Добродошли


Премијерa филма "БИСЕРИ СТАРЕ ПЛАНИНЕ" у селу Дојкинци


У суботу, 25.јула 2015. године у 20:30 часова у селу Дојкинци ће премијерно бити приказан филм Владимира Манића, познатог аутора документарних  филмова који већ више од две деценије крстари Старом планином и бележи њен живот, њено постојање и смисао. 

Његови филмски записи који су овековечили једно време, већ годинама достојно репрезентују наш крај, крајњи југоисток Србије, одакле је Манић и сам потекао. За своја остварења овај аутор добијао је бројне награде на Међународним фестивалима, а нека су од стране Министарства просвете одобрена за употребу у настави као наставна средства, тако да се DVD издања користе у многим школама широм Србије

        Нови филм "БИСЕРИ СТАРЕ ПЛАНИНЕ" настао је као резултат вишегодишњих напора и рада на терену да се проникне у многе тајне планине, у њене праве истинске бисере. Путовањем кроз беспућа и дивље просторе планине аутор филма долази до невероватних открића као што су водопади (највећи у Србији), ендемичне врсте биљака (неке непознате за науку), станишта птица која су по први пут откривена на нашим просторима (Риђи мишар-Buteo rufinus) и др.

Апел за помоћ Зорану Гогићу


Како смо раније писали о овом проблему, здравље Зорана Гогића се погоршава из дана у дан. Када је држави био потребан мобилисали су га 1999 и проживео је незапамћене трауме. У том периоду на Косову неколико дана није било ни трага ни гласа о њему, али се на сву срећу ипак појавио жив и здрав. Данас, када њему треба помоћ, држава као да ћути. О томе колико данас тешко Зоран живи погледајте део емисије "Ово је Србија". 
Уколико неко жели и може да помогне Зорану, контакт број је +381 (0)61 / 696-22-68. 
Остале информације о броју рачуна можете пронаћи на дну ове странице. 

Прилог о Зорану почиње од 11 минута и 25 секунде у видеу испод или кликом на линк овде. 

Emisija ovo je Srbija - O Zoranu GogicuАвантуристичка трка на Старој планини


У суботу, 05. јула је одржана прва женска и мушка авантуристичка трка на Старој планини на којој је учествовало 75 жена и 50 мушкараца. Трка је одржана по прелепом времену па су такмичари могли несметано да уживају у прелепим пределима Старе планине. 

Трку је обезбеђивала и Горска служба спасавања (ГСС) која је имала само једну интервенцију, на сву срећу, са срећним епилогом. 

До интервенције је дошло након што се такмичарка из Челарева Дуња Јеличић, приликом покушаја спуштања низ стену високу 20 метара "заглавила" на великој висини где је висила око три сата. Њој се коса уплела у алку од алпинистичког конопца због чега је, како сама каже, није могла да се креће ни наниже, нити уз конопац. 


-Било ми је Тешко, висила сам око три сата. Коса ми се уплела и нисам имала куд. Хвала момцима Који су ми помогли-казала је Дуња Пиротским вестима. 


Александра Крстовић, Један од спасилаца ГСС-, Који је, уз екипу пењача из Ниша, учествовао у акцији казао је да је акција била веома успешна и да је такмичарка спуштена са висине без најмање повреде. 


Победница женске трке на 24 километара Тања Стојановска казала је да је трка била одлична. 


Опширније о овом догађају можете прочитати на сајту:

текст и фото: Александар Ћирић

Летњи камп "Стара планина 2014."


У селу Дојкинци ће се од 1. до 15. јула ове године одржати летњи интернационални камп у организацији удружења грађана "Пирот е-Република". На овом кампу ће бити око 50 учесника из 13 земаља и они ће својим активностима допринети развоју селу и очувању Старе планине.

Више информација о овом догађају можете пронаћи на линку испод.Сувенири са Старе планине


У селу Дојкинци од скоро можете пронаћи и интересантне сувенире са Старе планине. Ту су незаобилазни магнети, привесци, мајце и остали сувенири који ће вас подсетити на овај бисер Старе планине. Телефон за све ближе информације у вези сувенира: 0644827802 (Милена)

  
 

Брдска трка 24 часа Копрена, 13-15. јун 2014.Вероватно најтежа ултра рута трка у региону, 24 сата Копрена одржава се од 13 до 15 јуна 2014 . На Старој планини. На располагању су Вам трке од 36, 72 и 122 км. Трка носи и бодове за УТ Мон Блан.
 
Трка од 122 км ће кренути у поноћ (петак на суботу ) и лимит ће бити ​​35 сати за стручну категорију / тркаче хоби категорија , тј. планинари имају " форе " до 13 часова у недељу. Такође ће постојати Још две опције:

- Опција 36 км са 1.400 мнв успона , на 32км код Синосћира не идете узбрдо ка Клисури , већ право ка Дојкинцима још 4км
- Опција 72 км са 3.550 мнв успона, настављате узбрдо од Синисћира Преко Дабиџиног потока, Копрена, Три Чуке и други пут долазите на Белеђе па назад кроз Белчин дол и Арбиња до Дојкинаца.

Битне Ставке везано за трку : 15 Извора / пунктова за воду на 122км, већина растојања за воду су од 6 до 10км а најдуже је 17км с тим што је пут низбрдо на тој деоници. Од наведених 15 локација за воду, на пет су и  освежавајуће станице са храном, воћем, слаткишима , соковима, на 21км, 44км, 57км, 90км и 105км. 

Седло чији је локални назив " Белеђе " (Нема га на војним картама 1:25.000 као топоним) је главна контролна тачка и освежавајућа станица чак три пута у току трке , на 21 , 57 и 105 км. Гпс трекови су снимљени из 4 дела, тако ће их и сви пријављени такмичари добити на маил:

1. Дојкинци - Клисура
2. Клисура - Белеђе
3. Белеђе - Бабин зуб
4. Бабин зуб - Дојкинци

Стаза ће бити ​​обележена тракицама и на неким деловима јасном планинарском маркацијом и путоказима. Пријаве отварамо најкасније до 15.маја. Награђиваће се прва три места, али је још увек рано да дефинишемо ове ствари.

Старт остаје у Дојкинцима изнад Пирота а трка креће у поноћ између петка и суботе.

 " Браткова страна " 36км

 • Старт и циљ, село Дојкинци ( 900мнв ) - Само ова трка креће у суботу ујутру у 8 часова, нема временски лимит. Сву папирологију и доделу бројева радите са осталим тркачима у петак увече.
 • Дужина стазе 36км са 1.400мнв успона
 • Највиша ТАЧКА 1.943мнв
 • Најнижа ТАЧКА Дојкинци 900мнв
 • 1 контролна и освежавајућа Станица на 17км
 • 5 Извора
 • Обавезна опрема : астро фолија и пиштаљка
 • Котизација 8 еура ( 930 дин )
 • Пакет добродошлице : мајца трке , мапа свих стаза и стартни број
 • Нема бодовање за УТМБ

" Копрен " 73 км

 • Старт и циљ, село Дојкинци ( 900мнв )
 • Дужина стазе 72км СА 2.808 мнв успона
 • Највисша тачка 1.943мнв
 • Најнижа тачка Синисћир 970мнв
 • 5 контролних тачака
 • 3 освежавајуће станице ( могуће остављање Ствари на 17 и 57км , храна , вода , слаткиши )
 • 7 Извора / станица са водом
 • Обавезна опрема : астро фолија и пиштаљка
 • Котизација 15 еура ( 1.750дин )
 • Пакет добродошлице : мајца трке , карта Свих стаза , бидон трке , Евиденциони картон и стартни број
 • Бодовање за УТМБ у току, чекамо одговор
 • Временско ограничење 20 сати (субота 14.јун до 20 часова )

