2. Teemat ja lisäosat

Tehtävä 2: Teemat ja lisäosat

Sisällönhallintajärjestelmissä sisältö ja ulkoasu ovat toisistaan täysin erillään.

Sivuston ulkoasu määritellään teemalla. Lisäksi sivustolla voi määritellä erilaista toiminnallisuutta (esim. kategorialista tai kalenteri) käyttämällä lisäosia tai niiden pienempiä sukulaisia vimpaimia(engl. widget).

Useimmat teemat ja lisäosat voi ladata suoraan ohjauspaneelista WordPress:n "varastosta". Nekin, joita ei voi, voi lisätä kopioimalla niiden tiedostot teema- tai lisäosahakemistoon. Lisättäessä teemoja tai lisäosia pitää kuitenkin olla tarkkana, etteivät ne sisällä haitallista koodia, heikkouksia tai yhteensopivuusongelmia. Ohjauspaneelin kautta ladatut todennäköisesti eivät sisällä haitallista koodia, mutta jos niitä ei ole päivitetty pitkään aikaan, ne saattavat kuitenkin sisältää heikkouksia. Ja välillä erityisesti lisäosat saattavat haitata toistensa toimintaa.

Tehtävä 2.1: Teemat

Teemojen hallinta löytyy ohjauspaneelin kohdasta Ulkoasu > Teemat. Sivulla näkyvät asennetut teemat sekä "Lisää uusi" -linkki.

Tehtävä: Etsi, asenna ja ota käyttöön jokin teema jonka värimaailma on sinivalkoinen ja jonka asettelu noudattaa mukautuvaa ulkoasua.

Teemaa voi mukauttaa kohdasta Ulkoasu > Mukauta. Muutokset näkyvät reaaliajassa oikean puolen esikatseluikkunassa, mutta varsinaisella sivustolla vasta kun painat "Tallenna & julkaise" -nappia.

Tehtävä: Vaihda sivuston otsikoksi "Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto" ja kuvaukseksi "Kurssi tietokoneista". Voit myös vaihtaa värejä tai muita asetuksia.

Tehtävä 2.2: Lisäosat ja vimpaimet

Lisäosia ja vimpaimia asennetaan, päivitetään ja otetaan käyttöön / poistetaan käytöstä kohdasta Lisäosat. Sivulla näkyvät asennetut lisäosat ja "Lisää uusi" -linkistä voi ladata uusia. Lisäosia ei voi selata samalla tavalla kuin teemoja, vaan niitä on haettava avainsanalla.

Tehtävä: Asenna ja ota käyttöön lisäosat "Contact Form 7" ja "Simple Image Widget".

Contact Form 7 lisää ohjauspaneelin sivupalkkiin uuden kohdan, "Yhteydenotto". Tästä voi luoda uusia lomakkeita tai muokata vanhoja. Lomake liitetään artikkeliin lisäämällä sen lyhytkoodi, joka löytyy lomakkeen nimen vierestä.

Tehtävä: Luo uusi lomake, jonka nimi on "Kurssipalaute". Siinä on tekstikenttä (text) nimelle ja isompi tekstialue (textarea) palautteelle. Tallenna lomake ja jätä se odottamaan, kunnes luomme artikkelin.

Vimpaimia voi lisätä kohdasta Ulkoasu > Vimpaimet. Täältä löytyy myös kuvavimpaimemme nimellä "Kuva". Vimpaimen voi lisätä ns. vimpainpaikkaan (esim. sivupalkki) raahaamalla sen kyseiseen laatikkoon.

Tehtävä: Lisää sivustollesi johonkin vimpainpaikkaan kuva. Muista tallentaa vimpain, kun muokkaat mitä tahansa sen asetuksia.

Comments