Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

Hasmenés

Kapcsolódó gyógyszerek: A legtöbb HIV-gyógyszer mellékhatásai között szerepel a hasmenés. Különösen figyelni kell a nelfinavir (Viracept), saquinavir (Invirase és Fortovase), lopinavir/r (Kaletra), fosamprenavir (Lexiva), ritonavir (Norvir), abacavir (Ziagen és Trizivir) és a ddI (Videx) gyógyszerek esetében.

A hasmenés a HIV-terápia egyik leggyakoribb mellékhatása, és mégis erről beszélünk a legritkábban. Maga a HIV is okozhat hasmenést, illetve több HIV/AIDS-szel kapcsolatos fertőzés is.

A HIV-vel élők körülbelül 50%-a előbb-utóbb átesik egy-egy hasmenéses időszakon, és minél alacsonyabb a CD4-szám, annál nagyobb a kockázat. A hasmenés tarthat néhány napig, néhány hétig, hónapig, sőt kivételes esetben akár évekig is.

Hasmenés alatt a gyakoribb székelési ingert, valamint a lazább, vizesebb székletet értjük.

Sokszor kínos lehet, ha az embernek a hasmenéséről vagy a belei állapotáról kell beszélnie. Talán ez is az egyik oka annak, hogy miért hanyagolják el sokan ezt a területet. Mégis nagyon fontos, hogy törődjünk a hasmenés kérdésével, ugyanis az elhanyagolt hasmenés kiszáradáshoz vezethet, megakadályozza a létfontosságú tápanyagok és gyógyszerek felszívódását, súlyvesztést és kóros fáradékonyságot okoz.

Mi a hasmenés oka?

A hasmenés gyakorta csak idõszakos, és a gyógyszerek szedésének elkezdésével vagy a gyógyszerprogram módosításával függ össze. Ilyen esetekben hatásos lehet az olyan hasmenésellenes gyógyszerek rövid ideig tartó szedése, mint az Imodium vagy a Lomotil. A tünetek pár napon vagy héten belül csökkennek, ahogy hozzászoksz a gyógyszerhez.

Ha a hasmenés néhány napnál tovább tart és nem kapcsolható például egy új gyógyszerkombináció elkezdéséhez, akkor mindenképpen vizsgáltasd meg az orvossal, hogy nem valamilyen fertőzéstől szenvedsz-e.

Nem gyógyszerrel kapcsolatos okok

Ha több napon át tartó, erős hasmenéstől szenvedsz, akkor kérd meg az orvosodat, hogy készíttessen székletvizsgálatot. A tünetek súlyosságától és lefolyásától függően, illetve vizsgálat alapján az orvos írhat fel antibiotikumot, vagy olyan gyógyszert, amivel csökkenthető a székelési ingerek száma. Ne feledd, hogy a  hasmenés bármikor jelezhet HIV-vel kapcsolatos megbetegedést, ezért fontos, hogy komolyan vedd.

A hasmenés kezelése

Ha minden lehetséges okot kivizsgáltattál, és egyértelmű, hogy nincsen semmilyen más bajod, akkor a hasmenést magát, mint tünetet kell kezelni. Sok HIV-gyógyszer általános mellékhatása a hasmenés, és közülük néhány különösen problematikus ebből a szempontból. Ha minden más szempontból egyébként tökéletesen tolerálod az általad szedett gyógyszereket, és más különösebb mellékhatástól nem szenvedsz, akkor érdemes a hasmenést akár gyógyszerrel, akár pedig étrendi módosításokkal kordában tartani. Ha nem látsz más megoldást, akkor gondold meg a hasmenést okozó gyógyszer lecserélését.

Étrendi szabályok

Sok HIV-fertőzött esetében problémát jelent a laktóz vagy tejcukor megemésztése. A tej és a tejtermékek mennyiségének csökkentése sokat segíthet, ha a hasmenésed ilyen HIV-vel kapcsolatos laktózérzékenységre vezethető vissza. Ilyenkor fogyassz laktózmentes tejet és tejtermékeket, rizstejet vagy szójatejet.

A „rizstea” ugyancsak hatásos segítség. Főzz fel fél marék rizst vízben 30-45 percig, ízesítsd gyömbérrel, mézzel, fahéjjal vagy vaníliával - ezt hidegen egész nap ihatod, enyhe székletfogó hatása van.

Fogyassz kevesebb vízben nem oldódó rostot! Ilyen rostokat tartalmaznak a nyers zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyerek és pékáruk, a gyümölcsök héja, maguk a gyümölcsök és magvak.

Egyél több vízben oldódó rostot! Ez fõként akkor segít, ha vizesebb széklettől szenvedsz, az ilyen ételek ugyanis felszívják a fölösleges folyadékot, és tömörebbé teszik a székletet. Vízben oldódó rostokban gazdag a rizs, az olasz tészta, a zabpehely vagy a korpatabletta.

A koffein (és a különböző rekreációs kábítószerek, mint az extasy, speed, kokain, poppers) felgyorsítja a belek működését és még több hasmenéshez, idõnként rohamszerű székelési ingerhez vezethet. Figyelem, a kávé, a tea és a kóla is tartalmaz koffeint.

Kerüld a magas zsírtartalmú, erősen olajos vagy nagyon nagy cukortartalmú ételeket!

