NOTÍCIES

Aquí hi trobareu totes aquelles notícies en forma de carta, articles de diaris, articles de  revistes,... que tinguin relació amb el tema de les diferents capacitats  i de la minusvalidesa.
Molt interessant per a tots aquells que us agradi la neu i la muntanya tant a l´estiu com a l´hivern
 ( Revista DESCOBRIR CATALUNYA )
 
L´estació d´esquí de La Molina ha creat un departament específic que atén a les necessitats de les persones amb alguna diferent capacitat.
Disposen de remuntadors adaptats i de material d´última generació com les cadires amb esquís i de personal format específicament per atendre als clients amb necessitats concretes.
La temporada 2007-2008 s´hi van acollir 2153 visitants.
 
No només funciona a nivell particular, també en poden gaudir els grups escolars que fan sortides a la neu.
 
Per altra banda, a l´estiu disposen d´itineraris per la natura damunt de tricicles adaptats.
Quan ho hàgim experimentat, us ho explicarem.
 
CAMPIONS EN LA VIDA I EN L´ESPORT
 
Del 12 al 15 de gener del 2009, s´ha celebrat a La Molina quatre proves de la Copa del Món d´Esquí Alpí per a discapacitats.
Ha estat el primer cop que s´ha celebrat aquí i té prestigi internacional.
Han participat els 106 millors corredors del món representant a 17 països en tres categories:
Diferent capacitat física que els permet esquiar a peu, d´altres que competeixen asseguts en cadires mono-esquí degut a paràlisis o bé dobles amputacions.

AVENTURERS  DE L´ESTAT  ESPANYOL  AMB DIRERENTS CAPACITATS ARRIBEN AL POL SUD AMB ÈXIT
 
Aquests mes de  Gener, els mitjans de comunicació, es feien ressò de l´expedició formada per un grup de persones amb diferents capacitats que van assolir el pol sud amb èxit. Entre altres coses, van haver de suportar temperatures de 31 graus sota zero.
Una prova més, que em fa pensar si és o no correcte que aquest col.lectiu se´ls denomini de forma mal anomenada al meu entendre " discapacitat ". Quants de nosaltres estem capacitats per fer una cosa així?
 
L´expedició la formaven :
-Eric Villalón, amb només un 5% de visió.
-Xavier Valbuena, que va perdre una cama en un accident.
-Jesús Noriega, que va néixer només amb una mà.
 
Tots ells, anaven amb dos guies: Ramón Larramendi i Ignacio Oficialdegui.

REVISTA DE COMISSIONS OBRERES DE CATALUNYA, NÚMERO 300. FEBRER DEL 2009
 (Número dedicat al dia 8 de Març, el dia de la dona treballadora)
Aquí em va sorprendre ,gràtament, un article de la Montserrat Benet titulat :
Cooperació entre els centres educatius  
Explica l´experiència del projecte de cooperació entre l´escola d´Educació Especial l´Escorça i l´IES Bisbe Berenguer de l´Hospitalet ( Institut d´Educació Secundària). Un projecte d´escola inclusiva entre l´alumnat d´ambdós centres amb l´objectiu de treballar la diferència com a valor positiu i complementari entre persones i facilitar l´intercanvi de valors entre entitats i individus,per tal de reconèixer que es necessiten els uns als altres per poder desenvolupar-se com a persones íntegres.
Tal i com diu l´autora: "La diferència la pot marcar qualsevol accent de la persona, des del gènere, la raça, la cultura  o la capacitat física o psíquica. La diferència entesa entesa com  una riquesa és una oportunitat de creixement en tots els sentits i per a tothom".
L´experiència, va ser mereixedora del Segon premi del concurs nacional de bones pràctiques de Convivència per a l´any 2008
L´intercanvi , va ser no només entre els alumnes, també, entre els  diferents professionals dels dos centres. Els alumnes de l´IES, si escollien l´assignatura optativa centrada en la diferent capacitat física o psíquica i l´esport, havien de desenvolupar i elaborar estratègies per establir canals de comunicació amb alumnes pluridiascapacitats de l´escola d´educació especial.
Tant de bo, aquestes iniciatives es portessin a terme més sovint, ja que l´escola té un paper fonamental per la descoberta d´aquest món i no es quedi només com una experiència única i extraordinària. Que es faci públic i sigui, com diu l´autora, un exemple del que ja hauria de ser habitual.

 

AVUIDIA, 28 DE FEBRER, ÉS EL DIA DEDICAT A LES MALALTIES RARES
 
Segons les notícies de TV3 del migdia, cada final de mes de febrer serà el dia dedicat a les malalties rares.
 
