Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

A TASZ szerint Magyarországnak nincs az AIDS-ről országjelentése

Budapest, 2006. május 26., péntek (MTI)

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet szerint nincs Magyarországnak országjelentése az AIDS-ről, valamint az öt évvel ezelőtt aláírt HIV/AIDS nyilatkozatban foglaltak többsége sem teljesült.

 

A szervezet tájékoztatása szerint a Magyarország nyilatkozatban vállalt kötelezettségei közül több nem valósult meg, így 2003-ig ki kellett volna dolgozni és működtetni a multiszektorális AIDS stratégiát és finanszírozási tervet, 2005-ig a munka világát célzó prevenciós programokat kellett volna kidolgozni és megvalósítani, illetve a témával érintett szervezetek rendszeres monitorozása is elmaradt.

 

A szervezet akkreditálta magát a május 29.-június 2. között tartandó ENSZ-közgyűlésre.

Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára az MTI-nek elmondta: a TASZ által kifogásolt elmaradásokat valóban nem teljesítette a témára kijelölt Egészségügyi Minisztérium.

Hozzátette: stratégia nem készült, így forrásokat sem tudtak rendelni a programokhoz.

Stratégia ugyan készült, de elfogadásra nem került,így forrásokat sem tudtak rendelni a programokhoz.

A Nemzeti AIDS Bizottságnak, amely Újhelyi Eszter szerint 2005 végén nyerte vissza legitimitását, még egyelőre illegitimként működik, 2006-ban két ülése is volt.

 

Az Egészségügyi Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint Magyarországnak van HIV/AIDS országjelentése, amely szerint 2005. júliusában zárult le a családi életre nevelési ismeretekhez kapcsolódó modell program első része, elősegítve a fiatalok értékrendjének, személyiségének fejlődését, felelős szexuális és drogelkerülő magatartás kialakítását.

 

A modell program kidolgozója a Sex Edukációs Kiemelten Közhasznú Alapítvány a Népegészségügyi Program támogatásával egy multimédiás CD-ROM-ot jelentetett meg "Szerelem, szex és amit még tudni kell!" címmel. A módszertani oktató anyag interaktív formában segíti a 11-17 éves korosztály magánéleti kultúrájának kialakítását.

 

Ugyancsak lezárultak a megelőzési programok a fokozott fertőzési kockázatot vállaló közösségek részére, a közösségek civil szervezeteinek, és egyes tagjainak aktív közreműködésével (meleg közösségek, prostituáltak, HIV pozitívok). A prostituáltak számára HIV/AIDS szűrőbusz beszerzésére került sor, amelynek elindítására minden előkészület megtörtént - olvasható az MTI-nek megküldött tárcadokumentumban.

 

Az ÁNTSZ anonim HIV szűrőállomásaihoz rendelve kiépül az anonim AIDS tanácsadási szolgálat, amelynek célja a szűrésen résztvevők, illetve a kiszűrt betegek felvilágosítása a gondozási lehetőségekről, a szükséges életmódváltozásról, illetve a páciensek lelki támogatása. A hazai szűrőkapacitás és laborháttér a megfelelő méretben rendelkezésre áll. A Fővárosi Szent László Kórházban kialakított speciális osztály kapacitása egyelőre elegendő a hazai esetek ellátására és a külön keretből finanszírozott gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

 

A szaktárcától kapott tájékoztatás szerint Magyarország helyettes államtitkári szinten képviselteti magát az ENSZ-közgyűlésen.