anuncios‎ > ‎Geo VisioneS‎ > ‎THINK Piensa Pregunta‎ > ‎

SeQretOS para la crisisInternational Business Machines. Big Blue. HAL. Amb tots aquests noms es coneix una de les companyies que va marcar de manera decisiva el passat segle XX. Sense IBM moltes de les grans fites de la humanitat (com l'arribada de l'home a la Lluna, per exemple) no s'haurien aconseguit. La popularització d'internet va semblar deixar-la fora de joc i va passar de ser un actor principal a mirar des de la segona fila com la revolució era cosa d'Amazon, Google, Yahoo! o Napster.

Ara celebra el seu primer centenari amb un especial on repassa algunes de les seves fites. I ens hem volgut fixar en el camí que ha seguit una empresa que simbolitza com poques els canvis econòmics que hem viscut en els darrers anys. No és fàcil viure a cavall entre la nova economia i la societat industrial, amb tot el que comporta: noves àrees de negoci, nous escenaris i noves condicions de treball, que sovint comporten decisions complicades.

IBM va passar uns anys difícils. Era una empresa especialitzada en "hardware" que va veure com en pocs anys les regles del joc es reformulaven. Semicadàvers com Apple i aventures com Dell li prenien la supremacia en el seu propi mercat. Aleshores va decidir apostar fort per l'R+D en el terreny dels superordinadors. I a poc a poc ha aconseguit reinventar-se com a empresa: a les llars o a les oficines no veureu gaires ordinadors IBM, però sí que els trobareu als laboratoris i instal·lacions de tecnologia punta. Dos noms propis? El Blue Gene i el "català" Mare Nostrum, del BSC, en són dos exemples.

Tres dècades enrere ningú no hauria dit que IBM, la HAL de "2001", s'hagués de reinventar per sobreviure. Va tenir clar que no tenia res a fer en el sector minorista davant la competència d'empreses xineses o del mateix Michael Dell, que no necessita una xarxa de distribució dels seus productes ja que ven gairebé exclusivament per internet. Va vendre la seva divisió d'ordinadors personals a Lenovo i es va centrar en el que altres no poden fer. Una reconversió que molts altres no s'han atrevit a dur a terme, sobretot si de tu depenen uns 400.000 treballadors i tens seus a 200 països.