Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

a különbségről tehát, hogy aids-e vagy pedig hiv-fertőzés.
 
nagyon egyszerűen fogalmazva az aids az az állapot, amit a hiv-fertőzés idéz elő. de csak bizonyos (hosszabb, rövidebb idő után). az aids, vagyis a szerzett immunhiányos tünetcsoport önmagában nem betegség. nem teljesen pontos azt mondanunk, hogy valaki aids-ben halt meg, ugyanis olyan betegség, hogy aids, nincs. hanem különféle úgynevezett opportunista fertőzések léteznek, amelyekbe bele kell halnia annak, akit aids-betegnek nevezünk, mert az immunrendszere nem képes védekezni ellenük. és miért nem képes? há mert a hiv-fertőzés tönkre tette az immunrendszerét neki, a szegénynek.
 
ez pedig így történik:
a hiv különleges vírus abból a szempontból, hogy retrovírus, vagyis nem dns-t, hanem rns-t tartalmaz, amit egy reverz transzkriptáz nevű enzim segítségével beépít a gazdasejtek dns-ébe, hogy azok onnantól vírust (is) termeljenek, amikor természetes úton szaporodnak. a hiv elsődleges célpontja (mint gazdasejt) egy bizonyos fehérvérsejt (ezt cd4-es sejtnek nevezzük), aminek az a feladata, hogy az immunrendszert tájékoztassa a szervezetbe jutó kórokozókról, és elindítsa a természetes immunreakciót. ez rendben is van eddig, és a hiv-fertőzés ellenére ez a rendszer sokáig, évekig működőképes marad. csakhogy a fertőzött cd4-es sejtek egy idő után annyira elfáradnak a vírustermeléstől (hiszen a fertőzés miatt kénytelenek vírust termelni, miközben kétségbeesetten rohannak a sok kis vacak kórokozó után), hogy megpusztulnak.
 
a hiv rendkívül ellenálló, gyorsan szaporodó vírus. viszonylag gyorsan (de még mindig évekről beszélünk) felzabálja a cd4-es fehérvérsejteket, mert azokból nem tud elég termelődni ahhoz képest, hogy mennyien elpusztulnak a hiv miatt.
a normális, egészséges emberekben az egy milliliter vérben kimutatható cd4-es sejtek száma 500 és 1500 között van. a hiv-fertőzöttek esetében ez a szám hosszú idő alatt és kezelés nélkül akár nullára is csökkenhet. ha a szám 200 alatt van, a fertőzöttet hivatalosan aids-betegnek nyilvánítjuk, ugyanis ennél az értéknél (vagy pláne ez alatt) drámaian megnő az opportunista fertőzések veszélye.
 
ezek nem tréfás dolgok. van olyan fajta tüdőgyulladás, amibe pár nap alatt bele lehet halni. aztán kaposi szarkóma (ami ma már nagyon ritka, de az "angyalok amerikában" címűben alaposan megszemlélhető). lehetnek még különféle egzotikus rákok (tudod, a rák is immunbetegség bizonyos szinten - túlburjánzó, egészségtelen sejtek), meg szemgyulladások és nyelőcsőgombásodás. az főleg rémes. na ebbe halunk bele, nem az aids-be. és mindezt a hiv-fertőzés okozhatja, ha nem vigyáz az ember magára. ezek a kórokozók ugyanis mindig jelen vannak, mindenhol, a buszon, az uszodában, egy-egy ártatlan csókban. de ha az embernek nincs immunrendszere, akkor slussz-passz.
 
de az ember vigyáz. van egy rakás gyógyszer már, amit lehet szedni, és ami lelassítja és megakadályozza a hiv szaporodását. ennek köszönhetően az immunrendszer egészséges (vagy ahhoz közeli) állapota tartósan megőrizhető. nekem pl. ijesztően jók az eredményeim, nem dicsekvésből mondom, de tényleg.
csakhogy ezek a gyógyszerek egyben borzalmas mérgek is. mindegyiknek különféle nyomasztó mellékhatása van, és az orbitális hányingerrel kombinált hasmenés például egyik gyógyszer mellékhatás-listájáról sem hiányzik. csak hogy nehogy azt higgye valaki is, hogy egy ilyen hiv-fertőzés nem gond, hopp egy marék gyógyszer, aztán kész. a gyógyszereket nagyon szigorú redn szerint, mindig pontosan idpre kell szedni, annyira, hogy mára ennek külön tudományága létezik: hogyan-szedjük-időben-a-hiv-gyógyszert-tudomány. ráadásul az orvoslás mai állása szerint a hiv maradéktalanul nem tüntethető el a szervezetből. a csodás gyógyulásokról szóló hírek eddig mind kamunak bizonyultak: bizonyos virológiai és biológiai okok miatt (amik szétfeszítenék e levél amúgy is repedező kereteit) ha valaki hiv-fertőzött, akkor az is marad.
 
remélem most válaszoltam.
kérdezz még, ha nem eléggé.
 
barátsággal,