5. Multisite

Asennus

Aktivoi WordPress:n multisite-toiminnallisuus eli mahdollisuus perustaa useita sivustoja samaan asennukseen. Käytä sub-directories -vaihtoehtoa, jos asennus kysyy asiasta (sub-domains / sub-directories). Ohje: http://codex.wordpress.org/Create_A_Network

Huom! Ota oikeasti ne varmuuskopiot wp-config- ja .htaccess-tiedostoista.

Ohjeissa mainittujen kohtien lisäksi sinun tulee aktivoida Apachen rewrite_module (WampServerin kuvake > Apache > Apache modules > rewrite_module).

Käyttö

Ohjauspaneeli ei juurikaan ole muuttunut ulkonäöltään. Toiminta kuitenkin on erilaista.

 • Olet nyt verkoston pääkäyttäjänä ns. verkon ylläpitäjä (Network Admin tai Super Admin). Vain tällä tunnuksella on pääsy kaikkiin verkoston sivustoihin. Muuntyyppiset tunnukset ovat rajoitettuja omaan sivustoonsa (paitsi tietysti kaikki voivat kommentoida toisissakin sivustoissa omalla käyttäjätunnuksellaan).
 • Kiinnitä aina huomiota ylälaidassa näkyvään sivuston nimeen. Verkostossa on helppo tehdä muutokset vahingossa väärään sivustoon.
 • Sisältö, mediakirjasto, kategoriat, avainsanat, ym. ovat sivustokohtaisia MUTTA teemat ja lisäosat ovat jaettuja. Tämä mm. tarkoittaa sitä, että teemaa ei voi "hienosäätää" yhtä sivustoa varten - muutokset näkyvät kaikille kyseistä teemaa käyttäville.
 • Teemoja ja lisäosia voi asentaa vain verkon hallintapaneelista. Niitä voi aktivoida koko verkon laajuisesti tai sivustokohtaisesti (teemojen aktivointi tarkoittaa että minkä tahansa aktivoiduista teemoista voi ottaa käyttöön sivustolla - ei että teema vaihdetaan väkisin). Verkon laajuisesti aktivoidut lisäosat eivät näy yksittäisten sivustojen lisäosalistassa.

Verkon hallintapaneeliin pääset ylälaidan linkistä Sivustoni > Verkon hallinta.

Tehtäviä

 1. Luo kaksi uutta sivustoa. Nämä voisivat olla esimerkiksi "Käytön tuen osaamisala" (kaytontuki) ja "Ohjelmistotuotannon osaamisala" (ohjelmistotuotanto), mutta voit myös keksiä jotain omaan sivustoosi liittyvää.
 2. Kummallekin sivustolle luodaan automaattisesti pääkäyttäjä, jonka käyttäjänimi on sivuston polkutunnus. Luo lisäksi Ohjelmistotuotannon osaamisalalle toinen pääkäyttäjä "koulutuspaallikko". Lisää sama käyttäjä myös Käytön tukeen (vihje: et voi luoda uudelleen, käyttäjä pitää lisätä olemassa olevana käyttäjänä).
 3. Valitse ja aktivoi verkon laajuisesti kolme uutta teemaa. Valitse näistä sopivat ja ota ne käyttöön uusilla sivustoilla.
 4. Asenna lisäosat "Meta Slider", "The Events Calendar", "YouTube" (YouTube embed plugin) ja multisite-asennuksen kanssa yhteensopiva kyselylisäosa (poll). Jos et löydä sopivaa lisäosaa, asenna WP-Polls (joka ei ole täysin yhteensopiva, mutta sen saa toimimaan pienellä virittelyllä).
 5. Aktivoi "Simple Image Widget" (sen pitäisi olla asennettuna aikaisemmista tehtävistä) ja "YouTube" verkon laajuisesti. Aktivoi "Meta Slider" käytön tuen sivustolle.
 6. Muuta verkon asetuksia (Asetukset > Verkon asetukset) seuraavasti:
  * Salli sivustojen pääkäyttäjien lisätä uusia käyttäjiä sivustolleen.
  * Rajoita sivuston käytössä oleva levytila 300 megatavuun.
  * Rajoita siirrettävien tiedostojen maksimikoko 3000 kilotavuun.
Comments