Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

Az orális szex önmagában nem minősül különösebben kockázatosnak. Ugyanakkor feltétlenül szükséges az elővigyázatosság. Bár ma még mindig nem túlzottan szokásos - és lássuk be, néha kényelmetlen - de mindeképpen ajánlatos orális szexhez is óvszert használni. Ha HIV-fertőzött személlyel létesítesz orális kapcsolatot, akkor a személy nyála önmagában elhanyagolható mennyiségű vírust tartalmaz, ami nem fertőzőképes. Ugyanakkor az előváladék és az ondó nagy, fertőzőképes mennyiségben tartalmazhat vírust még akkor is, ha az adott személy szed gyógyszert, és a vírusmennyisége egyébként nagyon alacsony. A lenyelt ondó önmagában megint nem veszélyforrás, a HIV nagyon érzékeny, és a gyomornedvek azonnal elpusztítják.
 
DE! Az igazi veszélyforrás az, hogy ebben az esetben (szájba élvezés, ondó lenyelése) nem zárható ki, hogy a fertőzött ondó a nyálkahártyán, a szájüregben vagy a nyelőcsőben előforduló apró sebeken keresztül kerül át a szervezetedbe. Az ilyen sérülések nem kizárhatóak, sőt gyakoribbak, mint gondolnád. A fogínyvérzés gyakori jelenség: ez is veszélyforrás, hiszen nyílt sebnek minősül a szájüregben. Az orális szex során könnyen megsérül a torok nyálkahártyája, ami szintén utat nyithat a HIV-nek. Ezért javasolt ennek a gyakorlatnak az elkerülése: lehetőség szerint ne vedd a szádba és ne nyeld le olyan személy ondóját, akinek nem vagy biztos a HIV-státuszában.
 
Hasonló szabályok vonatkoznak a nővel folytatott orális szexre (cunnilingus). A vaginális váladék szintén fertőzőképes mennyiségben tartalmazhat HIV-et. Ezért ebben az esetben is javasolt valamilyen fizikai védelem használata, jóllehet ilyen eszközök Magyarországon egyelőre nehezen hozzáférhetők.
 
Mindkét nemmel folyatott anális-orális szex esetén (analingus) szintén javasolt az elővigyázatosság, de első sorban az esetleges apróbb nyílt sebek miatt. Az anus nyálkahártyája igen sérülékeny, anális szex esetén ezért is nagyobb a HIV-fertőzés veszélye.
 
Ugyanakkor fontos újra tisztázni, hogy a nyál elhanyagolható mennyiségben tartalmaz csak vírust. Tehát a csókolózás nem kockázatos tevékenység, kivéve, ha mindkét fél szájában vagy ajkán vérző sebek találhatók, és ezeken keresztül a HIV (és egyéb kórokozó is) be tud hatolni a szervezetbe.
 
A szexuális játékok használata során is hasonló óvatossággal kell eljárni. A játékszereket minden használat után el kell mosni, illetve ha lehet, akkor óvszert kell rájuk húzni. A szexuális játékszerek cserélgetése a partnerek nemi szervei vagy szája között szintén fertőzési kockázatot jelent.
 
Ha bármilyen aggodalmad van, vagy úgy gondolod, hogy a közelmúltban kockázatos szexuális tevékenységet folytattál, menj el tesztre. A negatív diagnózis rendkívül megnyugtató, és a jövőben nagyobb óvatosságra késztet majd. Esetleges pozitív diagnózis esetén pedig minél hamarabb derül ki, annál nagyobb az esélyed arra, hogy jó egészségben élj hosszú, boldog életet.