Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

Vissza az opportunista fertőzésekhez!

Gombás fertőzések

Candidiasis

A candidiasis hétköznapi fertőzés HIV-pozitívok esetében. A candida nevű penészgomba okozza, és igen könnyen elkapható: a legtöbb ember szervezetében jelen van. Az egészségesen működő immunrendszer könnyedén kordában tartja. A fertőzés általában a szájban, a torokban és a vaginában jelenik meg. A többi opportunista fertőzés kialakulását sok esetben jóval megelőzi - fontos tehát odafigyelni rá, és makacs candida-fertőzés esetén ajánlatos HIV-tesztet csináltatni.

A szájban jelentkező candidiázist nevezzük szájpenésznek. Ha a nyelőcsőben mélyebbre hatolnak a gombák, akkor esophagitis - nyelőcsőgombásodás alakul ki. Ez az állapot csak nagyon legyengült immunrendszer esetében jelenik meg, ezért az esophagitist AIDS-definíciós betegségnek tekintjük. A gomba fehér, túrószerű foltokban vagy piros kiütések formájában tenyészik a nyelőcsőben és a szájüregben. Torokfájást, fájdalmas nyelést, hányingert és étvágytalanságot okoz.

A vaginában jelentkező candida-fertőzés (hüvelygombásodás) gyulladásos tünetekkel jár, és viszonylag gyakori. Viszkető, égő érzés és sűrű, fehéres folyás jellemzi. Az elhanyagolt candida-fertőzés terméketlenséget okozhat, átterjedhet és gyulladást okozhat az agyban, a szívben és az izületekben.

A candida-fertőzés nem előzhető meg, ellene profilaxis sem szedhető, ugyanis viszonylag könnyen kezelhető, ráadásul a kellően hatékony HIV-elleni gyógyszeres kezelés nyomán spontán is meggyógyul, ahogy az immunrendszer erősödik.

Kezelése lehet helyi és szisztémás. Általában a helyi kezeléssel kezdi az orvos, ugyanis a szisztémás kezelések esetleg rezisztenciát alakíthatnak ki a gombában. A helyi kezelés és a jól működő immunrendszer többnyire elégséges védelmet nyújt a gomba elszaporodása ellen. A candida kezelésére számos alternatív terápia is ismert, habár a közelmúlt évek candida-hisztériája csillapodni látszik. HIV-fertőzés esetén mindenképpen kérd ki az orvos tanácsát, mielőtt bonyolult candida-diétába kezdesz, vagy fokhagymát kezdenél enni mértéktelenül.

Aspergillosis

Az aspergillus gomba által okozott fertőzés egészséges és sérült immunrendszer mellett egyaránt bekövetkezhet. Egészséges emberekben múló tüdőpanaszokat, köhögést okoz. A HIV-fertőzés miatt károsodott immundendszer mellett a gomba átterjedhet a vesére, májra, csontokra és az agyra is. Az elhatalmasodó aspergillosis életveszélyes lehet, ezért fontos a gyors diagnózis és kezelés. Szerencsére ma már igen ritka az ilyen megbetegedés - a HIV-gyógyszerek elterjedése jelentősen csökkentette az aspergillosis arányát is.

A tünetek: orr, arcüreg fájdalma, hallójárati fájdalmak, feldagadó arc, köhögés, nehéz légzés, láz és éjszakai izzadás. Az aspergillus gyakorlatilag mindenhol jelen van, nem elkerülhető, ellene védekezeni gyakorlatilag nem lehet. Az egyetlen hatásos védelem a megfelelő állapotú immunrendszer. Az aspergillosis - a TBC-hez hasonlóan - tüdőröntgennel állapítható meg. A gombás fertőzés jellegzetes elváltozásokat okoz a tüdőben.

Mivel ma már igen ritka megbetegedésről van szó, a kezelés általában antifungális szerekkel történik, majd az orvos vár, hogy a gomba reagál-e a gyógyszerre. Emellett feltétlenül meg kell kezdeni a HIV-gyógyszerek szedését, és más fertőzések elleni profilaxis is szükséges. Fertőzöttek esetében a HIV-terápia nélküli aspergillosis-kezelés általában kevéssé eredményes, a betegség nagy arányban halálos.

Cryptococcus okozta meningitis (agyhártyagyulladás)

A cryptococcusos agyhártyagyulladás az agy és a gerincvelő súlyos megbetegedése, ami 50-es CD4-szám alatt fordul elő HIV-fertőzött személyekben. A megbetegedést egy gomba, a cryptococcus neoformans okozza. Mára viszonylag ritka betegségről van szó, a hatékony HIV-ellenes terápia megakadályozza az immunrendszer ilyen mértékű leromlását.

Ez a gomba szintén általánosan (és elkerülhetetlenül) jelen van a környezetünkben: a talajban és madarak ürülékében. A felkavart port belélegezve a gomba a tüdőbe kerül, és onnan jut el az agyba illetve a gerincvelőbe. Egészséges (vagy jól működő) immunrendszer mellett a fertőzés nem okoz megbetegedést. Ugyanakkor a betegség nagyon hosszan lappang.

A tünetek általában láz, fáradtság, nyaki merevség, izomfájdalmak, súlyos fejfájás, hányinger, hányás, kelések a bőrön. Továbbá zavaros gondolkodás, látási zavarok és görcsös rohamok is jellemzik a súlyosabb agyhártyagyulladást. Az orvos agyvízvizsgálattal (csapolás) állapítja meg nem csupán a fertőzés meglétét, de például az agyvíz nyomását is, ami utal a betegség helyzetére, súlyosságára. A már kialakult agyhártyagyulladás nehezen kezelhető, hosszadalmas kúrát igényel igen agresszív gombaölő szerekkel. Igazolt HIV-fertőzés esetén azonnal el kell kezdeni a HIV-gyógyszerek szedését is. A kezeletlen agyhártyagyulladás rövid időn belül fájdalmas halált okoz. A profilaktikus (megelőző) kezelés nagyon alacsony CD4-es érték mellett lehetséges, de nem ajánlott, mert a cryptococcusos agyhártyagyulladás ritka, viszont a gombák elleni gyógyszerekre könnyen rezisztenssé válik a beteg.

Histoplasmosis

A histoplasma capsulatum gomba okozta fertőzés és betegség Európában nem fordul elő. Főleg az amerikai kontinens középső részén, Dél-Amerikában, a Mississippi folyó mentén és a karibi térségben gyakori. Ha ezeken a területeken jártál és láz, súlyvesztés, kelések, légzési nehézség, mellkasi fájdalom, száraz köhögés, vérszegénység jelentkezik, hívd fel az orvosod figyelmét, hogy végezzen histoplasma-tesztet. 150-es CD4-érték alatt nő meg a betegség kialakulásának veszélye.