Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

A fáradtság/fáradékonyság

Kapcsolódó gyógyszerek: a legtöbb HIV-gyógyszer mellékhatásai között szerepel a fáradtság és fáradékonyság érzése.

Fáradtság és fáradékonyság alatt ebben az esetben azt a fáradtságot értjük, ami megmagyarázhatatlan módon pihenés után sem múlik el. Úgy érzed, hogy már nem vagy olyan aktív, mint régen, az olyan egyszerű feladatok is nehezedre esnek, mint hogy felmenj a lépcsőn vagy bevásárolj. A pszichológiai fáradtság megakadályoz a koncentrációban, illetve elmegy a kedved attól, hogy bármibe belefogj.

Az ilyen kóros fáradtságot a következõ állapotok okozhatják:
• HIV és kapcsolódó betegségek
• HIV-gyógyszerek
• Elégtelen alvás
• Rossz táplálkozás
• Stressz
• Depresszió
• Antihisztaminok (szénanátha, allergia elleni gyógyszerek)
• Alkohol és rekreációs kábítószerek
• Rejtőzködő, HIV-vel kapcsolatos betegségek

Az is elképzelhető, hogy többet vállalsz, mint amit el tudsz végezni. A HIV-fertőzés például a legtöbb férfiban a tesztoszteronszint csökkenését okozza. Erre a jelenségre még nem talált magyarázatot az orvostudomány, de az alacsony tesztoszteronszint is fáradékonysághoz vezet.

Ha rendkívül fáradtnak érzed magad, és a tejsavmérgezés egyéb tünetei is jelentkeznek (hányás, émelygés, hasfájás, májgörcs, megmagyarázhatatlan súlyvesztés, nehézlégzés), akkor azonnal fordulj orvoshoz!

A fáradtság kezelése

Az ilyen fáradtság és fáradékonyság ellen sajnos nem segít az, ha többet alszol. A rendszeres vérvizsgálat kimutatja azt is, ha vérszegény vagy, és emiatt érzed magad fáradtnak. Ilyen mellékhatása lehet az AZT (Combivir, Trizivir, Retrovir) gyógyszernek, de ez könnyen kezelhető probléma.

Előfordulhat, hogy nem az alvás mennyiségével, hanem a minőségével van a baj, és ettől nem tudod kipihenni magad. Erről bővebben az álmatlanságról szóló fejezetben írunk.

A nem megfelelő táplálkozás, tehát az elégtelen kalóriabevitel vagy a hiányzó tápanyagok is okozhatnak fáradékonyságot. A táplálkozásról bővebben az Életmód fejezetben olvashatsz.

A különbözõ stimulálószerek használatával kapcsolatban óvatosságra intünk. Minden esetben kérd ki az orvosod tanácsát, mielőtt ilyeneket kezdesz szedni. A nem legális stimulálószerek (amfetamin és származékai, kokain, metamfetamin stb.) használata többokból is szigorúan ellenjavallt: ezek nagyon megterhelik a májat, gyengítik az immunrendszert, és sok HIV-gyógyszerrel együtt nem szedhetők.