10. Tehtävä - Hakukoneoptimointi

Verkkosivujen ensisijainen tehtävä on tiedon (tai mainonnan) välittäminen, joten on ensisijaisen tärkeää, että hakukoneet kuten esimerkiksi Google ja Bing löytävät sivut mahdollisimman tehokkaasti. Useiden tutkimusten mukaan käyttäjät jaksavat käydä läpi ainoastaan 5-10 ensimmäistä hakutulosta.

Hakutulosta voidaan helposti optimoida kirjaamalla sivulle avainsanoina metatietoa, eli tietoa jolla ei ole merkitystä käyttäjälle, mutta usein välitetään ainoastaan tietokoneille ja sen avulla mahdollistetaan hakukoneiden löytyvyys. Lisäksi etusivulle kannattaa kirjata myös kuvaus siitä mitä sivusto pitää sisällään.

Esimerkiksi kalastusmajoja tarjoavalle avainsanoja ovat: kalastus, kalastusmaja, vuokraus, matkailu, ja paikkakunta millä kalastusmajat sijaitsevat. Avainsanoja kannattaa miettiä tarkasti, sillä niillä on erittäin paljon merkitystä sen suhteen, miten mahdolliset kävijät löytävät sivuille..

Wikipedia listaa nämä kolme seikkaa tärkeimmiksi hakunäkyvyyden parantajiksi:

  1. Tunnista avainsanat ja niiden sijainti. Käytä otsikoita, listauksia ja kappaleita sisällön jäsentelyyn.

  2. Määrittele ikkunaotsikko (title) sivukohtaisesti. Sisällytä otsikkoon yrityksen nimi sekä 4-5 tärkeintä avainsanaa.

  3. Käytä selkokielisiä osoitteita ja sisältöä kuvaavia avainsanoilla maustettuja tiedostonimiä.

Avainsanat välitetään siis tietokoneelle, eli se tehdään HTML:n puolella Head:in sisällä.

Käytännössä meidän tarvitsee kirjoittaa titlen lisäksi kaksi eri metatietoa: Avainsanat (engl. keywords)  ja kuvaus (engl. description), jonka Google (tai muu hakukone) näyttää kun se listaa hakutuloksen.

Kuvaus tyypillisesti lisätään ainoastaan etusivulle ja avainsanat yksilöidään jokaiselle sivulle erikseen. Avainsanat erotetaan toisistaan pilkuilla.

Esimerkki kuvauksesta:

<meta name="description" content="Mökkejä merellisessä Satakunnassa. Tule kalastamaan tai muuten vain majoittumaan mainioihin mökkeihimme nauttimaan. Monipuoliset majoitusmahdollisuudet." />

Esimerkki avainsanoista:


<meta name="keywords" content=" Johanssonin lomamökit, lomamökit, mökkivuokraus, majoitus, meri, palvelut, kalastusluvat,aurinko, kalastuspaikka, merikarvianjoki, kesä, talvi, kevät, syksy" />

Tehtävä: 

Lisää ‘Keskitetty sivu’ -tehtävän sivuille kuvaus ja hakusanat.

Comments