Usluge‎ > ‎Treninzi‎ > ‎

Facilitatorske vještine

Facilitatorske vještine - Početni modul 1 u Zagrebu! Više...
......................................................................................................................................
Treninge Facilitatorskih vještina predvidjeli smo za više razina vašeg predznanja. Početni Modul 1 ne predpostavlja vaše predznanje u radu s grupama, a možete na njemu naučiti puno toga novog ako i imate određenu razinu znanja  - ako ste predavač, ponekad držite treninge, organizirate sastanke i slično, ali rijetko i malo koristite interakciju i aktivno učešće polaznika, pogotovo njihov zajednički rad. 

Napredni moduli su tematski i namijenjeni su produbljivanju znanja iz pojedinih domena rada s grupama. Napredne tehnike u radu s grupama, rad s velikim grupama, vizualno facilitiranje i drugi po potrebi. 

Trening facilitatorske 2016


Kako radimo?

Principi našeg rada leže na spoznaji da u današnje vrijeme postoji sve veća potreba za inovativnim, održivim rješenjima, koja nastaju na participativan način. Smatramo da to osigurava i postizanje rezultata - kroz jaku uključenost i posvećenost sudionika, zajedničko stvaranje i postavljanje temeljnih pitanja koja otvaraju nove mogućnosti kroz dijalog, povezivanje znanja i kolektivni doprinos svih uključenih. 

Facilitiranje (iill moderacija kako se ponekad zove) takvih participativnih procesa je često naš posao. Radimo ga u raznim okruženjima dugi niz godina, pomažući kroz radionice i konferencije da se razviju projekti, uspostavi suradnja, dogovore strategije, usklade vizije, stvore inovacije, potaknu važne teme, nadograde ideje, dostignu ciljevi... Treninge facilitatorskih vještina stoga gledamo kao mogućnost da svoja znanja prenesemo drugima, u kontekstu koji njima najviše treba. Zato dizajniramo i vodimo različite treninge facilitatorskih vještina – za trenere, menadžere, voditelja projekata, za rad s velikim grupama ... - fokusirajući se da naučimo polaznike metode i kako ih koristiti u NJIHOVOM konkretnom poslu.

Treninzi vještina facilitacije uglavnom uključuju četiri važna dijela:
  • znanja o dinamici rada grupe
  • kako dizajnirati rad grupe (na sastanku, radionicu, treningu, konferenciji,...)
  • korištenje raznih moderatorsih metoda, alata i tehnika
  • kako ova znanja primijeniti u svom okruženju/poslu
Facilitatorske metode u sebi sadrže jako široki spektar načina kako se može pomoći grupi da obavi posao zbog kojeg su se našli na istom mjestu u isto vrijeme. Jedan dio znanja je kako voditi klasične načine rada s grupama - otvorene diskusije, rad u malim grupama, razmjenu iskustava i mišljenja, nadogradnju ideja, postavljanje prioriteta, obradu tema, donošenje odluka, planiranje zadataka i akcija, praćenje realizacije, davanje i uporaba povratne informacije (feedback i feedforward). Na ta znanja nadograđuju se metode za rad s velikim grupama koje uključuju metode kao što su Open Space Technology, World Cafe, Circle Practice, Appreciative Inquiry, Pro Action Cafe.

Potpuni popis bio bi jako dug, a same metode koje se uče zaista jako ovise o potrebi onoga kome je trening namjenjen. Zato se sadržaj treninga dogovara, a sam trening dizajnira za pojedine naručitelje.
Ponekad ove treninge radimo kao otvorene, za termine možete provjeriti naš kalendar!