No m´ha agradat mai "l´etiqueta" de malalties rares. Ja que moltes ho són,però el fet d´ anomenar-les així només respon a unes dades, a uns números.Es consideren malalties rares totes aquelles que es donen en un tant per cent a una mena de vàrem estipulat; és el mateix que dir en un % minoritari.
El pitjor de tot és que això vol dir que ningú lluita realment per aquestes malalties, cosa que vol dir que en lloc de malalties rares, malauradament, caldria anomenar-les malalties poc o gens investigades.
Segons han reconegut a les noticies de TV3 d´avui, es reconeix que pel fet de ser minoritàries no s´investiguen. És a dir, que com que costen d´investigar i no donen prou benefici, simplement se´n passa totalment. I què podem fer nosaltres, com a pares ? Sentir, entre moltes coses, molta impotència i escriure-ho aquí per que se sàpiga.
Algunes vegades, he fet la següent  reflexió: estaria bé que la marató estigués dedicada a les malalties rares o poc investigades

CONCERT A L´AUDITORI  DE BARCELONA. Sala Pau Casals
 
El dia diumenge 14 de Juny del 2009, està planificat un concert a BCN per dues fundacions. Una d´elles, és la fundació Nexe . En LLullu, el fill d´en Màrius Serra, ha estat alumne de Nexe i aquest concert va per tots els infants discapacitats d´aquestes dues escoles.
S´ha creat un blog on hi trobareu tota la informació: artistes coneguts que hi participen, hora i lloc, el preu de l´entrada, comentaris, etc...
 

El darrer llibre d´en Màrius Serra,  també és inclòs  en aquesta web  dins  l´apartat de llibres interessants.
 
Aneu fent consultes periòdiques a aquest bolc, per estar al corrent de les activitats que organitzen.

REVISTA PRONTO Nº 1933/ 23 de Maig del 2009

A la pàgina 94 hi ha un ampli article de tres pàgines i ple de fotografies sobre la única llar d´infants que hi ha a Catalunya per a infants pluridiscapacitats;  el centre Nexe de Barcelona.
D´aquest centre ja n´hem parlat en un dels apartats d´aquesta web titulada;  Informació molt útil i dades d´interès.

PUNT DIARI ( Dilluns, 11 de Maig del 2009)

 "LA FACULTAT D´EDUCACIÓ IMPULSA UNA WEB SOBRE AUTISME PER A PARES I MESTRES
www.udg.edu. Abans no s´acabi el curs s´hi podrà trobar un espai dedicat a l´autisme.

Es vol donar la màxima informació i recursos a pares i mestres.
Paco Jiménez i Mario Montero, són les dues ànimes d´aquest projecte que vol arribar a les famílies i als educadors de nens i nenes autistes catalans....

Al llarg d´aquestes pàgines i dins l´apartat de lectures i pel.lícules interessants, comento  un llibre molt interessant i entretingut dedicat al món de l´autisme: El curios incident del gos a mitjanit.


TARGETA SANITÀRIA EUROPEA
Si teniu previst viatjar per Europa, existeix la possibilitat de fer-vos la Targeta Sanitària Europea.
La poseu obtenir en els centres d´Atenció de la Seguretat Social i té una validesa d´un any.
En cas de necessitar assistència mèdica, l´haureu de pagar, però cal demanar factura al metje per tal de poder tramitar la devolució d´una part de l´import ,quan torneu, a la oficina de la Seguretat Social.


CREEN CÈL.LULES EMBRIONÀRIES SENSE UNA MALALTIA GENÈTICA INICIAL (Punt Diari - Juny 2009)
Científics espanyol, han aconseguit reprogramar cèl.lules de la pell de persones amb una anèmia molt greu perquè es comportin com a embrionàries, capaces de convertir-se en  qualsevol teixit. En el procés s´elimina la malaltia genètica inicial.
Està publicat en el darrer número de la revista NATURE. Dirigit per Juan Carlos Izpisua-Belmonte, de l´Institut Salh (EUA) i director del centre d´investigació de Medicina Regenerativa de Barcelona, juntament amb amb el director del programa   De Teràpia Genètica de Cèl.lules Hematopoètiques del Ciemat, a Madrid, Juan Bueren; Àngel Ratlla, responsable del centre d´investigació del CRMB,i  Jordi Surallés, catedràtic de genètica de la Universitat Autònoma de Barcelona.
L´estudi, encara està en fase preclínica, ha demostrat que en relació amb una malaltia genètica com l´anèmia de Falconi, es possible corregir amb l´estudi  genètic de cèl.lules semblants a les embrionàries , que posteriorment, s´han pogut diferenciar en cèl.lules sanguínies.

AEPMI organitza una trobada de família a Madrid el divendres i dissabte 29 i 30 d´Octubre del 2010, on hi haurà conferència de diferents ponents especialistes en  malalties mitocondrials. Un dels ponents és e Dr. Julio Montoya de Saragossa ( metge i investigador en temes mitocondrials).


NOVA CLÍNICA DENTAL A GIRONA : Especialistes amb persones amb diferents capacitats.
ROURE I BRAU ODONTOLOGIA
C/ Montilivi, nº 5  -  GIRONA
 ċ
ECOMperladiscapacitat.htm
(116k)
Merce Fages,
21 d’oct. 2011, 12:43
Comments