Nyheter - Вести

Org. nr 995 513 439
Bank konto: 1503 166 7779

Remembrance and Beyond

lagt inn 27. jan. 2018, 13:18 av Serbisk Riksforbund

Exhibition “Jasenovac – The Right to Remembrance” as a part of the Holocaust and the United Nations Outhreach Programme http://www.un.org/en/holocaustremembrance/2018/calendar2018.html
The exhibition features the Jasenovac complex, a brutal concentration and extermination camp that was opened under Ustasha authorities during the Second World War. The exhibit will include historical background, film, photos, sculptures and drawings. Viewers will be able to trace the fate of several families that were imprisoned in Jasenovac, listen to the testimonies of child inmate survivors from the camp and meet them at the opening of the exhibition. The exhibition aims to contribute to the preservation of universal values of humanity and global efforts to preserve the memory of the victims of the Holocaust and its history. H.E. Mr. Ivica Dačić, First Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs of the Republic of Serbia, will open the exhibition, which is sponsored by the Permanent Mission of the Republic Serbia to the United Nations, and curated by Professor Dr. Gideon Greif, director of the exhibition, expert on Auschwitz, Majdanek and Jasenovac extermination camps, and author of the book We Wept Without Tears.


Dr. Gideon Grief and Knut Flovik Thoresen in Serbian Parlament in October 2016 

Нова донација норвешких болница

lagt inn 25. des. 2017, 15:48 av Serbisk Riksforbund

У току је планиранње и организација транспорта донираних медицинских уређаја. Ради се о вредној опреми које су норвешке болнице у Бергену и Арендалу донирале болницама у Србији. Истестирано је 20ак респиратора, 30ак дефибрилатора и неколико ултразвучних апрарата. Савез српских удружења у Норвешкој позива на акцију прикупљања новца за транспорт уређаја до Србије. Захваљујемо се свима који су дали своје прилоге у претходним акцијама. Опрема која је послата ове године је у употреби у Земунској болници и Општој болници Панчево.

Молимо обележите ваше прилоге на рачун 1503 16 67779 са: "За транспорт медицинских уређаја" Можете користити и VIPPS апликацију, потражите Serbisk Riksforbund i Norge или 10241

Савез српских удружења у Норвешкој је непрофитна организација одобрена као таква од стране пореске управе Норвешке http://www.skatteetaten.no/no/Bedrift-og-organisasjon/skattemelding-selvangivelse-og-skatteoppgjor/skattemelding-selvangivelse-for-naringsdrivende/fradrag/Gaver-til-frivillige-organisasjoner-tros--og-livssynssamfunn/ Сви који дају прилоге у вредности од 500 или више норвешких круна имају могућност да добију пореску олакшицу.

За више информација молимо да се јавите на serbisk.riksforbund@gmail.com

Naučno tehnološki park Beograd

lagt inn 22. des. 2017, 14:42 av Serbisk Riksforbund

Naučno tehnološki park Beograd - NTP Beograd osnovan je u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, uz podršku Vlade Švajcarske, sa ciljem stvaranja povoljnog okruženja za razvoj novih tehnologija i komercijalizaciju inovacija, razvijanjem veza između nauke i privrede. NTP Beograd trenutno okuplja više od 50 kompanija – startap i rastućih tehnološko-razvojnih kompanija.
 
NTP Beograd nudi atraktivan paket infrastrukturnih usluga i poslovne podrške svojim korisnicima, a sve u cilju da ove kompanije ubrzaju rast. Osim toga, NTP nudi saradnju, zajedničke projekte, organizaciju naučnih i preduzetničkih konferencija koje otvaraju mogućnosti za zapošljavanje novih kadrova. Veliki uspeh koji je postignut nakon dve godine rada delimično je rezultat prethodne podrške tehnološkog razvoja i preduzetništva u Srbiji od strane srpske dijaspore. Zato pozivamo sve članove srpske dijaspore da učestvuju u jednom ili više NTP programa za buduću uspešnu saradnju.
 
