Koiranäyttelyt

 


Koiranäyttelyt ovat monelle koiranomistajalle mukava harrastus, jossa tavataan muita koiraihmisiä ja nähdään erilaisia koiria. Innostuneimmat kiertävät näyttelyitä lähes joka viikonloppu, toiset tuovat koiransa näytille kerran tai pari vuodessa. Kuitenkin kasvattajien jalostustyölle olisi suuri apu, jos kasvattia edes kerran tai kaksi elämänsä aikana käytettäisiin näyttelyissä tuomarin arvioitavana.

Näyttelyihin saavat osallistua rekisteröidyt puhdasrotuiset koirat, jotka on tunnistusmerkitty tatuoinnilla tai mikrosirulla. Uroksilta vaaditaan lisäksi, että niillä on molemmat kivekset laskeutuneet. Koiralla on myös oltava rokotukset Kennelliiton määräysten mukaisesti voimassa. Nykyisten näyttelysääntöjen mukaan typistetyt koirat eivät saa osallistua enää näyttelyihin, mikäli ne ovat syntyneet 1.1.2001 jälkeen.

Näyttelyitä on monenlaisia: kansainvälisiä näyttelyitä, kaikkien rotujen näyttelyitä, ryhmänäyttelyitä sekä erikoisnäyttelyitä. Kansainväliset näyttelyt ja kaikkien rotujen näyttelyt ovat kaikille roduille tarkoitettuja. Ryhmänäyttelyihin osallistuvat vain näyttelyn järjestäjän ilmoittamat roturyhmät. Erikoisnäyttelyt ovat rotuyhdistysten omia näyttelyitä, joihin osallistuvat vain tietyn rotuiset koirat. Lisäksi järjestetään epävirallisia pentunäyttelyitä, joihin saavat osallistua 5-9 kk ikäiset pennut. Match show on leikkimielinen, täysin epävirallinen näyttely, jossa voi käydä harjoittelemassa näyttelyesiintymistä. Niihin pääsevät myös sekarotuiset tai koirat, joilla ei vaikkapa kivespuutoksen tai jonkun ulkomuodollisen virheen vuoksi ole asiaa oikeisiin näyttelyihin. Match shown arvosteluilla tai menestyksellä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä virallisten näyttelyiden kanssa ja niissä saattaa olla tuomarina aivan kuka tahansa, ei siis välttämättä mikään asiantuntija.


Näyttelyyn ilmoittautuminen

Tietoa kaikista järjestettävistä näyttelyistä löytyy esimerkiksi Kennelliiton sivuilta www.kennelliitto.fi. Näyttelyiden ilmoittautumis- ja tuomaritiedot tulevat myös aina Koiramme-lehteen muutamaa kuukautta ennen näyttelyä. Lisäksi nykyään monilla näyttelyillä on omia kotisivuja, joilta näkee näyttelyn tiedot ja toisinaan jopa tuloksia näyttelyn jälkeen. Näyttelyihin ilmoittaudutaan kaavakkeella, jonka pystyy tulostamaan esimerkiksi Kennelliiton sivuilta.

Ilmoittautuessa täytyy päättää mihin luokkaan koiransa haluaa ilmoittaa. Vaihtoehtoja nimittäin saattaa olla joskus useampia koiran iästä tai käyttötuloksista riippuen. Esimerkiksi 16 kk ikäisen koiran voi ilmoittaa joko junioriluokkaan, nuortenluokkaan tai avoimeen luokkaan tai mikäli koiralla on rodulta vaadittava käyttökoetulos, myös käyttöluokkaan. Muotovalio saa osallistua valioluokkaan, käyttöluokkaan tai veteraaniluokkaan (mikäli on täyttänyt 8 vuotta). Vaadittavan käyttökoetuloksen saavuttanut koira, joka ei ole vielä muotovalio, voi osallistua käyttöluokkaan tai avoimeen luokkaan. Luokkakohtaiset ikärajat lasketaan näyttelyä edeltävästä päivästä eli koiran täytyy olla täyttänyt vaadittava ikä näyttelyä edeltävänä päivänä. Mikäli ikäraja täyttyy vasta näyttelypäivänä, ilmoitetaan koira edelliseen luokkaan. Kaksipäiväisissä näyttelyissä ikärajan on täytyttävä ensimmäistä näyttelypäivää edeltävänä päivänä, vaikka koira arvosteltaisiinkin vasta jälkimmäisenä päivänä.

