Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

 
            
Ο Ιερός. Ναός της Αγίας Τριάδας, είναι το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε κατά την καταστροφή της Παλαιάς Σκαμνιάς από τους Γερμανούς τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ναός της Αγίας Τριάδας αναπαλαιώθηκε και αναπαλαιώνεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Συλλόγου Αποδήμων Σκαμνιωτών και διαφόρων δωρητών.

Κάθε χρόνο την Κυριακή της Πεντηκοστής πραγματοποιείται πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, την οποία παρακολουθεί πλήθος Σκαμνιωτών.

 Ο Ναός της Αγίας Τριάδας έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Είναι ο πρώτος μεταβυζαντινός ναός της Επαρχίας Ελασσόνας και χρονολογείται τον 18οαιώνα. Η αρχιτεκτονική του είναι τρίκλινη βασιλική χωρίς τρούλο και είναι αγιογραφημένος. Το εσωτερικό της σκεπής είναι ξύλινο ενώ το εξωτερικό της περιβάλλεται με λίθινες πλάκες. Το τέμπλο είναι ξύλινο με μια σειρά δεσποτικών εικόνων, μια σειρά αποστολικών και με μια σειρά δωδεκαόρτου.

Η αγιογράφηση τού ναού είναι έργο του ζωγράφου Παναγιώτη Ζαρακινού αλλά και του ζωγράφου Κωνσταντίνου αγνώστου επωνύμου, ο οποίος καταγόταν από την Καρυά Ελασσόνας. Στις αγιογραφίες του ναού συγκαταλέγεται και η ιδιότυπη αγιογράφηση του Άγιου Χριστόφορου, ο οποίος εμφανίζεται ως κυνοκέφαλος.

Στην ανατολική πλευρά του κωδωνοστασίου υπάρχει λευκή πλάκα με επιγραφή που φέρει την χρονολογία ανέγερσης του, 5 Σεπτεμβρίου 1520 ΙΣ-ΧΣ.

 ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
 
 ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Ο ΚΥΝΟΚΕΦΑΛΟΣ
 
 
 
 
 
Comments