШО ДЖУЦУ,  САМООТБРАНА – ЗА КОНТАКТИ:  КОНСТАНТИН НИКОЛОВ

 тел. 0886 737857, 0899 531442, email: st_constantine@abv.bg
Джудо
(на японски: 柔道) е бойно изкуство и спорт, създадено в Япония през 1882 година от  Джигоро Кано. Характернен за него е състезателния елемент, където целта е съперникът да бъде хвърлен или повален на земята, да бъде обездвижен или принуден да се предаде. Ударите с ръце, крака или оръжия също са част от джудо, но само от предварително уредените форми (ката), като се изключват от състезанията и свободната практика (рандори). Джудо възниква на основата на бойното изкуство джуджицу, едно от традиционните военни изкуства на Япония. Джигоро Кано, създателят на джудо, се е обучава в школи по джу-джицу („изкуство на гъвкавостта“) в продължение на много години, след което създава своя система, която нарича джу-до („път на гъвкавостта“). Джудо е едно от първите съвременни (гендай будо) бойни изкуства и неговата философия и методи на обучение се превръщат в модел за по-късните бойни изкуства, развили се от традиционните форми (корю). Широкото разпространение на джудото в целия свят довежда и до появата на базирани на него нови форми, като самбо, бразилско джиу джицу и др.


СК Джудо и Джу-джуцу Варна е създаден през 2002 година във град Варна  той е масово, независимо, доброволно сдружение с нестопанска цел, за любителско и професионално практикуване на спортовете – джудо, джу-джуцу и киокушинкай карате.
Основните цели на СК Джудо и Джу-джуцу Варна се свеждат до:
- обединяване на усилията на състезатели, специалисти, треньори и привърженици на физическото и нравствено усъвършенстване;
- превръщане на спортовете джудо, джу-джуцу и киокушинкай карате във фактор за утвърждаване на здравословен начин на живот, предотвратяване на монополизма в спорта;
- постигане на високи спортни резултати на градски, областни, национални и международни състезания;
- развитие на съпътстващи дейности, подпомагащи основните цели на сдружението.
- провеждане на семинари  и демонстрации с участието на български и чуждестранни инструктори на различни  видове бойни изкуства, системи за самозащита без ограничение на пол и възраст.

Историята на Джу-джуцу

Началото е преди близо 2500 години, можем да отнесем джу – джуцу ( на японски: 柔術 ) и неговата философия към времето на Чоон Чу (772 – 481 пр.Хр.) в Китай. Това е бил един период при който техниките на боя с отворени ръце са се практикувал масово в различни школи. Когато борбата чикура – корабе се появява в Япония през 230 г. пр. Хр., много от нейните бойни техники са били включени в джу – джуцу тренировката. От 230 г. пр. Хр. има писмени източници за много различни школи по джу – джуцу, които са били създадени в Япония и това е знак, че техниките с празна ръка (без оръжие) са се практикували, дълго време заедно с техниките с оръжие като част от тренировката на самурая. Периода между VIII и XVI век в японската история  се характеризира с постоянни граждански войни, и много системи по бойни изкуства били практикувани и усъвършенствани на бойното поле. Тази практика била използвана за да се победят бронирани и въоръжени противници в много близък бой и техниките без оръжие били  усъвършенствани. Съвкупността от тези техники (удари с ръце и крака, хвърляния болезнени захвати и др.) и различните методи за практикуване (школи) се обеденяват под термина  джу – джуцу (изкуство на гъвкавостта).
Comments