Pentuluokat ovat epävirallisia ja ne järjestetään näyttelytoimikunnan halutessa. Käytännössä kuitenkin suurimmassa osassa näyttelyitä järjestetään pentuluokka 7-9 kk. Siihen osallistuvan pennun tulee olla täyttänyt 7 kk, mutta ei vielä 9 kk. Pentuluokka 5-7 kk järjestetään tavallisesti vain epävirallisissa pentunäyttelyissä sekä rodun erikoisnäyttelyissä

Junioriluokka (JUN) 9-18 kk ikäisille koirille. Kansainväliseen näyttelyyn ilmoittautuessa kannattaa huomioida, että junioriluokan koira ei kilpaile CACIB:ista (kansainvälisestä sertifikaatista), joten jos koira on täyttänyt 15 kk ja haluaa sen kilpailevan CACIB:ista, kannattaa koira ilmoittaa nuortenluokkaan tai avoimeen luokkaan.

Nuortenluokka (NUO) 15-24 kk ikäisille koirille.

Avoin luokka (AVO) yli 15 kk vanhoille koirille, jotka eivät ole muotovalioita. Luokassa ei ole yläikärajaa.

Käyttöluokka (KÄY) yli 15 kk vanhoille koirille, joilla on kyseiseltä rodulta vaadittava käyttökoetulos, esim. noutajilla ja spanieleilla läpäisty taipumuskoe. Luokassa ei ole yläikärajaa. Kaikilla roduilla ei ole käyttöluokkaa.

Valioluokka (VAL) 15 kk täyttäneille koirille, joilla on muotovalion arvo. Luokassa ei ole yläikärajaa.

Veteraaniluokka (VET) 8 vuotta täyttäneille koirille. Veteraaniluokan koira ei kilpaile CACIB:ista.

Kasvattajaluokka (KAS) koostuu saman kasvattajan 4 kasvatista, jotka ovat vähintään kahdesta eri yhdistelmästä. Tähän luokkaan ilmoittaa koirat kasvattaja, ei koiran omistaja itse. Kaikkien kasvattaluokkaan osallistuvien koirien on ensin saatava laatuarvostelusta vähintään arvosana EH (erittäin hyvä).

Näyttelymaksu maksetaan järjestäjän ilmoittamalle tilille ja kuitti maksusta liitetään ilmoittautumisen mukaan. Mikäli ilmoittautumisen maksaa kotoa netin kautta, kelpaa kuitiksi vain sellainen, jossa näkyy pankin arkistointitunnus eli kuitti on tulostettu siinä vaiheessa kun maksu on hyväksytty ja sitä ei pysty enää peruuttamaan.


Näyttelyyn valmistautuminen

Jotta tuomari pystyisi kunnolla arvostelemaan koiran, se olisi hyvä totuttaa siihen, että antaa vieraan ihmisen tutkia itseään. Tuomari katsoo koiran hampaat, koittelee käsillään sen luustoa ja turkkia sekä tarkastaa, että uroskoiralla on molemmat kivekset laskeutuneet. Koiran kanssa olisi hyvä myös harjoitella kehässä juoksemista, jotta se osaisi ravata kauniisti hyppimättä ja vetämättä hihnassa. Koiran tulisi jaksaa myös seistä paikallaan sen aikaa kun tuomari sanelee koiran arvostelua. Pöydällä arvosteltavat pienemmät rodut on myös syytä totuttaa etukäteen pöydällä seisomiseen.

Kannattaa ottaa etukäteen hieman selvää kuinka oman rotuista koiraa on tapana esittää näyttelyissä. Toiset rodut seisotetaan vapaasti ja esittäjä seisoo niiden edessä tai vieressä. Toiset taas asetellaan käsin oikeaan asentoon ja esittäjä saattaa pitää koiran päästä ja hännästä kiinni. Jos on epävarma esitystavasta, kannattaa kysyä joltain kokeneemmalta rodun harrastajalta neuvoa mitä pitää koiraa esittäessä huomioida. Monesti myös koiran kasvattaja esittää mielellään kasvattinsa, joten kasvattajan kanssa kannattaa neuvotella mihin näyttelyyn hän on menossa.

