Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

A T-sejt vagy CD4 teszt

 

Mik azok a T-sejtek?

 

A T-sejt egyfajta limfocita. A limfociták a fehérvérsejtek egy típusát jelentik, a fehérvérsejtek kb. 15-40%-a limfocita. Ezek az immunrendszer egyik legfontosabb építőelemei – megvédik a szervezetet a vírusos fertőzésektől, segítik más sejtek munkáját, amelyek bakteriális és gombás fertőzések ellen védenek, antitesteket termelnek, védenek a rák ellen, és koordinálják az immunrendszerben működő egyéb sejtek munkáját.

 

A limfociták két legfontosabb típusa a B-sejtek és a T-sejtek. A B-sejteket a csontvelő termeli és ott is érnek meg, míg a T-sejtek a csontvelőben keletkeznek, de a csecsemőmirigyben érnek meg (latinul thymus, innen a T). A B-sejtek termelik az antitesteket. Az antitestek segítségével képes a szervezet elpusztítani az abnormális sejteket, illetve az olyan fertőző organizmusokat, mint a baktériumok, vírusok és gombák.

 

A T-sejteket három csoportba oszthatjuk:

Helper T-sejtek (ezeket nevezzük T4-es vagy CD4-es sejteknek), amelyek más sejteknek segítenek a fertőző organizmusok elpusztításában.

Szupresszor T-sejtek (T8-as vagy CD8-as sejtek), amelyek más limfocitákat akadályoznak meg abban, hogy az egészséges szöveteket elpusztítsák.

Killer T-sejtek (tulajdonképpen a CD8-as sejtek egy változata), amelyek felismerik és elpusztítják az abnormális vagy fertőzött sejteket.

 

Mit jelent a CD4-es szám?

 

T4-es sejtek, CD4-es sejtek, T-sejtek – mindegy, minek nevezzük őket, főleg akkor fontos tudni róluk, ha az ember HIV-pozitív. A CD4-es sejtek számának ismeretéből következtetni lehet arra, hogy milyen egészségi állapotban van az immunrendszered és mennyire képes kitartani a HIV-vel szemben. A CD4-es szám segít annak eldöntésében is, hogy mikor érdemes elkezdeni a HIV elleni gyógyszeres terápiát, illetve hogy nincs-e szükség olyan gyógyszerek szedésére, amivel az AIDS-szel kapcsolatos fertőzéseket előzheted meg (profilaxis).

 

A CD4-es sejtek feladata, hogy az immunrendszer más sejtjeit figyelmeztessék, fel kell venni a harcot valamilyen fertőzéssel szemben. Ugyanakkor éppen ezek a sejtek a HIV elsődleges célpontjai, és ilyen módon a számuk idővel csökken. A túl alacsony CD4-es szám azt jelenti, hogy az immunrendszer már nem képes a megkívánt hatásfokkal működni.

 

A normális CD4-es érték egy köbmilliméternyi vérben 500 és 1500 sejt között van. HIV elleni gyógyszerek hiányában a CD4-es szám lassan, átlagosan évente 50-100 sejttel csökken. Az olyan AIDS-re jellemző megbetegedések (opportunista fertőzések), mint a pneumocystis carnii pneumónia (PCP) 200-as CD4 szám alatt fordulhat elő. Egy sor egyéb súlyos fertőzés fenyeget, ha a CD4-es érték 50-100 alá csökken. Éppen ezért, ha a CD4-es szám elér bizonyos értéket, például a PCP esetében a 200-at, megelőző (profilaktikus) kezelésre, gyógyszerekre van szükség.

 

A vírusszám megállapításával együtt a CD4-es szám teszi lehetővé annak meghatározását, hogy mikor kell elkezdeni a HIV elleni gyógyszerek szedését. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a terápia akkor feltétlenül szükséges, ha a CD4-es szám 350 vagy az alatt van. Ugyanakkor jelentős viták folynak arról, hogy ennél korábban érdemes-e megkezdeni a kezelést. 

 

Mi a „százalékos érték”?

 

Amikor megkapod a vizsgálat eredményét, szó esik majd az úgynevezett CD4-es százalékos értékről is. Fontos szám ez neked is és az orvosodnak is. Egészséges felnőttekben a CD4-es sejtek az összes limfocita 32-68% közötti arányát teszik ki, az összes limfocitába beletartoznak a CD4-es, CD8-as és a B-sejtek egyaránt. Tulajdonképpen a laboratóriumban a CD4-es százalékos aránnyal határozzák meg a vérmintában található CD4-es sejtek számát.

 

A CD4-es százalékos szám gyakorta megbízhatóbb mutatója a CD4-es sejtek jelenlétének, ugyanis sokkal kevésbé ingadozik az értéke két mérés között. Például néhány hónapon belül is akár 200-300-zal ingadozhat egy-egy személy CD4-es száma, míg a százalékos értéke folyamatosan 21%-on marad. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy gyakorlatilag a CD4-es számtól függetlenül az immunrendszer megfelelő működést mutat mindaddig, amíg a CD4-es százalékos arány eléri vagy meghaladja a 21%-ot. Ugyanakkor ha a százalékos arány (ismét csak a tényleges CD4-es számtól függetlenül) 13% vagy az alatt van, az az immunrendszer károsodását jelzi, és ilyenkor el kell kezdeni a profilaktikus kezelést (tehát megelőző gyógyszerek szedését) az olyan opportunista fertőzések elkerülésére, mint a PCP.

 

Mi a CD8-as szám, és a CD4/CD8 arány jelentősége?

 

A CD8-as vagy szupresszor sejteknek is nagyon fontos szerep jut a HIV és a hasonló fertőzések elleni harcban. Egészséges felnőttekben általában 150 és 1000 között van a CD8-as sejtek száma egy köbmilliméter vérben. A CD4-es sejtekkel ellentétben a HIV-fertőzött személyeknél rendszerint az átlagnál magasabb CD8-as számot találunk. Sajnos senki nem érti még pontosan e jelenség okát. Éppen ezért ezt a laboratóriumi eredményt nem nagyon használjuk a terápiás döntésekhez.

 

Ugyanakkor a laboratóriumi eredmény kimutatja a CD4/CD8-as arányt is, amit úgy kapunk, hogy a CD4-es sejtek számát elosztjuk a CD8-as sejtek számával. Mivel a CD4-es sejtek száma a HIV-fertőzöttek esetében általában alacsonyabb a normálisnál, míg a CD8-as sejtek száma általában magasabb, így tehát az arány rendre igen alacsony. A normális arány 0,9 és 6,0 között van. A CD8-as sejtek számához hasonlóan itt is az a helyzet, hogy nem pontosan értjük, mit is jelent ez az alacsony érték. Viszont a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a HIV-terápia megkezdésekor ennek az arányszámnak a növekedése (tehát a növekvő CD4-es szám és a csökkenő CD8-as szám) világos bizonyítéka annak, hogy a terápia hatásos.

 

Ahogy minden vizsgálat esetében, úgy itt is jogod van megismerni a részletes laboratóriumi eredményeket. Amikor a pozitív eredményed után gondozásba vesznek, az orvosod részletes vérképet készíttet, amelynek részleteit szívesen megbeszéli veled. Ebből kiderül, vannak-e olyan kockázati tényezők, amikre külön oda kell figyelned, illetve az is megállapítható, hogy milyen fertőző betegségeken estél már át, és mi az, amire különösen vigyáznod kell.

forrás: http://www.aidsmeds.com