Ponuda NTP Beograd našoj dijaspori obuhvata:
•        Započinjanje sopstvenog start-ap biznisa u Srbiji
•        Osnivanje razvojnog centra u Beogradu za strane kompanije
•        Podrška start-ap kompanijama za izlazak na inostrana tržišta
•        Mogućnosti ulaganja u razvoj novih tehnologija
•        Mentoring program za podršku razvoja novih visoko-tehnoloških proizvoda i usluga
•        Mogućnost zapošljavanja visoko-kvalifikovanih povratnika iz dijaspore u kompanijama – članicama NTP Beograd
 
U prilogu na srpskom i engleskom jeziku se nalazi detaljniji opis programa NTP Beograd, kao i iskustva povratnika iz inostranstva koji u okviru NTP Beograd razvijaju svoje start-ap firme ili vode razvojna odeljenja inostranih tehnološko-razvojnih kompanijaБЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА

lagt inn 21. des. 2017, 10:42 av Serbisk Riksforbund   [ oppdatert 21. des. 2017, 11:02 ]


Позив за бесплатни тромесечни курс

српског језика преко СКАЈПА (Skype)

По пројекту „ONLINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ

Филозофски факултет Универзитета у Нишу и удружење Академска Српска Асоцијација позивају припаднике дијаспоре стаорости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).

Покровитељством Министарства културе и информисања, наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом он-лајн наставе. Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре, од стране студената са Департмана за српски језик.

Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од од 20. 12. 2017. до 10. 1. 2018. године. Почетак наставе планиран је за 22. 1. 2018, а завршетак за 13. 4. 2018. године.  а након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса Филозофског факултета у Нишу (са одговарајућим нивоом знања).

Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и удружења Академска Српска Асоцијација Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.

Сви заинтересовани треба да пошаљу пријаву (која се налази овде) удружењу Академској Српској Асоцијацији Града Ниша на: asasocijacija@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, удружењу Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша ће одабрати парове наставник - ученик.

Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.

За више информација можете се обратити удружењу Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша на   asasocijacija@gmail.com

Радујемо се будућој сарадњи.

http://www.kultura.gov.rs/
https://www.filfak.ni.ac.rs/

Крст од крви у Мелбурну

lagt inn 18. nov. 2017, 07:35 av Serbisk Riksforbund

Аустралијско-српска културна форндација и Вечери културне сарадње организују премијеру филма Крст од крви 19.новембра 2017. Аутор филма, Симо Брдар ће се путем видео конференције обратити присутнима у Мелбурну.

Флим је недавно награђен и у Севастопољу у Украјини, а претходно и у Краснодару и Дњепропетровску.Разговор са аутормо и најаву ућешћа филма на овом фестивалу, забележила је и редакција за дијаспору, Радо-Телевизије Србије http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2909448/strip-kao-poucno-stivo.html

Филм је премијерно приказан у оквиру обележавања:

Predavanje zastitnika prava pacijenata

lagt inn 12. okt. 2017, 13:56 av Serbisk Riksforbund   [ oppdatert 13. okt. 2017, 01:25 ]

Da li Vam se desilo da niste dobili potpunu paznju lekara, a s tim u vezi ni odgovarajucu terapiju? Da li Vam se desilo da Vam lekar kaze da ce Vas obavestiti o rezultatima, a posle niti zove, niti Vas zurnal postoji igde? Da li Vam se desilo da morate cekati nedeljama na pregled kod lekara opste prakse? Da li Vam se desilo... a Vi niste znali kako da reagujete i sta dalje da radite?

Na to i na mnoga druga pitanja pokusace da Vam odgovori Zastitnik prava pacijenata i korisnik...a socijalnih usluga (Pasient- og brukerombudet). Osim toga uputice nas u sve ono s cime nam oni mogu pomoci poput pisanja zalbi, upucivanja u nasa prava, dolazenja na sastanak s aktuelnim medicinskim osobljem da bi dobili odgovore na pitanja koja Vas zanimaju, i jos mnogo mnogo toga.

Dodjite 4.11. od 12:00 - 15:00 u Hersleb vgs (2 min og legevakta u centru Osla) da zajedno pitamo sve sto nas interesuje!

