Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

Kiütések

Kapcsolódó gyógyszerek: abacavir (Ziagen és Trizivir), FTC (Emtriva), nevirapine (Viramune) és efavirenz (Stocrin/Sustiva), delavirdine (Rescriptor), amprenavir (Agenerase), fosamprenavir (Lexiva), atazanavir (Reyataz), T-20 (Enfuvirtide, Fuzeon)

Sok HIV-gyógyszer mellékhatásai között szerepelnek a kiütések, de ezek súlyossága és időtartama igen eltérő lehet.
Egyes gyógyszerek esetén a terápia első néhány hetében megjelenő kiütéseket nagyon komolyan kell venni, és azonnal jelenteni kell az orvosnak, ugyanis súlyos allergiás reakciókat jelezhetnek. Ide tartozik a Ziagen, a Trizivir és a Kivexa (abacavir), a Viramune (nevirapine), a Stocrin/Sustiva (efavirenz), a Lexiva (fosamprenavir) és a T-20 (enfuvirtide).

Egyéb kiütések valószínűleg csak rövid ideig tartanak és kezelés nélkül elmúlnak, illetve könnyen kezelhetők olyan antihisztamin készítményekkel, mint a cetirizine (Zirtek) vagy a loratadine (Clarityn). Az atazanavir (Reyataz) az esetek 10%-ában könnyű bőrkiütést okoz az első két hónapban, de ez különösebb kezelés nélkül elmúlik. Igaz, hogy bizonyos antihisztamin készítmények recept nélkül is kaphatók, mégis fontos, hogy beszélj az orvosoddal vagy a gyógyszerésszel, mert előfordulhat, hogy ezek interakcióba lépnek a HIV-gyógyszerekkel, amiket szedsz.
A gyógyszerszedés ideje alatt folytatott napozás is okozhat kiütéseket, de ez általában magától elmúlik. Azonnali figyelmet követel bármilyen kiütés, ami rosszulléttel vagy lázzal/hőemelkedéssel jár, ugyanis más betegségre vagy súlyosabb mellékhatásra utalhat.

 

Az égő, viszkető kiütések esetén próbáld ki a következő módszereket:

  • Hűvös vagy langyos vízben zuhanyozz, mert a forróvíz csak rontja a helyzetet.
  • Kerüld az erős illatú és színes szappanokat, tusfürdőket. Használj hipoallergén termékeket vagy a gyógyszertárban kapható mosdókrémet.
  • A ruháidat inkább folyékony mosószerrel és ne mosóporral mosd, ugyanis a mosópor könnyebben benne marad a szövetben. Kerüld az erősen illatosított és színezett öblítőket.
  • Hordj természetes anyagokból készült ruházatot, illetve otthon igyekezz minél kevesebb, könnyű ruházatban lenni, ami nem irritálja a bőrödet.
  • Az ágyneműd is legyen inkább könnyű, természetes anyagból készült.
  • A körömvirág tartalmú krémek jól enyhítik a viszketést.

Viramune (nevirapine) és Stocrin/Sustiva (efavirenz) okozta kiütések

Mindkét gyógyszer esetében viszonylag általános, hogy a kezelés első néhány hetében könnyebb (1-2. fokozatú) kiütések alakulnak ki. A legtöbb esetben ezek a kiütések pár hét alatt elmúlnak, és nem okoznak további problémát. A Viramune ebből a szempontból nőkre nézve valamivel kockázatosabb. 250-es CD4-szám fölött nők számára nem javallott a Viramune szedése a nagyobb allergiás kockázat miatt. Mivel a Viramune által okozott kiütések májkárosodásra is utalhatnak, ezért mindenképpen vedd komolyan és mutasd meg az orvosnak még akkor is, ha egyébként nem tartod különösebben súlyosnak.

Ritka esetben a Stocrin/Sustiva (efavirenz) is súlyosabb allergiás kiütést okozhat, amely a lágyékról elindulva az egész testet elborítja. Ha ezek a kissé kiemelkedő, pirosas, erősen viszkető kiütések nem múlnak el két-három héten belül, illetve ha romlik a helyzet, akkor feltétlenül fordulj ahhoz az orvoshoz, aki a Stocrint felírta, ugyanis ebben az esetben valószínűleg gyógyszert kell váltanod.

Ziagen, Kivexa és Trizivir (abacavir) okozta kiütések

Az esetek 4-5%-ában az abacavir tartalmú gyógyszerek hiperérzékenységi reakciót válthatnak ki. Ennek az első jele a lázzal járó kiütés. Ebben az esetben azonnal fordulj orvoshoz, ugyanis a gyógyszer szedésének folytatása súlyos májkárosodáshoz vezethet. Ebben az esetben sajnos a jövőben sem szedhetsz abacavir tartalmú kombinációkat.

Bőrszárazság és cserepes ajkak

Kapcsolódó gyógyszerek: indinavir (Crixivan), 3TC (Epivir, Combivir) és hidroxyurea (Hydrea)

Ma már ritkán fordul elő – főként az egyéb mellékhatások miatt –, hogy valaki indinavirt (Crixivan) kapjon. Ennek ellenére a többi proteáz inhibitor esetében is figyelni kell a bőrszárazság problémájára. A száraz bőr sérülékenyebb, azon könnyebben megtelepszenek a kórokozók, ráadásul a száraz bőr viszket is, és a vakarás további sérülések kockázatát jelenti. A túlzott bőrszárazság elkerülhető, ha rendszeresen, bőségesen fogyasztasz folyadékot, és megfelelő testápolót használsz. Kerüld a túlzottan illatosított vagy színezett testápolókat. A megfelelő vitamin- és ásványianyag-szint biztosítása is fontos, ugyanis a bőröd egészsége nagyban ezen múlik. Táplálkozással kapcsolatos további tanácsokat az Életminőség rovatban találsz.

Ha bármilyen további bőrpanaszod van, például capsullitis, hajhullás, vagy körömproblémák, akkor fordulj szakértő bőrgyógyászhoz, és mindenképpen tájékoztasd őt arról, milyen gyógyszereket szedsz.