Bevezető

Sétáljon egyet a Népligetben, és ismerkedjen meg a Naprendszer méretarányaival!

Nehéz érzékletesen szemléltetni közvetlen kozmikus környezetünket, de érdemes megpróbálkoznunk vele. “Próbálni” a helyes kifejezés, miután a csillagászati távolságok olyan nagyok, hogy rendkívül nehéz a mi mindennapi tér- és időfogalmainkkal ezeket érzékelni. A Naprendszert lekicsinyítettük úgy, hogy a 139 mm átmérőjű Naptól 595 méter távolságban lévő Plútónak mindössze 0,2 mm az átmérője. Ez a méretarány nem csak elképzelhető, de ábrázolható is. Ám ebben a kicsinyítésben a Naphoz hasonló legközelebbi csillag - az Alfa-Centauri - már több mint 4100 km távolságra kerülne!

Az egyes kőlapokon látható a bolygó neve, jele, átmérője, keringési ideje, és a Nap jelétől mért távolsága méterben. Az első kőlapok a Planetárium mellett, az Ifjúsági sétányon találhatók. Keljünk hát útra, és járjuk végig a Sétáló Naprendszert! Kellemes földi űrutazást kívánnak a Népliget barátai!

A térképet célszerű egy GPS-el és internetkapcsolattal rendelkező okostelefon vagy táblagép segítségével végigjárni, viszont a napfényben az egyes táblákhoz tartozó ismerterő nehezen olvasható. Ezen szeretnénk segíteni a meghallgatható ismertetőkkel: