Totul despre KEFIR

KEFIR (Ciuperca tibetană)

ţara de provenienţă -  India

            Ciuperca are aspect albicios, cu aspect de muguri de conopidă, cu forme neregulate şi dimensiuni de 5-10-15 mm, ajungând la maturitate uneori până la 20-30 mm lungime. Mugurii de dezlipesc şi separă singuri.

 

*

Beneficii - la ce foloseşte Kefirul?

*      reglează activitatea intestinală

*      combate colita şi crampele stomacale

*      ajută la menţinerea unei digestii sănătoase

*      ajută la curăţarea colonului şi la menţinerea unei flore intestinale bune
 stimulează sistemul imunitar

*      creşte longevitatea (Bulgaria e recunoscută pentru centagenarii săi, din pricina consumului mare de produse lactate fermentate)

*      aduce în organism un aport de substanţe nutritive, enzime şi vitamine, fermenţi naturali şi microorganisme benefice care ajută organismul şi îl întăresc

*      ajută în curele de slăbire, dacă este urmată şi o dietă corespunzătoare, săracă în grăsimi animale, însoţită de exerciţii fizice regulate

*      are efect uşor laxativ, dar totodată ajută la formarea scaunului

*      îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi calitatea sângelui

*      reglează mecanismele de apărare ale organismului

*      vindecă boli ale inimii, ale vaselor coronariene şi dizolvă colesterolul depus pe vasele sanguine (a se consuma ulei presat numai la rece şi seminţe de dovleac, in, floarea soarelui crude, neprăjite)

*      ajută ficatul şi pancreasul, colecistul şi splina

*      curăţă canalele prin care circulă fierea şi dizolvă în timp calculii biliari

 vindecă stomacul, intestinele, duodenul şi închide ulceraţiile
Atenţie! - a nu se consuma deodată în cantităţi mari (de ex. o cană din câteva înghiţituri), în caz de hiperaciditate gastrică; se va bea cu linguriţa… pauză… o nouă linguriţă… (şi nu pe stomacul gol!)

*     ajută rinichii şi uretrele

*      ciuperca produce singură antibiotice, vindecând astfel zonele inflamate din organism

*      reglează tensiunea arterială

*      împiedică şi frânează producerea metastazelor

*      împiedică îmbătrânirea prematură

*      ajută în depresii şi stările de oboseală a organismului

*      ciuperca conţine toate vitaminele vieţii

*      normalizează definitiv procesele metabolice din organismul uman.

*      ajută în bolile alergice

*      eficientă şi în bolile de plămâni

*      eficientă în boli ale  ficatului şi bilei – dizolvă ţesuturile bolnave şi înlesneşte eliminarea lor

*      eficientă în tratarea bolilor inflamatorii

*      curăţă organismul de toxine – elimină rezidurile metabolice, colesterolul, sărurile metalelor grele, etc.

*       în tratamentul diabetului – normalizează glicemia

*       întinereşte organismul – încetineşte îmbătrânirea celulelor

*      măreşte resursele interioare ale organismului – ameliorează memoria, atenţia, etc.

continuare pe pag. următoare

*

Cum se prepară Kefirul

1. Se pun 1-2 linguriţe de ciupercă (cca.3-5 cm3) într-un borcan de sticlă de 200 mg şi se toarnă 200-300 ml lapte proaspăt, dulce. Se lasă 8-12-16-24 ore la fermentat (în funcţie de temperatura mediului ambiant), fără să se închidă ermetic, ci numai cu un capac pus invers pe borcan. Laptele fermentează suficient şi după doar 8-12 ore, are deja proprietăţile complete pentru tratament. Gustaţi şi opriţi fermentaţia după intervalul optim în condiţiile dvs. de mediu.

 

2. Pentru consum, se strecoară laptele printr-o sită de plastic cu diametrul orificiilor  cât mai mic (chiar sub 1 mm), într-un vas de sticlă – este chefirul (laptele fermentat) care se consumă pentru tratament. Ciuperca din sită se spală sub jet de apă rece de rămăşiţele laptelui fermentat, apoi se reaşează în borcanul spălat şi se toarnă o nouă porţie de lapte dulce, crud, nefiert.

 

3. Este foarte important să se procedeze aşa în fiecare zi, altfel ciuperca nu se dezvoltă, capătă o culoare maronie, nu mai are proprietăţile de tratament şi poate muri.

Când ciuperca este bine îngrijită, este albă ca laptele şi în cca. 14-21 zile volumul acesteia se  dublează. Atunci trebuie împărţită în două.

 

4. Se consumă 100-500 ml lapte de chefir pe zi (eventual mai mult, la cine tolerează şi nu are aciditate gastrică, fermentaţie intestinală deficitară), de preferat pe stomacul gol (excepţie făcând gastritele hiperacide, ulcerul gastric sau duodenal – cazuri în care e bine ca chefirul să se consume după masă sau în paralel cu pâine prăjită, biscuiţi, etc. care absorb acidul gastric; totodată, nu se vor bea cantităţi mari deodată, ci se va consuma cu linguriţa… pauză… o nouă linguriţă, etc.)

5. Tratamentul durează minim 20 de zile (unii recomandă o pauză 10 zile după care se reia). Părerea mea este că se poate consuma fără întrerupere, asemenea iaurtului sau laptelui bătut. Nu există nici un fel de efecte secundare! Nici măcar înghiţind o bucată de ciupercă nu se întâmplă absolut nimic! (o veţi elimina prin scaun, nedigerată; ciuperca nu poate trăi în intestinul omului, fiţi fără grijă!)

 

            ATENŢIE:

            În timpul tratamentului este interzis consumul de alcool şi de grăsimi animale (în schimb se poate consuma ulei presat la rece şi seminţe crude de dovleac, in, floarea soarelui, nuci), sare, zahăr (înlocuiţi-l cu mierea!), gemuri, băuturi sintetice şi acidulate, condimente.

]

 

Reacţia  organismului  la laptele  fermentat

            În primele 10 – 14 zile de tratament activitatea stomacului se intensifică brusc, se formează gaze din abundenţă şi nu se recomandă consumul laptelui dimineaţa pe stomacul gol (în această primă fază). Uneori scaunul este mai moale, dar tratamentul nu trebuie întrerupt. La bolnavii de ficat şi rinichi s-au semnalat şi unele senzaţii mai neplăcute. După 10 – 14 zile aceste reacţii încetează şi se ameliorează activitatea întregului organism.

După minim 20 de zile de tratament, veţi începe să vă simţiţi mai bine. După 2 luni de tratament se constată dispariţia anumitor suferinţe, iar după un an de tratament, organismul ar trebui să se însănătoşească complet, dacă respectaţi şi celelalte reguli de viaţă echilibrată (dietă de cruţare, mişcare, somn, etc.)

            Laptele fermentat poate fi folosit şi ca demachiant în tratamentele cosmetice, cu efect de încetinire a formării ridurilor şi eliminarea oboselii faciale.

            De asemenea se poate folosi în arsuri (solare sau produse în gospodărie).

            De asemenea, ameliorează sau înlătură durerile provocate de reumatism prin ungerea locurilor dureroase de 7 – 8 ori/zi cu lapte fermentat (chefir).

 

DE  REŢINUT :

            Se recomandă să fie folosită şi de alcoolici, deoarece recuperează pierderea de substanţe din complexul vitaminic B (care duc la dependenţă fizică de alcool! – un cerc vicios) şi se foloseşte ca adjuvant în tratamentul tuturor bolilor generate de consumul excesiv de alcool (care trebuie întrerupt cu orice preţ, brusc sau gradat… dar fără amânare).

 

Vă mulţumesc pentru interes şi vă doresc sănătate!

 

În caz că aveţi anumite nelămuriri, vă rog să nu ezitaţi să mă contactaţi (v. Contact, pe situl www.sanatatea-ta.eu). Vă răspund cu plăcere la întrebări şi, desigur, fără nici o obligaţie din partea Dvs.

Pentru că SANATATEA-TA contează!

 

Silvian Guranda

silvianguranda@gmail.com

 

 

 

Notă:
Aceste Informaţii le găsiţi şi pe situl http://sanatatea-ta.eu (download: instrucţiuni utilizare, întrebări şi răspunsuri, beneficiile folosirii ciupercilor, etc.)

 

© 2007 Silvian Guranda

puteţi redistribui liber şi gratuit acest material, cu condiţia de a nu-l modifica[1] Din limba greacă: pro = pentru şi bios = viaţă – „pentru viaţă”; e vorba de substanţe care susţin flora intestinală (microorganismele benefice sănătăţii noastre) şi buna funcţionare a acesteia.

Comments