Näyttelyesiintymistä voi käydä myös harjoittelemassa epävirallisissa näyttelyissä eli match showssa, joita monet koirakerhot ja yhdistykset järjestävät. Tietoja löytää yleensä netissä olevista koirafoorumien tapahtumakalentereista, paikallislehdistä sekä koirakerhojen kotisivuilta. Jotkut koirakerhot järjestävät myös näyttelykoulutusta.

Näyttelyyn mentäessä tulisi koiran turkin olla rodunmukaisesti kunnostettu. Likainen koira on syytä pestä hieman ennen näyttelyä. Kokopesu kannattaa suoritaa vähintään muutamaa päivää aikaisemmin, mutta tietysti tassukarvoja ja kuraista mahanalusta voi pestä ihan näyttelypäivän aamunakin. Trimmattavien koirien turkki kunnostetaan rodunomaisesti. Koirasi kasvattaja varmasti neuvoo tässä asiassa. Koiran voi myös viedä trimmattavaksi ammattitrimmaajalle.

Jokainen näyttelyyn ilmoittautunut saa vähän ennen näyttelypäivää kotiinsa kirjeen, josta näkee rotujen arvosteluaikataulun. Kirjeessä tulee myös ajo-ohje tai kartta näyttelypaikalle sekä koiran numerolappu. Mikäli numerolappua ei lähetetä etukäteen, sen saa rokotustodistuksien tarkastuksessa näyttelypaikalla.

Muistilista näyttelyyn:
- rekisteritodistus sekä rokotustodistus, jos rokotuksia ei ole merkitty rekisteritodistukseen 

- numerolappu, mikäli se on etukäteen lähetetty ja jotain lapun kiinnitykseen

- juomakuppi ja vettä koiralle

-makupaloja 

- kakkapusseja 

- näyttelyhihna 

- harja tai kampa tai suka 

- makuualusta koiralle (kevyt- tai metallihäkki)Näyttelypaikalla

Näyttelypaikalle tulisi tulla noin tuntia ennen ilmoitettua arvostelun alkamista, sillä mikäli tuomari onkin ollut arvioitua nopeampi, saattaa seuraava rotu alkaa hieman ilmoitettua aikaisemmin. Mikäli myöhästyt arvostelusta, koirasi voi saada ainoastaan laatuarvostelun, mutta se ei osallistu enää kilpailuluokkiin.

Näyttelypaikalle saavuttaessa tarkastetaan ensimmäiseksi koiran rokotustodistuksesta, että koira on asianmukaisesti rokotettu. Ovelta saa myös ostaa näyttelyluettelon, josta näkee kaikkien kyseiseen näyttelyyn ilmoitettujen koirien tiedot. Näyttelyyn tulevan koiran kanssa pääsee yksi henkilö ilmaiseksi sisään ja muut perheenjäsenet joutuvat maksamaan sisäänpääsymaksun. Pidä huoli, että koirasi on käynyt tarpeillaan ennen kehään menoa, jotta se ei tee tarpeitaan kehään. Muistathan myös siivota koirasi kakat pois niin sisällä kuin näyttelyalueen pihallakin! Jokainen näyttelyissä kävijä voi näin omalta osaltaan edesauttaa sitä, että jatkossakin koiraihmiset saavat käyttöönsä tiloja koiranäyttelyiden järjestämiseen.

Pyri kuumana kesäpäivänä löytämään koirallesi paikka, jossa se saa levätä varjossa. Älä myöskään koskaan jätä koiraasi kuumaan autoon odottamaan. Vaikka auto olisi varjossa tullessasi, siihen saattaa hetken päästä paistaa kirkkaasti aurinko. Myöskään talvipakkasilla ei koiran paikka ole kylmässä autossa. Huolehdi myös siitä, että koiralla on tarvittaessa vettä juotavaksi.


