Thema's Verhalen


Iedereen heeft te maken met emoties en je kunt een kind leren hier mee om te gaan. Deze verhalen zijn gemaakt om met kinderen van 4 tot 8 jaar op een speelse manier over emoties te praten en kunnen los van elkaar worden gelezen. Ze zijn geschreven voor kinderen, hun ouders, verzorgers en iedereen die kinderen een warm hart toe draagt.LUISTEREN NAAR ELKAAR maakt samen spelen nog leuker.

Baso was een vriendelijke olifant en hij trompetterde heel hard en heel graag. Zo graag, dat hij soms vergat te eten of te badderen. Het kwam zelfs voor dat hij niet eens hoorde dat er iets aan hem gevraagd werd. Op een dag liep Baso bij het water toen zijn vriend Sirad hem vroeg mee te te spelen. Baso was zo blij dat hij prompt zijn slurf in de lucht in gooide en een prachtig trompetterconcert gaf. Omdat Baso maar bleef trompetteren en verder niets zei, liep Sirad verder naar de andere jonge olifanten. Toen Baso eindelijk ophield met trompetteren en in het rond keek, zag hij Sirad nergens meer.
'Waar is Sirad nou gebleven?' dacht Baso.


                       

Zal Baso zijn vriend Sirad vinden?FAALANGST overwinnen door het overzichtelijk maken, in stukjes hakken 
van je zorgen en door positief te denken. 

'Kom Jabari,' zei Rani 'pak ook een liaan en slinger mee!' 
Maar Jabari keek naar de grond en zei 'Nee, dat wil ik niet.' 
'Waarom niet? vroeg Kalle vriendelijk.
'Ben je soms bang? vroeg Toeti zachtjes.
'Nee, dat is het niet.' antwoordde Jabari. 'Ik kan het gewoon niet.'

Kan Jabari écht niet slingeren?


WINNEN EN VERLIEZEN leren door er bewust aandacht aan te besteden: vaak spelletjes spelen, uitleggen dat het om de gezelligheid gaat en individuele aandacht geven.

Maar het was er niet altijd stil en rustig. Soms werd de stilte doorbroken door het uitzinnige getier en gebrul van Pekka. Want dat kon Pekka ook goed: heel boos brullen! 'Broeahh' klonk het dan over de beek en tussen de bomen. Als de andere dieren dat geluid hoorden, hielden ze zich allemaal stil. Dan was het weer zover. Dan hoorden ze Pekka schreeuwen:
'Het is gemeen! Het is gemeen! Jij speelt vals!'

Zal Pekka ooit tegen zijn verlies kunnen?


ANGST VOOR HET ONBEKENDE kun je overwinnen door bewust te zijn van je positieve kwaliteiten.

Adara dacht na en twijfelde. Die grotten waren niet heel erg ver weg van haar moeder. Stel je voor dat die afschuwelijke monsters van de schat hadden gehoord dan kwamen ze natuurlijk kijken. Of wat als de krokodillen er lucht van hadden gekregen? Dus wat moest ze nu doen? Adara kreeg het helemaal warm en benauwd. Zij wilde Laran liever niet bekennen dat ze bang was. Hij vond niets eng en hij stond te trappelen van ongeduld.

‘Durf je soms niet?’ vroeg Laran.


Hoe overwint Adara haar angsten?


HET LEVEN IS MOOI 
Het leven is ook mooi en licht, je mag vrolijk zijn, het leven hoeft niet altijd zo zwaar te zijn.

Ze wist niet precies waarom maar het voelde alsof het een mooie dag zou worden. Aiko zwom snel uit haar groene plant waarin ze altijd sliep. Ze schudde haar schubben en  wiegelde met haar vinnen.
‘Ik ben er klaar voor!’ riep ze tegen haar ouders. Die waren nog een beetje slaperig en met één oog open vroeg haar vader: ‘Waarvoor?’
‘Nou gewoon, voor de dag. Om te beginnen. Mag ik gaan spelen?’ vroeg ze met haar allerliefste stem.

Waarom is het leven zo mooi voor Aiko?


PERFECTIONISTISCH het kind stelt (te) hoge eisen aan zichzelf. Maar fouten maken en het mislukken van iets hoort bij uitdagingen. Voldoening zit in de inspanning en niet altijd in het resultaat.

Ze keek weer naar haar weefsel en werd toen heel boos. Het was helemaal niet goed! Het leek niet eens op wat zij had bedacht. Met haar acht pootjes stampte zij op de grond. Zo boos was zij op zichzelf.
‘Het is afschuwelijk! Ik kan er niks van! Ik maak nooit meer een spinnenweb!’ Boos haalde ze alle draadjes weg en kneep ze samen tot een bal. Ze gooide de draadjesbal tegen de boom aan. Daar bleef hij stil liggen.


Lukt het Malika het perfecte web te maken?