Lippukunta‎ > ‎

Historia

Partiotoiminta alkoi Suonenjoella vuonna 1917, kun Kuopiossa partiotoimintaan tutustunut Valtteri Makkonen perusti Sotka-nimisen vartion samannimisen Suonteella liikennöineen laivan mukaan. Syksyllä 1948 pastori Jouni Kiviluoto perusti paikkakunnalle lippukunnan, jonka nimeksi tuli Suonenjoen Sotkat.

 

Ensimmäinen Sotkien partiokolo kunnostettiin ikivanhasta, kivistä holvatusta perunakellarista. Kalusteet tehtiin isosta kelohongasta ja penkkien pehmusteina oli hirven talja. Koloa lämmitettiin aluksi telttakamiinalla, mutta myöhemmin paikalle muurattiin avotakka. Kolon kunnostamisen kustannuksista vastasi Lions Club Suonenjoki, joka oli seurakunnan ohella lippukunnan taustayhteisö. Sotkilla oli myös hyvin toimiva vanhempainneuvosto. Se lahjoitti Sotkille oman lipun, jonka valmistivat Käsityön Ystävät Helsingissä.

 

Lippukunta onnistui saamaan erinomaisen leiripaikan Pörölänmäeltä Hirvolan talon mailta Joutsenisen järven rannalta. Leiristä käytettiin nimeä Sotkanranta. Jokaisella vartiolla oli oma ”tonttinsa” telttoineen, tulisijoineen, kellareineen jne.

 

Kun Jouni Kiviluoto muutti pois Suonenjoelta vuonna 1955, hän testamenttasi lippukunnan Lauri ”Vilkku” Merikoskelle, joka joutui tehtävään aivan pystymetsästä, ilman aikaisempaa partiokokemusta. Matti Makkonen toimi lippukunnanjohtajana vuosina 1964–1965 ja Toivo Herranen vuosina 1965–1974.

 

Tyttölippukunta Suonenjoen Sirkut perustettiin vuonna 1955. Tyttö- ja poikalippukunnat yhdistettiin vuonna 1972, ja uudeksi nimeksi tuli Suonenjoen Sirkut ja Sotkat. Lippukunnan jäsenmäärä on vaihdellut muutamasta kymmenestä toiselle sadalle. Suurimmillaan jäsenmäärä on ollut noin160 jäsentä 1970- ja 1980-luvuilla.

 

Kappeen sydänmaille, tiettömän taipaleen taakse, saivat Suonenjoen Sirkut ja Sotkat oman partiokämpän vuonna 1978. Hirret saatiin seurakunnalta pappilan vanhasta väentuvasta. Koska kämpälle ei ollut perille asti tietä, suurin osa rakennustarvikkeista kannettiin paikalle.

 


Teksti mukailtu Pohjois-Savon partiolaisten julkaisemasta kirjasta ”No johan tok, partio pohjois-Savossa 1900-luvulla”