Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

Lipodisztrófia és a testkép változásai
 
Mi a lipodisztrófia?
 
A röviden lipónak nevezett lipodisztrófia tünetcsoport a zsíranyagcsere és a zsíreloszlás zavarait jelenti. Ide tartozik a zsírszövet elvesztése (lipoatrófia), rendellenes felhalmozódása (lipohipertrófia) és az ezekkel kapcsolatos anyagcserezavarok: a megemelkedett vérzsírszint, tejsavszint és az inzulinrezisztencia.
Különösen nehézzé teszi ennek a problémának a kezelését, hogy a zsírszövetek eloszlása minden embernél kora gyermekkorban alakul ki, és viszonylag állandó marad egész életében. Ennek megváltozása fizikai és lelki szempontból egyaránt megterhelő.
 
Tulajdonképpen nincs egyértelmű definíciója a lipodisztrófiának annak ellenére, hogy olyan tünetcsoportról van szó, ami sok HIV-fertőzött életét és hétköznapjait keseríti meg vagy azért, mert jelentkezik, vagy azért, mert a legtöbben ettől a mellékhatástól félnek a legjobban.
 
A leggyakrabban jelentkező tünet a zsírszövet elvesztése a test bizonyos részein. Általában az orcákon és a szemgödörben jelentkezik először, ami jellegzetes beesett arcot és mélyen ülő szemeket eredményez. Általános még a bőr alatti zsírszövet eltűnése a végtagokról: az erek jellemzően kidagadnak, láthatóvá válnak, az izmok kifejezettebbek, szálkásabbak lesznek. A beteg általános jó közérzete és megfelelő táplálkozása ellenére erősen lesoványodottnak tűnhet, miközben csak a zsírszövet eloszlása változik meg.
 
További - bár kevésbé jellemző - tünet a zsírszövet átrendeződése és rendellenes felhalmozódása a belső szerveken. Ez a zsírszövet tehát nem a bőr alatt halmozódik fel, ahogy az általános lenne, hanem a belső szervek falán: a gyomor, a máj és a hasüreg falain, illetve a mellekben (nőknél, férfiaknál egyaránt) és a hát felső részén, ahol úgynevezett "bölénypúpot" alkot. Éppen ezért például sportolással nem tüntethető el - sajátosan megnagyobbodott hasat, melleket eredményez. Emellett néhányan a bőr alatt kialakuló, szabadon elmozdítható, lapos, puha zsírpárnák (lipómák) kialakulásáról is beszámolnak.
 
Mennyire gyakori?
 
A legfrissebb kutatások eredményei azt mutatják, hogy az antiretrovirális terápiában részesülő betegek kb. 50%-a szenved lipodisztrófiában. Ugyanakkor az is bizonyított, hogy a lipó kezeletlen HIV-fertőzötteknél is kialakul. Tulajdonképpen mind a mai napig nem tisztázott, hogy mi okozza a lipót. Lehet, hogy hosszú távon a HIV-fertőzés mellékhatása; lehet, hogy a proteáz inhibitorok okozzák (egyértelműen gyakoribb az előfordulása PI vegyületek szedésekor), de NNRTI-ket szedő betegeknél, és egyáltalán bárkinél kialakulhat, aki HIV-fertőzött. A gyógyszerek szedése, úgy tűnik, növeli a lipó esélyét. Egyes feltételezések szerint az okozza a gondot, hogy a proteáz inhibitorok molekulái hasonlóak a zsír lebontásáért felelős fehérjékhez, és ez megzavarja az anyagcserét. Ennek viszont ellentmond az, hogy a lipó gyógyszerszedés nélkül is kialakul.
 
Veszélyes-e a lipodisztrófia?
 
Igaz, hogy a lipó nem életveszélyes állapot, de súlyos gondokat okoz:
  • A vérben keringő zsírok megemelkedett mennyisége növeli a szívinfarktus veszélyét.
  • Nők esetében a megnagyobbodott mellek fájdalmasak lehetnek.
  • A lipóval ritkán együtt járó tejsavmérgezés életveszélyes lehet.
  • A testkép megváltozása nehezen elviselhető állapot, roppant nagy teher. Sokan emiatt a gyógyszer szedését is abbahagyják, ami a lipón nem sokat változtat, de a túlélési esélyeket csökkenti.
  • A testkép megváltozásától való félelem néhányakat visszartart a gyógyszerszedés megkezdésétől, miközben a lipó sajnos gyógyszerek nélkül is kialakulhat.
  • A megváltozott zsíranyagcsere miatt kialakuló inzulinrezisztencia cukorbetegséget okozhat.
  • A nyak mögött kialakuló bölénypúp alvási zavarokat és fejfájást okozhat.
Mit lehet tenni?
 
Mivel nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza a lipodisztrófiát, ezért a kezelésére sincs biztos módszer. A testkép változásai időnként elmúlnak maguktól, máskor megállnak egy bizonyos szinten. Általános módszerként először az orvos leállítja a proteáz inhibitorok szedését, ha van más terápiás opció. Ma már nehéz, de nem lehetetlen olyan gyógyszerkombinációt kialakítani, ami nem tartalmaz PI vegyületet. Ebben az esetben általában megáll a lipó kialakulása, és hosszabb idő alatt a tünetek enyhülhetnek. Az elvesztett zsírszövet nem építhető újra. Ilyen esetben (arcon, szemüregben) a kozmetikai sebészeti beavatkozások, különféle implantátumok segíthetnek. A zavaró zsírlerakódások egy része (bölénypúp, mellek) szintén eltávolítható sebészi úton, bár sajnos a további lerakódás ezzel nem állítható meg.
 
A tapasztalatok szerint viszonylag jó eredmények érhetők el intenzív sportolással és tudatos táplálkozással. Kerülni kell a zsíros ételek és a cukor túlzott fogyasztását. A halolaj fogyasztása csökkenti a vérben szabadon keringő zsírok mennyiségét. A szteroidok, fehérjék és tesztoszteron segítségével megnövelt izomtömeg jótékonyan leplezi el a megváltozott testarányokat, ugyanakkor más kockázatokat is hordoz. A rendszeres testmozgás (legalább hetente háromszor, négyszer egy óra intenzív, aerob testmozgás: futás, úszás, biciklizés, erobik, tánc) bizonyítottan késlelteti a lipodisztrófia kialakulását és csökkenti a meglévő tüneteket. Egyes esetekben az orvos vércukor-, vérzsír- vagy koleszterincsökkentő szereket írhat fel.
 
Semmiképpen ne hagyd abba a gyógyszerszedést, és ne változtass a terápiádon az orvosod segítsége és tanácsa nélkül. Lipodisztrófiával élni nehéz, de még mindig jobb, mint elveszíteni több terápiás lehetőséget vagy AIDS-ben meghalni!
 
Források: