Vissza shivamantra oldalaihoz!

Olvasd shivamantra blogját!

Írj levelet shivamantrának!

Nagyon szeretem a grapefruitot.
De: 
A grapefruitban található hatóanyagot a CYP450 3A4 enzim bontja le a szervezetben. Sajnos a hiv-gyógyszerek egy részének, a proteáz inhibitorok (pl. kaletra = lopinavir/rtv) lebontásához is ugyanez az enzim szükséges. Ennek eredményeként az elérhető gyógyszermennyiség hirtelen megnő a vérben, ha grapefruitot fogyasztottál az előző 24 (!) órában. Ráadásul ugyanis a cucc nagyon lassan bomlik le.


De miért baj, ha megnő a gyógyszerszint? Azt gondolhatnád, hogy minél több, annál jobb.
Ez majdnem igaz is, de sajnos kiszámíthatatlan, hogy mennyire nő meg, és hogy megnő-e egyáltalán, és hogy meddig marad úgy. Márpedig minden gyógyszer esetében a rendelkezésre álló gyógyszermennyiség állandósága a legfontosabb. Mindenféle jelentősebb ingadozás rezisztencia kialakulásához, és a terápia meghiusulásához vezet. 
Érdekességképpen: régebben, amikor még csak fejletlenebb proteáz inhibitorok voltak, még nem létezett ritonavir (mint booster, vagyis a proteáz inhibitorokat hosszabban a szervezetben tartó molekula), a saquinavirt (Invirase) grapefruit-lével kellett bevenni, hogy minél hatásosabb legyen.
Figyelem, a grapefruitmag-olaj, a grapefruit-lé, a grapefruit-saláta, mittudomén teljesen egyformán veszélyesek, ha gyógyszert szedsz. Ha nem szedsz, akkor egyél sok grapefruitot, mert az neked jó.

Jóllehet az echinacea (bíbor kasvirág) kivonata rendkívül hatékony immunerősítő szer, HIV-fertőzötteknek mégsem javasolt a használata, ugyanis az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a CD4-es sejtek működésére kifejezetten rossz hatással van. Azzal pedig takarékosnak kell lennünk. Más kutatók véleménye éppen ellentétes, de a legtöbben mégis azt mondják, hogy a HIV miatt amúgy is összezavarodott és magasabb fokozatban működő immunrendszert túlzottan megterheli az echinacea. Biztonságosan használható persze két hétnél rövidebb kúrákra, meghűlés, influenza, könnyebb fertőzések kezelésére. Tartósabb szedése ellenjavallt.
Az orbáncfűvel (hypericum perforatum) a következő a gond:
az orbáncfű kivonata hatékony bizonyos kórokozók ellen (human papillomavirus, cytomegalovirus), de a HIV ellen hatástalannak bizonyult. Nagyobb dózisban (egy kísérlet során) minden betegben fényallergiát alakított ki, amit kiütések és kellemetlen érzékenység kísért. Az orbáncfű antidepresszáns hatása közismert, ugyanakkor gyakorlatilag minden HIV-gyógyszerre káros a hatása, jelenléte csökkenti a vérben rendelkezésre álló gyógyszermennyiséget. Egyéb antidepresszánsokkal együtt szintén nem szedhető. ha Stocrint/Sustivát (efavirenz) szedsz, különösen kerülendő az orbáncfű, mert csak rontja a Stocrin sajátos hatásait a központi idegrendszerre. Ami a legfontosabb: semmilyen HIV-gyógyszerrel együtt nem szabad orbáncfüvet szedni, mert megnő az elégtelen gyógyszerszint kockázata és így a rezisztencia kialakulásának esélye.

Zöld tea:
Japán tudósok igazolták laboratóriumi kísérletek során, hogy a zöld tea kivonata hatékonyan akadályozza meg a HIV kötődését az egészséges immunsejtekhez. A zöld tea fogyasztása természetesen nem akadályozza meg a fertőződést, főleg, mivel a kellő mennyiségű hatóanyag csak úgy áll rendelkezésre a vérben, ha naponta közel 100 liter tömény zöld teát iszol meg. Ezt senkinek nem ajánlom, legalább is némi gyakorlás nélkül nem.
egyébként a tea jó dolog, szépen párolog, illatos az illata... de komolyan: igyatok sok zöld teát, mert van ezer fantasztikus előnye és jótékony hatása. Pont a HIV ellen fabatkát sem ér, de azért teszel valamit az egészségedért.