Näyttelykehän kulku

Kehässä on tuomarin lisäksi kaksi kehäsihteeriä. Toinen kirjoittaa tuomarin saneleman arvostelun koirista ja toinen pitää huolen kehän toiminnasta: kutsuu koirat luokittain kehään, opastaa tarvittaessa koiran omistajia, jakaa koirille niiden saamat palkintonauhat jne. Kehäsihteeri toimii myös tarvittaessa tulkkina, jos arvosteleva tuomari on ulkomaalainen ja koiran omistaja ei ole itse kielitaitoinen. Ei siis tarvitse koskaan pelätä sitä, ettei ymmärrä mitä tuomari sanoo.

Tuomari arvostelee ensimmäiseksi kaikki pennut (alle 9 kk ikäiset koirat), ensin urospennut ja sitten narttupennut. Kaikki luokkaan osallistuvat pennut menevät aluksi kehään ja tuomari pyytää juoksuttamaan koirat kehän ympäri. Tämän jälkeen koirat arvostellaan yksi kerrallaan. Pentuluokassa ei ole laatuarvostelua, vaan ne saavat ainoastaan kirjallisen arvostelun. Kun koko luokan pennut on arvosteltu, sijoittaa tuomari neljä parasta pentua paremmuusjärjestykseen (PEK 1, PEK 2 jne.). Tuomari voi halutessaan antaa mielestään lupaavalle pennulle kunniapalkinnon (KP). Kun sekä uros- että narttupennut on arvosteltu, valitsee tuomari parhaasta kunniapalkinnon saaneesta uros- ja narttupennusta rodun parhaan pennun (ROP-pentu) ja toisesta tulee vastakkaisen sukupuolen paras pentu (VSP-pentu). Näyttelyn parasta pentua ei nykyään valita kuin erikoisnäyttelyissä eli pennun näyttelypäivä päättyy yleensä pentuluokkien ollessa ohi.

Pentuluokkien jälkeen arvostellaan kaikki urokset. Luokkajärjestys on: junioriluokka, nuortenluokka, avoin luokka, käyttöluokka, valioluokka, veteraaniluokka. Jokaisessa luokassa kehään menevät ensin kaikki kyseiseen luokkaan osallistuvat koirat. Tuomari pyytää juoksuttamaan koirat kehän ympäri ja tämän jälkeen jokainen koira menee yksi kerrallaan laatuarvosteltavaksi. Tavallisesti tuomari pyytää juoksuttamaan koiran sekä kehän ympäri että kehän poikki edestakaisin, jotta näkee koiran liikkeet sekä sivulta että edestä ja takaa. Sen jälkeen esittäjä seisottaa koiraa tuomaripöydän edessä ja tuomari sanelee kehäsihteerille arvostelun koirasta. Kirjallisen arvostelun lisäksi koira saa laatuarvosanaa osoittavan värillisen nauhan:

Erinomainen, ERI (vaaleanpunainen nauha) voidaan antaa koiralle, joka on hyvin lähellä rotumääritelmän ihannetta. Se esitetään erinomaisessa kunnossa. Koira on harmoninen, tasapainoinen luonne. Sen ulkomuodolliset ansiot ovat suuret ja virheet vähäiset. Koiralla tulee myös olla sukupuolelleen tyypilliset piirteet.

Erittäin hyvä, EH (punainen nauha) voidaan antaa koiralle, jolla on rodulle tyypilliset piirteet. Sillä on tasapainoinen rakenne ja se on hyvässä kunnossa. Muutama vähäinen virhe voidaan sallia, mutta ei rakenteellisia virheitä. Tämä laatumaininta voidaan antaa vain tasokkaalle koiralle.

Hyvä, H (sininen nauha) voidaan antaa koiralla, joka on rodulleen tyypillinen, mutta sillä on selkeitä virheitä.

Tyydyttävä, T (keltainen nauha) tulee antaa koiralle, joka vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun piiteitä tai jonka fyysisessä kunnossa on toivomisen varaa.