Étkezés közben ne igyál, viszont étkezések között igyekezz minél több folyadékot fogyasztani, hogy pótold a hasmenéssel elvesztett folyadékmennyiséget.

Egyél káliumban gazdag ételeket: banánt, őszibarackot, krumplit, halat és csirkehúst. A hasmenés miatt ugyanis több káliumot veszítesz.

Egyél minél több élőkultúrás joghurtot (a Magyarországon kapható joghurtok túlnyomó többsége ilyen). Ha valamiért nem tudsz tejterméket fogyasztani, akkor az orvos felírhat acidophilus tablettát (ez olyan jótékony baktérium, ami az emésztést segíti, és a joghurtokban található). 50 alatti CD4-es szám esetén ezt is kerüld.

Ha problémát jelent a megfelelő étrend összeállítása, fordulj dietetikushoz vagy az orvosodhoz.

Erősen hasmenéses idõszakokban fogyassz olyan italokat, amelyek nemcsak a folyadékot pótolják, de ásványi anyagokat és sókat is bevisznek a szervezetbe (például ilyenek a különböző sportitalok).

A nelfinavir által okozott és sokszor a többi proteáz inhibitorra visszavezethető hasmenés esetén segít a kalcium fogyasztása.
 
Bélgázok
 
Sok gyógyszer, de főleg a proteáz inhibitorok okoznak fokozott bélgáztermelést. Ez különösen hasmenéses időszakokban nehezíti meg a páciens dolgát. A túlzott bélgáztermelés általános ellenszereként az aktív szén fogyasztását szokták javasolni, de HIV-gyógyszerekkel együtt ez mindenképpen kerülendő. A HIV-gyógyszerek amúgy is nagyon nehezen, rosszul szívódnak fel a gyomorban, és az aktív szén nagyobb mennyiségben köti le a hatóanyagokat. Ilyen módon tehát veszélyezteti a kezelés hatásosságát és biztonságát.
 
Sajnos egyelőre nincs biztos ellenszere a túlzott bélgáztermelődésnek. Javasoljuk, hogy az étkezések időpontját próbáld úgy alakítani (a bélgáztermelődés különösen intenzív lehet étkezés után), hogy a közelben legyen mellékhelyiség, amit könnyen elérsz. A bélgázok túlzottan hosszú ideig való visszatartása veszélyes, és nagyon megterheli az emésztőrendszert.

Hányinger és hányás

Kapcsolódó gyógyszerek: a legtöbb HIV-gyógyszer mellékhatásai között szerepel a hányinger és a hányás.

Bármilyen új gyógyszerkombináció elkezdésekor általánosan jelentkezik eleinte a hányinger és néha a hányás. A legtöbb páciens esetében néhány héten belül megjavul a helyzet, ahogy a szervezet hozzászokik a gyógyszerekhez.

Általában segít, ha az első néhány hétben valamilyen hányingercsökkentő gyógyszert szedsz. Ezekből többféle létezik, ha egyik nem segít, érdemes megpróbálni a másikat is, ugyanis különbözõ hatásmechanizmusaik vannak. Sajnos az is lehetséges, hogy semmi sem segít, hanem fel kell vetni a hányingert okozó gyógyszer lecserélését.

Ha abacavirt szedsz (Ziagen, Trizivir vagy Kivexa), és émelyegsz vagy hányingered van, akkor azonnal keresd fel az orvosodat, ez ugyanis hiperszenzitivitást is jelezhet, amit rendkívül komolyan kell venni!

A krónikus hányinger kezelése ma már rendkívül alaposan feltárt terület. Álljon itt mégis néhány javaslat, amivel segíthetsz magadon, ha ilyen hányingertől szenvedsz:

• Egyél egyszerre kevesebbet, és inkább gyakrabban.
• Kerüld a fűszeres, zsíros vagy erős illatú ételeket.
• Az ágyad mellett tarts némi száraz háztartási kekszet, és a reggeli felkelés előtt rágcsálj el egyet, kettőt.
• A gyömbér nagyon hatásosan csökkenti a hányingert - kapható kapszulában, por formájában, vagy akár frissen is, ha meghámozod a gyömbérgyökeret és rövid idõre forró vízbe áztatod. Az így készült gyömbéres víz jól csökkenti az émelygést.
• Kerüld a főzéssel járó erős szagokat, szellőztess gyakrabban. Esetleg használj mikrohullámú sütőt, az gyorsabb és kevesebb szagot termel.
• Asztalnál ülve étkezz és ne fekve, és evés után közvetlenül se feküdj le.
• Evés közben és közvetlenül evés után ne fogyassz nagy mennyiségű italt.
• Inkább egyél hideg vagy langyos ételeket és kerüld a forró ételt.
• A borsmenta is hatékony hányinger és émelygés ellen. Kapható tea, cukorka vagy rágógumi formájában.
• Az akupresszúra és az akupunktúra bevált módszere a hányinger csökkentésének.
• Kerüld az olyan szereket, amelyek irritálják a gyomrot, mint például az alkohol, az aszpirin vagy a dohányzás.

Azért fontos, hogy hosszabb távon leküzd a hányást és a hányingert, mert ez jelentősen befolyásolja a gyógyszerszedés fegyelmét. Ráadásul súlyosan kockáztatod a terápiádat azzal, ha több-kevesebb rendszerességgel kihányod a gyógyszereket.