Facebook event

Molba za pomoc

lagt inn 10. okt. 2017, 04:30 av Serbisk Riksforbund   [ oppdatert 28. nov. 2017, 12:39 ]

Pozivamo sve nase ljude da se priljuce akciji prikupljanja sredstava za nabavku transportnog inkubatora za Klinicki centar u Nisu. Rotarakt klub „Niš Centar“ je organizator akcije u Srbiji I na nedavno odrzanom koncertu Lene Kovacevic u Nisu prikulpljeno je 979.519,00 dinara. Za nabavku inkubatora nedostaje jos 520.481,00 dinara (4350,00€).
Vase priloge mozete uplatiti na racun Saveza srpskih udruzenja u Norveskoj 1503 16 67779  sa naznakom „Za inkubator u Nisu“ Mozete koristiti I aplikaciju VIPPS. Za sve prioge u iznosu od 500 NOK I vise mozete dobiti poresku olaksicu.
Za vise informacija pogledajte vest na starnici Drustva Srba I prijatelja Srbije Bergen:


Status akcije 28.11.2017 - Prikupljeno 3 700 NOK 

1. Aleksandar Cekic 500 NOK 13.10.2017
2. Nikola Zastranovic 500 NOK 15.10.2017
3. Boris Filev 600 NOK 13.11.2017
4. Olivera Surlic 300 NOK 20.11.2017
5. Dobrila Radulovic 500 NOK 20.11.2017
6. Ivan Todorovic 300 NOK 21.11.2017
7. Sandra Jecmenica 500 NOK 22.11.2017
8. Bojana Bogdanovic 500 NOK 24.11.2017

Zahvaljujemo se svima na prilozima, akcija ce trajati do kraja novembra. 1.decembra cemo izvrsiti transfer prikupljenih sredstava organizatoru akcije u Srbiji.
 

https://picasaweb.google.com/http://www.srbijaubergenu.com/

Tegneseriebok om serbiske gutter Mile og Simo i Beisfjord 1942

lagt inn 18. sep. 2017, 14:29 av Serbisk Riksforbund   [ oppdatert 18. sep. 2017, 14:35 ]

Boken ble presentert i Narvik 20.juni 2017. Lansering i Bergen 19.oktober kl 19:00 i Bar Barista Øvregaten 12 
Boken kan bestilles direkte fra Ingebjørg Jensen ingis.jensen@gmail.com, eller tlf. +47 95768096 


Пројекат подржан од Управе за сарадњу са дијаспором

lagt inn 17. sep. 2017, 10:34 av Serbisk Riksforbund   [ oppdatert 11. feb. 2018, 12:58 ]
Школе српског језика у Норвешкој почеле са радом

lagt inn 28. aug. 2017, 15:32 av Serbisk Riksforbund   [ oppdatert 28. aug. 2017, 15:37 ]

Осло

Допунска настава на српском језику у Ослу одржава се трећу годину за редом. Родитељски састанак је одржан 24. августа у просторијама Фриденберг школе у присуству конзула Републике Србије у Норвешкој, Оливере Маринковић.

За наставу је већ уписано преко 110 деце, а учитељица Јелена Диклић је рекла да се и даље пријављују нови ученици. Министарство просвете је одобрило две додатне групе ученика, тако да ће они бити распоређени у пет група: три суботом и две недељом. Први часови у овој школској години су одржани 26. и 27. августа.

Српско академско друштво у Норвешкој је наставило своју подршку настави и обезбедило бесплатне просторије и за ову школску годину. Наставићемо и наше ангажовање да се настава прошири на друге градове у Норвешкој, првенствено на Берген.
Берген

Друштво Срба и пријатеља Србије Берген организује бесплатну наставу за сву школску децу својих чланова.Настава почиње 2 септембра у 11:00 часова у Слетебакен школи Улаз А Вилхеим Бјеркнес веи 15. За све информације контактирајте drustvosrba2008@gmail.com

За сада је пријављено 23 школске деце. Постоји могућност пријављивања и деце предшколског узраста.

http://www.srbijaubergenu.com/

1-10 of 105