Hylätty, HYL (harmaa nauha) tulee antaa koiralle, joka ei vastaa rotumääritelmää rakenteeltaan tai luonteeltaan tai se on selvästi vihainen. Tämä laatuarvosana voidaan antaa myös koiralle, jolla on niin vähän rodun ominaispiirteitä, että se ei vaikuta terveeltä. Se voidaan myös antaa koiralle, jolla on rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe.

Koirat, joille ei voida antaa mitään edellä mainituista arvosanoista, saavat maininnan
Ei voida arvostella, EVA (ruskea nauha) Tämä maininta voidaan antaa koiralle, jonka liikkeitä on mahdotonta arvostella ontumisen, jatkuvan hyppimisen tai kehästä pois pyrkimisen vuoksi tai sen vuoksi, että koira ei suostu liikkumaan kehässä. Se voidaan myös antaa koiralle, joka väistää tuomarin käsittelyä niin, että siltä ei voida tutkia hampaita, rakennetta tai kiveksiä. Syy, miksi koiraa ei voida arvostella, on kirjattava arvosteluun.

Laatuarvostelun jälkeen tulee kilpailuluokka, jossa tuomari sijoittaa neljä parasta ERI:n tai EH:n saanutta koiraa paremmuusjärjestykseen ja koirat saavat sijoitustansa vastaavan nauhan (1= punainen, 2= sininen, 3= keltainen, 4= vihreä). Mikäli luokassa on vähintään neljä ERI:n saanutta koiraa, ei EH:n saaneita kutsuta enää kehään. Jos ERI:n saaneita ei ole riittävästi, tulevat myös EH:n saaneet koirat kilpailemaan sijoituksista. Näyttelytuloksissa esiintyvät lyhenteet muodostuvat laatuarvosanasta ja sijoituksesta, esim. JUN ERI 2 on junioriluokan koira, joka on saanut laatuarvostelussa arvosanan erinomainen ja sijoittunut luokassaan toiseksi, AVO EH 4 on koira, joka on saanut avoimessa luokassa arvosanan erittäin hyvä ja sijoittunut luokassaan neljänneksi.

Kun kaikki urosten laatuarvostelut ja kilpailuluokat on käyty läpi, valitaan paras uros (PU). Paras uros -kilpailuluokkaan osallistuvat kaikki erinomainen-arvosanan saaneet kilpailuluokissa sijoittuneet urokset. Jos siis koira on saanut arvosanan erittäin hyvä (EH), se ei osallistu paras uros -kilpailuun, vaikka olisi voittanut luokkansa. Tuomari sijoittaa neljä parasta urosta (PU-1, PU-2, PU-3, PU-4). Parhaan uroksen valinnan jälkeen arvostellaan kaikki nartut samalla tavalla kuin uroksetkin.

Sertifikaatti, SERT: Paras uros ja paras narttu -kilpailuluokissa tuomari voi jakaa sertifikaatin parhaalle laatumaininnalla erinomainen palkitulle koiralle, jolla ei ole vielä muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Käytännössä alle 2-vuotias koira saa ottaa rajattomasti vastaan sertifikaatteja. Kun koira täyttää 2 vuotta, se saa ottaa vastaan sertifikaatin vain niin kauan kunnes koiralla on 3 sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta ja yksi näistä sertifikaateista on saatu yli 2-vuotiaana.

Varasertifikaatin (VASERT) voi saada toiseksi paras laatumaininnalla erinomainen palkittu koira, jolla ei ole vielä muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Käytännössä varasertifikaatilla on merkitystä ainoastaan silloin, jos sertifikaatti on erehdyksessä annettu koiralle, joka ei olisi saanut ottaa sitä vastaan ja tällöin sertifikaatti siirtyy varasertifikaatin saaneelle. Muussa tapauksessa varasertifikaatista ei ole varsinaisesti mitään "hyötyä".

