Ce este un algoritm?

Algoritmul reprezinta o metoda de rezolvare a unei probleme implementata cu ajutorul calculatorului.El este format dintr-o multime finita de pasi,fiecare pas putand avea una sau mai multe operatii.    Despre algoritmi auzim astăzi din ce în ce mai des, în contexte diferite. Conceptul de algoritm nu este nou. Termenul de algoritm derivă din numele unui matematician persan, Abu Ja’fat Mohammed ibn Musa al Khowarizmi, care a scris o carte cunoscută sub denumirea latină de “Liber algorithmi”.
            Matematicienii Evului Mediu înţelegeau prin algoritm o regulă pe baza căreia se efectuau calcule aritmetice. Ulterior, termenul de algoritm a circulat într-un sens restrâns, exclusiv în domeniul matematicii. O dată cu dezvoltarea calculatoarelor cuvântul algoritm a dobândit o semnificaţie aparte, astfel încât astăzi gândirea algoritmică s-a transformat, dintr-un instrument specific matematicii, într-o modalitate fundamentală de abordare a problemelor în diverse domenii.
            Un algoritm reprezintă o metodă de rezolvare a problemelor de un anumit tip.
            A rezolva o problemă îneamnă a obţine, pentru anumite date de intrare, rezultatul problemei, date de ieşire.
   Algoritmul este constituit dintr-o succesiune de operaţii care descriu, pas cu pas, modul de obţinere a datelor de ieşire, plecând de la datele de intrare.
            Se pot scrie algoritmi pentru rezolvarea problemelor din orice domeniu de activitate. De exemplu, orice reţetă de bucătătrie poate fi considerată un algoritm prin care, plecând de la materiile prime, obţinem printr-o succesiune finită de operaţii produsul
 finit.

Comments