Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

Központi és perifériás idegrendszeri problémák
 
Az efavirenz (Stocrin/Sustiva) jellemző mellékhatásai
 
Külön fejezetet érdemelnek az efavirenz (Stocrin/Sustiva) különleges, központi idegrendszerre gyakorolt mellékhatásai. Az efavirenz rendkívül hatékony NNRTI vegyület, amely (a hatóanyag molekuláinak kicsiny mérete miatt) képes áthatolni a véragygáton, és így az agyban és a gerincvelőben is hat. Pontosan emiatt azonban sajátos mellékhatásai is vannak a központi idegrendszerben, amikre felkészülve könnyebben elviselhetők ezek a többnyire átmeneti, de néha tartósabb változások, jelenségek.
 
Ezek a hatások csak az efavirenzre jellemzők, és részben tudományos kísérletek igazolják őket, részben anekdotikus adatokon alapulnak. Mára az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb gyógyszerről van szó, ami azonban továbbra is megosztja mind a betegek, mind az orvosok táborát.
 
Legjellemzőbb idegrendszeri mellékhatások:
 • A bevétel után két-három órával jelentkező fejfájás, szédülés, szorongásos hullám.
 • Esti bevétel esetén "furcsa" (nem feltétlenül rossz, inkább szokatlan, bizarr) álmok.
 • Alvászavarok, gyakori felébredés, nehéz elalvás.
 • A kezelés első heteiben fokozottabb depressziós hajlam, rossz kedélyállapot, öngyilkossági fantáziák, paranoiás állapotok. Ha eleve hajlamos vagy ilyen állapotokra, akkor az efavirenz felerősítheti ezeket az érzéseket.
 • A kezelés első heteiben megmagyarázhatatlan eufória, mániás jókedv és "pörgés", izgatottság.
 • Romló koncentrációs képesség, figyelmetlenség, szétszórtság a kezelés elején.
Ha a tünetek nem múlnak el vagy rosszabbodnak, vagy ha nem múló és súlyosbodó kiütések nehezítik a helyzetet, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz. Az efavirenz ritka esetben allergiás reakciót vagy elviselhetetlen hangulatváltozásokat, depressziót okozhat. Ebben az esetben nem érdemes három, négy héten túl "kísérletezni".
 
Hagyatkozz a barátaidra, hozzátartozóidra, ők könnyebben meg tudják ítélni, hogy történt-e változás a hangulatodban vagy a viselkedésedben. Előre figyelmeztesd őket, hogy olyan gyógyszert szedsz, aminek ilyen mellékhatásai lehetnek. Így őket sem éri felkészületlenül, ha szorongsz vagy rosszabb a kedved.
 
Ha úgy érzed, hogy hirtelen minden elvesztette az értelmét, ha megmagyarázhatatlan öngyilkossági gondolatok foglalkoztatnak, amelyek korábban nem voltak jellemzők rád, akkor mielőbb tájékoztasd az orvosodat erről.
 
Vannak, akik az efavirenzre jellemző furcsa álmokat egyáltalán nem tartják kellemetlen mellékhatásnak. Az interneten már kiterjedt és szórakoztató gyűjtemények léteznek "efavirenz-álmokról".
 
Tanácsosabb tehát a Stocrint (amit amúgy is csak naponta egyszer kell bevenni) este, lefekés előtt szedni. Így elkerülhető a fejfájás, a szorongásos hullám és szédülés, a furcsa álmok pedig könnyebben megszokhatók, mint a reggeli rosszullét.
 
A Stocrin szedhető étellel és üres gyomorra egyaránt, de ha zsíros étellel veszed be, akkor megnő a vérbe kerülő gyógyszermennyiség. Ez is ronthatja a tüneteket.
 
Az atazanavir (Reyataz) jellemző idegrendszeri mellékhatásai
 
Jóllehet ezeket az adatokat egyelőre nem erősítette meg lezárt tudományos vizsgálat, mégis több olyan beszámolót ismerünk, ami a Reyataz (atazanavir) központi idegrendszerre gyakorolt mellékhatásairól szól. Ezek a szedés első hetében furcsa színek látása, hirtelen látásromlás, ami azonban elmúlik, szédülés, zavartság. Főként a megváltozott és zavaróan idegenszerű színlátásra, színérzékelésre érkezett panasz, de ezek a tünetek hamar enyhülnek. A vonatkozó vizsgálatokat nemrégiben indította el a gyógyszergyártó.
 
Periferiális neuropátia
 
Kapcsolódó gyógyszerek: ddC (Hivid), d4T (Zerit), ddI (Videx), 3TC (Epivir, Combivir)
 
A periferiális neuropátia (a legkülső idegpályák gyulladása és elhalása) viszonylag gyakori mellékhatása a HIV-gyógyszereknek, és több vizsgálat is igazolta, hogy a HIV-fertőzés maga is okoz periferiális neuropátiát. A tünetek:
 • Fokozott érzékenység vagy érzéketlenség a karokban és a lábakban.
 • Fokozott, nem múló zsibbadás.
 • A zsibbadásból kialakuló fájdalom és mozgási nehézség.
 • Fokozódó fájdalom a végtagokban, a bőr érzékenysége.
 • Görcsök, mozgásképtelenség.
A PN főként a régóta fertőzött, régóta kezelésben részesülő betegeket sújtja. Ha megjelenik, általában nehezen megfordítható, de a kezelés módosításával és kiegészítő terápiákkal karban lehet tartani.
A leggyakoribb módszer sajnos mindeddig a fájdalomcsillapítók alkalmazása. Javasolt még az akupunktúra, a mágnesterápia és a B-vitamin szedése. Az L-acetil-carnitin javítja az elhalt vagy gyulladt idegek állapotát, de ezt tudományos kutatás vagy gyógyszerkísérlet még nem igazolta.
 
Ha periferiális neuropátiára utaló tüneteket tapasztalsz magadon, feltétlenül fordulj orvoshoz. Az időben elkezdett kezelés nagyon eredményes is lehet, és az állapotod nem romlik tovább.