CACIB on kansainvälisissä näyttelyissä jaettava kansainvälinen sertifikaatti. Siitä eivät voi kilpailla junioriluokan eikä veteraaniluokan koirat. Tuomari voi halutessaan jakaa CACIB:in parhaalle katsomalleen laatumaininnalla erinomainen palkitulle urokselle ja nartulle. Juniori- ja veteraaniluokkien koiria lukuun ottamatta jokainen koira ottaa tarjotun CACIB:in vastaan, silloinkin vaikka kyseinen koira olisi jo kansainvälinen muotovalio. Toiseksi parhaalle koiralle tuomari voi jakaa VARA-CACIB:in. CACIB vahvistetaan aina FCI:n toimesta ja vahvistus tulee myöhemmin postitse kotiin (kestää yleensä aika kauan, tavallisesti yli puoli vuotta). Mikäli CACIB:in saanut koira oli jo kansainvälinen muotovalio, vahvistaa FCI CACIB:in VARA-CACIB:in saaneelle koiralle. Jos tämäkin sattui jo olemaan kansainvälinen muotovalio, jää CACIB vahvistamatta.

SERT:in ja CACIB:in jakaminen eroavat siis toisistaan siten, että SERT:iä jaettaessa kehäsihteeri kysyy voiko koira ottaa SERT:in vastaan ja mikäli ensimmäiset koirat eivät voi sitä vastaanottaa (ovat jo valioita tai yli 2-vuotiaita, joilla on riittävän määrä sertifikaatteja), voi sertifikaatin saada vaikka koira, joka ei ole edes sijoittunut paras uros- tai paras narttu -luokassa. CACIB:ista puolestaan ei kieltäydytä ellei ensimmäisenä ole juniori- tai veteraaniluokan koira. CACIB siis annetaan myös koiralle, josta tiedetään jo etukäteen, ettei sitä tulla vahvistamaan, koska koira on jo kansainvälinen muotovalio. Koira ottaa CACIB:in vastaan myös silloin, jos sillä on jo kansainvälisen muotovalion arvoon vaadittavat tulokset kasassa ja anomus vireillä, koska kyseinen titteli on virallinen vasta kun FCI on sen vahvistanut. Suomen muotovalion arvo puolestaan astuu voimaan sillä hetkellä kun koira viimeisen vaadittavan tuloksen on saanut ja siirtyy esimerkiksi välittömästi seuraavassa näyttelyssä avoimesta luokasta valioluokkaan, vaikka koira olisikin ehditty alun perin ilmoittamaan avoimeen luokkaan.

Lopuksi valitaan rodun paras koira. Tähän osallistuvat paras uros- ja paras narttu -kilpailujen voittajakoirat. Voittajakoirasta tulee ROP, rodun paras ja toiseksi tulleesta VSP, vastakkaisen sukupuolen paras. Lisäksi valitaan ROP-VET ja VSP-VET, parhaasta veteraaniuroksesta ja -nartusta. Rodun paras koira osallistuu ryhmäkilpailuihin, joissa valitaan kunkin FCI-roturyhmän paras koira, RYP. Ryhmien parhaista koirista valitaan vielä näyttelyn kaunein koira BIS, Best In Show. Rodun paras veteraani osallistuu näyttelyn kaunein veteraani -kilpailuun, jossa valitaan BIS-veteraani. Rodun parhaat veteraanit siis osallistuvat suoraan BIS-kisaan, niillä ei ole erikseen ryhmäkilpailuja roturyhmittäin.

Kun kaikki urokset ja nartut on arvosteltu ja valittu rodun paras koira, ovat vuorossa kasvattajaluokat. Kasvattajaluokkissa kilpailevat saman kasvattajan 4 kasvattia, jotka ovat vähintään kahdesta eri yhdistelmästä. Luokkaan voivat osallistua vain ne koirat, jotka ovat saaneet laatuarvostelussa vähintään arvosanan EH, erittäin hyvä. Tässä luokassa ei arvostella yksittäisiä koiria, vaan kasvattajan jalostustyötä ja kasvattaja pyrkii valitsemaan ryhmäänsä mahdollisimman yhtenäisen kokonaisuuden muodostavat koirat. Mikäli kasvattajalla ei ole neljää EH:n tai ERI:n saanutta kasvattia, jää hänen kasvattajaluokkansa esittämättä. Tuomari sijoittaa neljä parasta kasvattajaryhmää ja voi halutessaan antaa ryhmille kunniapalkinnon. Mikäli rodun paras kasvattajaryhmä on saanut kunniapalkinnon, se saa osallistua näyttelyn paras kasvattaja (BIS-kasvattaja) -ryhmän valintaan.