" Миџор " 122 км

 • Старт и циљ, село Дојкинци ( 900мнв )
 • Дужина стазе 122км са 4.726 мнв успона
 • Највиша тачка 2.120мнв
 • Најнижа тачка Топли До 740мнв
 • 9 контролних тачака
 • 5 освежавајућих Станица ( могуће остављање ствари на 17 , 57 и 105км , храна , вода , слаткиши )
 • 15 Извора / станица са водом
 • Обавезна опрема : астро фолија и пиштаљка
 • Котизација 20 еура ( 2.320 дин )
 • Пакет добродошлице : дуксерица и мајца трке, карта Свих стаза , бидон трке , евиденциони картон и стартни број
 • Бодовање за УТМБ у току
 • Временско ограничење 35 сати ( субота 15.јун до11часова )

Организован превоз аутобусом бесплатно ( БГ - Дојкинци - БГ ) за 40 особа , Као и ручак у недељу за све учеснике. Више информација и пријаве на: marko@udruzenjefreestylera.com Марко Николић +381638670711 сам Мања Бреберина 0645811212.
Напомена, јако је мало смештајног. капацитета у Дојкинцима , планирајте шаторе. Организатори ће се побринути за тоалете и воду.

Рок за пријаве је 01.јун 2014 . После тога је могуће пријавити се али је котизација пута 2 и не гарантујемо пакет добродошлице. За тркаче који учествују на дистанцама 73 и 122км Обавезан лекарски преглед на увид кад дођете у Дојкинце ( може се урадити у Заводу за спорт на Ташмајдану за 700 дин ).

Текст преузет са сајта: http://www.trcanje.rs/trka/24-sata-koprena-2014/

Корисни линкови:
http://udruzenjefreestylera.com/sr/staroplaninski-maraton-ultra-trail-stara-planina-utsp-24h-koprena-2014/
http://udruzenjefreestylera.com/sr/24h-koprena-mtb-trka/
Листа учесника на трчању: http://racebase.pro/hrv/dogadjaj/51
Финалне објаве пред трку: http://udruzenjefreestylera.com/sr/stara-planina-bitne-stavke-pred-trku/
 

Локација села


Село Дојкинци

          Фото: Иван МанчићХуманитарна помоћ за Зорана Гогића


Зоран Гогић из села Дојкинци болује од наследне болести спироцеребралне атаксије и потребна му је помоћ. Због поодмаклог стадијума ове болести Зоран је све мање покретан и не може себи да обезбеди основна средства за живот. Живи сам јер га је због ове болести пре неколико година напустила супруга и одвела двоје њихове малолетне деце са њом. Због неплаћених рачуна 

живи у кући без струје

 и једва успева да састави крај с крајем. Моле се сви људи добре воље да помогну Зорану. Помоћ је добродошла у свим облицима, одећа, храна, новац, лекови,...Уколико желите да новчано помогнете Зорану, то можете учинити уплатом на рачун Рајфајзен (Raiffeisen) банке. 

Број динарског рачуна је: 265-0000000984016-57, на име: Гогић Зоран.

Број девизног рачуна је: RS35265090000000000454

Адреса: село Дојкинци, 18306 Височка Ржана.

Број телефона: +381 (0)61 / 696-22-68

Више детаља можете пронаћи и на сајту Вечерњих новости.


О селу

Село Дојкинци се налази у југозападном делу Старе планине, на 37. километру североисточно од Пирота. Простире се на надморској висини од 850-900 метара у подручју званом Горњи Висок. У Дојкинци се стиже из Пирота, путем који  води преко Планинарског дома-хотела, који се налази на 12 км од града. После 10-ак км од хотела,  стиже се у прво село Средњег Висока - Рсовци. Пар километара после, наилази се на село Височка Ржана. На изласку из овог села постоји раскрсница. Пут десно води преко Славиње за села Горњег Висока и даље до Димитровграда, а лево према викенд насељу Врело. Од Врела, десни пут води ка селу Јеловица и природном резервату Широке луке, а левим путем се стиже преко села Брлог у Дојкинци.

Аутобуска линија Пирот - Дојкинци

На снази је летњи режим саобраћаја. Аутобус се саобраћа на релацији Пирот - Дојкинци сваким даном, осим понедељка и среде. Полазак је у 16 часова из Пирота, са главне аутобуске станице и враћа се истог дана у 18 часова из села Дојкинци