Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

Mi a post-exposure prophylaxis (PEP)?

A PEP olyan megelőzési módszer, melynek során a fertőződés időpontját követően azonnal, de legfeljebb 72 órán belül antiretrovirális kezelésben részesítjük az érintett személyt, hogy szervezetében a HIV-fertőzés ne tudjon kialakulni. A 2-3 antiretrovirális gyógyszerből álló "koktél" szedését kb. 4 hétig kell folytatni. A gyógyszereket csak szakértő orvos írhatja fel, illetve adhatja ki.

Ki kaphat PEP kezelést?

Elsősorban az egészségügyben dolgozókat illeti meg a PEP kezelés olyan esetben, ha vélhetően vagy bizonyíthatóan HIV-fertőzést szenvednek (pl. a nővér keze megcsúszik vérvétel közben, és megszúrja magát). A PEP az ilyen jellegű fertőzések esetén 79%-os biztonsággal szünteti meg a fertőzést. Az Egyesült Államokban jelenleg folynak vizsgálatok (és széles körű társadalmi vita) a PEP elérhetőségének kiterjesztéséről olyan területekre, mint pl. a véletlenül anyatejjel fertőződő csecsemők vagy az intravénás droghasználók.

Miért nem mindenkinek bármikor?

A munkahelyen véletlenül bekövetkező HIV-fertőzés majdnem mindig egyedi, ritka eset. Más esetekben a HIV-fertőzés esélye akár rendszeresen előforduló, nem biztonságos tevékenységekhez (védekezés nélküli szex, közös tűhasználat) kapcsolódik. Egyes vélemények szerint a PEP általános elérhetősége bátoríthatja az ilyen nem körültekintő viselkedést. De a legnagyobb kockázat mégsem ez, hanem az, hogy a PEP (mint minden agresszív kemoterápia) megterheli a szervezetet, illetve rezisztencia kialakulását idézheti elő, aminek akkor lehet jelentősége, ha a fertőzés mégis visszafordíthatatlanná válik.

A PEP nem valamiféle "esemény utáni tabletta". Naponta többször, viszonylag nagyobb mennyiségű gyógyszerből álló, nehezen tolerálható kombinációt kell szedni legalább egy hónapig. Az eredmények sem teljesen biztosak, ráadásul a jelenleg létező vizsgálati módszerek mellett csak hosszabb idő elteltével lehet biztosan megmondani, hogy a kezelés hatásos volt-e. A gyógyszereket nagyon szigorú rend szerint, időre és mindig időben kell szedni, hogy a fertőzés ne alakulhasson ki. Sok esetben a mellékhatások miatt mégis meg kell szakítani a kezelést.

Hogyan alkalmazzuk?

A HIV-vel való érintkezés után a lehető legrövidebb időn belül kell elkezdeni a kezelést. Jelenleg az AZT + 3TC kombináció (lamivudine + zidovudine = Combivir) akalmazása a legáltalánosabb, ezt esetleg kiegészítheti még egy NNRTI vegyület. Magyarországon a PEP kizárólag egészségügyi dolgozók részére elérhető nagyon szigorú feltételek mellett.