Yleistä näyttelystä

Muistathan kehua koiraasi sen kehäsuorituksesta. Jos koirasi ei menestynyt näyttelyssä, älä koskaan pura pettymystäsi koiraan, sillä ei ole koirasi vika, jos tuomaria ei sillä kertaa sattunut miellyttämään sen ulkomuoto. Se on aivan sama koira kuin tullessakin, oli sitten saavutuksena ROP-pokaali tai keltainen nauha.

Koirasi arvostelut voivat vaihdella tuomarista riippuen ja tämä ei tarkoita sitä, että toinen tuomari olisi välttämättä parempi kuin toinen. Aina kun on kyseessä arvostelulaji, tuomarin henkilökohtainen mielipide on ratkaiseva. Tuomarit vertaavat koiraasi rotumääritelmään ja tulkitsevat harkintansa mukaan kuinka hyvin koirasi rotumääritelmää vastaa. Koska kuitenkaan kukaan koira ei ole täydellinen, joutuu tuomari arvioimaan mitä ominaisuuksia pitää rodulle tärkeimpänä. Yksi tuomari saattaa antaa koirassasi tietyt puutteet anteeksi, koska siinä on jotain erinomaista asiassa, jota hän pitää hyvin tärkeänä, mutta toisella tuomarilla nämä samat puutteet voivat merkitä enemmän. Koirasi arvostellaan myös aina siinä kunnossa, kun se on kyseisenä päivänä näyttelykehässä. Ei siis auta, vaikka koirasi on muotovalio, jos sen turkki on sillä hetkellä huonossa kunnossa ja koira ylipainoinen.

Älä ota näyttelyitä liian vakavasti. Ne ovat vain koiranäyttelyitä, siis harrastus, eikä kenenkään elämän pitäisi pyöriä sen varassa kuinka hyvin tai huonosti koira pärjää näyttelyissä. Reilu käytös kanssakilpailijoita kohtaan pitää ilmapiirin kehänlaidalla paljon mukavampana. Vaikka koirasi voittanut koira olisi sinun mielestäsi huonompi kuin omasi, niin pidä asia ihan omana tietonasi. Ei ole kohteliasta arvostella kehänlaidalla muiden koirien puutteita.


Näyttelylyhenteet:

PEK    Pentuluokka
ROP-pentu    Rodun paras pentu
VSP-pentu   Vastakkaisen sukupuolen paras pentu
JUN   Junioriluokka
JUK   Junioriluokan kilpailuluoka
NUO   Nuortenluokka
NUK   Nuortenluokan kilpailuluokka
AVO    Avoin luokka
AVK    Avoimen luokan kilpailuluokka
KÄY    Käyttöluokka
KÄK    Käyttöluokan kilpailuluokka
VAL    Valioluokka
VAK    Valioluokan kilpailuluokka
VET    Veteraaniluokka
VEK    Veteraaniluokan kilpailuluokka
KAS    Kasvattajaluokka
ERI   Erinomainen, laatuarvostelun tulos
EH   Erittäin hyvä, laatuarvostelun tulos
H   Hyvä, laatuarvostelun tulos
T   Tyydyttävä, laatuarvostelun tulos
HYL   Hylätty, laatuarvostelun tulos
EVA   Ei voida arvostella, laatuarvostelun tulos
KP   Kunniapalkinto
SERT   Sertifikaatti
VASERT   Varasertifikaatti
CACIB   Kansainvälinen sertifikaatti
VACA   Vara-Cacib
PN    Paras narttu
PU    Paras uros
ROP    Rodun paras
VSP    Vastakkaisen sukupuolen paras
ROP-VET    Rodun paras veteraani
VSP-VET    Vastakkaisen sukupuolen paras veteraani
ROP-KAS    Rodun paras kasvattajaryhmä
RYP   Ryhmän paras
BIS   Näyttelyn paras koira
BIS-VET   Näyttelyn paras veteraani
BIS-KAS   Näyttelyn paras kasvattajaryhmä

 

takaisin