ДАРИТЕЛИ

    
Фамилията Турлаците е една от най-старите в селото.
    Пра-прадядо ми Георги Турлашки дошъл от едно сръбско село, земите на което били взети за язовир. По професия бил майстор - зидар. Заселил се в с. Баурене и станал един от най-богатите хора в селото, имал над 500 дка обработваема земя. Имал трима сина и една дъщеря. Имотът в селото той разделил между синовете си, като дал много малка част от този в полето на дъщеря си за зестра.
    Днес на ул. "Чапаев" в с. Баурене са разположени три къщи, като две от тях са построени от наети майстори по плана на тази, в която той самия е живял и завещал на най-големия си син Първан (чичо на моя дядо - той имал три дъщери: Велка, Митка и Атанаска, и един син: Петър). Вторият му син се казвал Камен (той имал двама синове: Първан и Георги) - това е моят прадядо, бащата на дядо ми Първан, на когото съм кръстена. Третият син се казвал Петър - много млад той загинал при ваденето на хума и оставил само един наследник на име Костадин.
    Дядо ми - Първан е участник във Втората Световна война, за което има ордени и грамоти, които жена му - моята баба Мария Андрова Георгиева е предала на един от внуците си за архива на Регионален исторически музей гр. Враца.
    Хората от фамилията са почтени, честни, трудолюбиви и будни хора - една част са останали и живеят в селото, други са се пръснали в България и по Света. Сред тях има: политици, военни, психолози, счетоводители, здравни работници - в т.ч. зъботехници и медицински сестри, хора с творчески професии - художници, танцьори,  педагози и др. 
    Имота и до днес пази границите си в ръцете на наследниците.
 
    За по-подробна информация може да погледнете РОДОСЛОВНОТО ДЪРВО.