1. Käyttäjien ja käytettävyyden merkitys tietoturvaan


Tehtävä 1:

Materiaalissa väitettiin, että hyväkin laite on väärin käytettynä mahdollinen tietoturvariski. Millaisia tietoturvariskejä liittyy
 1. Kannettavaan tietokoneeseen
 2. Älykelloon
 3. Älypuhelimeen

Tehtävä 2:

Käytettävyyttä voidaan mitata viidellä eri mittarilla: nopeudella, tehokkuudella, opittavuudella, muistettavuudella ja käyttäjätottumuksilla. Kaikkia näitä viittä vastaan voidaan hyökätä.  Mieti erilaiset tietoturvahyökkäykset
 1. Nopeutta vastaan
 2. Tehokkuutta vastaan
 3. Opittavuutta vastaan
 4. Muistettavuutta vastaan
 5. Käyttäjätottumuksia vastaan
Apusanoja tehtävää varten: "Common cyber attacks", "Phishing", "Keylogger", "Social Phishing", "Unpatched software"

Tehtävä 3:
 1. Tehtävässä 2 suunnittelit erilaisia tietoturvahyökkäyksiä käytettävyyden perusteella. Ota selvää millaisia tuomioita ko. hyökkäyksistä voi Suomessa saada.
 2. Entä maailmalla (teet tietoturvahyökkäyksen Suomesta ja se toteutuu vaikkapa Yhdysvalloissa). Minkä maan lakien mukaan sinut voidaan tuomita?

Tehtävä 4:

Vaihda vastauksia kaverisi kanssa. Lue kaverisi vastaukset ja pohdi, miten voisimme suojautua kaverisi suunnittelemilta hyökkäyksiltä.

Tehtävä 5: 

 1. Etsi verkkosivusto, jonka tietyn tehtävän (task) käytettävyyden tietoturva/tietosuoja on erinomainen. Perustele vastauksesi. Ota sivustosta (tarkemmin sanottuna sivuston tietosuoja/tietoturva -kohdasta) kuvankaappaus. Googlea ei saa esimerkkinä käyttää, sillä se on selitetty jo materiaalissa. Etsi oma vastauksesi. 
 2. Etsi verkkosivusto, jonka tietyn tehtävän (task) käytettävyyden tietoturva/tietosuoja on huonoPerustele vastauksesi. Ota sivustosta (tarkemmin sanottuna sivuston tietosuoja/tietoturva -kohdasta) kuvankaappaus. 


Ylimääräistä taustalukemista (jos haluat tietää lisää):Comments