ELS NOSTRES PROJECTES AL VOLTANT DE LA MARTINA

Com qualsevol pare i mare ,tenim moltes inquietuds personals i també  d´altres que, per lògica giren al voltant dels nostres fills. El naixement de la Martina, possiblement, hagi marcat més aquest fet. Dins un caire més místic i espiritual podriem arribar a pensar que els nostres fills, ara són  entre nosaltres per molt motius que van més enllà d´alguna explicació lògica, mèdica, casual,....
Pot ser, la costosa i difícil arribada d´en Biel a les nostres vides i la malaltia de la Martina  hagin estat per, entre moltes d´altres coses, fer-nos millors persones i fer-nos també descobrir moltes altres coses de nosaltres mateixos que no haguéssim tingut la oportunitat de descobrir sense ells dos.Per nosaltres són el nostre tresor més preuat, sens cap mena de dubte.
Aquest tres projectes que presentem aquí , són fruit de les nostres experiències vitals fins avui.
Algunes d´aquestes propostes, ja fa molt temps que les tinc en ment; de fet, molt poc després de que la Martina fes el seu primer any de vida ja es començaven a coure.
 
Primer: Degut a la nostres males experiències, en el passat, a l´hora d´intentar escolaritzar a la Martina a una Llar d´Infants, entre d´altres coses perquè no existeixen llars d´infants específiques ( únicament hi ha el centre Nexe a BCN ) per a nens i nenes amb unes diferents capacitats, ens ha fet viure experiències no gens agradables, discriminatòries i massa sovint incomprensibles i fora de qualsevol lògica.
Existeix un vuit legal impressionant i tant desconegut que ni se´n parla. En l ´etapa 0-3, o et busques la vida o has de deixar de treballar ,literalment, dins del món laboral i restar treballant en el nucli familiar i prou. Un cop més, en el nostra pais, estem a l´edat de pedra. Cal dir també, que aquest infant i segons el seu grau de discapacitat i la valoració de certes persones, tenen dret a l´escolaritat, acompanyats d´un persona anomenada vetlladora . Qui es trobi en una situació semblant o tingui qualsevol dubte, pot fer les seves consultes al SÍNDIC DE GREUGE; el defensor del poble a Catalunya. Fan una feina molt bona A nosaltres ens van tractar molt bé i es van  preocupar molt. Finalment però, vam optar per tenir la Laia a casa amb la Martina, una fisioterapeuta molt competent que l´estima i l´estimula moltíssim i , alhora, en té cura les hores que jo no hi puc ser.
 
Per tots aquest motius i tot i que nosaltres ja no ens podríem beneficiar per ser massa tard per l´edat de la Martina, fa temps vam començar a moure fils a nivell institucional i de persones lligades al tema escolar en     l´etapa de 0 a 3 anys .
Vam tornar a parlar amb la directora de Nexe, ja que ja ens fan assessoraments i vam oferir-nos i parlar de la possibilitat d´intentar crear a Girona o rodalies un centre , o una  aula annexe a un centre, que cobrís aquesta necessitat. Altres ciutats de Catalunya, ja ho han aconseguit i sempre ha estat per iniciatives a nivell personal i no institucional.
No és gens fàcil ; hi ha llocs, com pot ser el cas concret  d´un Ajuntament del qual em reservo el nom ,que després de presentar la proposta ara farà un any, no s´ha ni dignat a contestar.
Després de picar algunes portes ,el tema està actualment una mica aturat.
 
Segon: La meva passió per l´escriptura i per compartir-la, juntament amb les meves necessitats i circunstàncies personals motivades bàsicament pels meus fills, ha fet que tingués molta més ganes de fer-ho. Aquesta plana web, n´és una mostra.
Des que la Martina va fer l´any de vida i fruit de  les meves experiències vitals a nivell personal, familiar i professional, tinc una sèrie d´escrits que reflecteixen d´una forma particular ,les vivències del  fets que van seguir al seu naixement.
No és una crònica ni pretén ser-ho; és més un conjunt de narracions de situacions puntuals,...Alguns d´aquests escrits, són en  clau de reflexió i d´altres en clau d´humor . Sempre amb una visió molt real i optimista alhora. De fet, part del seu contingut, està reflectit al llarg dels diferents apartats i continguts d´aquestes pàgines.
 
Tinc escrit un conte pensat per a nens i nenes en l´etapa d´educació infantil , pensat no només pels germans dels nens/es amb germans/es amb diferents capacitats. També, per a  tantes i tantes famílies que no tenen eines per explicar que existeix aquesta altra realitat i diferència , que la normalitat,  és la que cadascú té a casa, en el seu món i no la que imposa la majoria .
Sovint, no se sap explicar què li passa o què té aquell nen o nena , a la resta de nens i nenes més propers . 
En el meu cas, al meu propi fill, als seus amics, als cosins... Tot per una manca de " cultuta de la diferència o del discapacitat". Una gran manca de "normalitat" que fa que aquest infants ,sovint siguin vistos com uns autèntics alienígenes.


     L´ALEGRIA ESTÀ EN LA LLUITA, EN L´ESFORÇ I EN EL PATIMENT QUE SUPOSA AQUESTA 
                                            LLUITA .NO EN LA VICTÒRIA 
                                                            ( M. Ghandi)

                                                                             merce@terra.es
Comments