Recent site activity

Navigation

Home‎ > ‎

Sample Test Questions

Here are some sample test questions from your text.  Questions of this type appear on your Chapter Quizzes as well as the Midterm and Final.
The majority of these questions will originate from your reading of the class text particularly the samples set out here.  Your text is currently:  The Art of Theatre: a concise introduction 2nd Edition by Downs, Wright and Ramsey published by Wadsworth Cengage Learning

Sample  Chapter One Question:

1.  This branch of philosophy deals with the nature and expression of beauty.
a.  Metaphysics
b.  Ethics
c.  Politics
d.  Aesthetics

ANSWER:  d. Aesthetics

Sample Chapter Two Question:

2.  The average taxpayer in which of the following countries pays the least of his or her tax dollars to the arts?

a.  Finland
b.  Sweden
c.  USA
d.  Ireland

ANSWER:  c.  USA

Sample Chapter Three Question:

3.  Which type of theatre mixes different cultures in an attempt to find understanding or commonality among them?

a.  Cross-Cultural Theatre
b.  Theatre of Identity
c.  Socialized Theatre
d.  Theatre of Protest

ANSWER:  a.  Cross-Cultural Theatre

Sample Chapter Four Question:

4.  This is a discriminating, often scholarly interpretation and analysis of a play.

a.  Notice
b.  Review
c.  Literary Appraisal
d.  Criticism

ANSWER:  d.  Criticism

Sample Chapter Five Question:

5.  This person is in charge of the overall creative vision or goal of the ensemble or theatre company and is called the . . .

a.  Artistic Director
b.  Dramaturg
c.  Director
d.  Literary Producer

ANSWER:  a.  Artistic Director

Sample Chapter Six Question:

6.  This is what the ancient Greeks called the "opposer of action"

a.  Art
b.  Entertainment
c.  The Antagonist
d.  The Dark Moment

ANSWER:  c.  The Antagonist


Sample Chapter Seven Question:


7.  This can include broad topics such as upbringing, religion, and social standing, but it can also include what happened to the character the moment before he or she entered the stage.

a.  The Given Circumstances
b.  The Ten Questions of Acting
c.  Affirmative Acting
d.  The Magic if

ANSWER:  a.  The Given Circumstances

Sample Chapter Eight Question:

8.  A director will sometimes divide a script into units that begin whenever a character enters or exits and continues until the next entrance or exit.  what is this unit called?

a.  The denotation of the play
b.  Stage paragraph
c.  Change of scene list
d.  French Scene

ANSWER:  d.  French Scene

Sample Chapter Nine Question:

9.  Early gas-powered spotlights were often called . . .

a.  GasX
b. Chatter lights
c.  Liquid lights
d.  Limelights

ANSWER:  d.  Limelights

Sample Chapter Ten Question:


10.  Which of the following most closely characterizes creativity as it was defined in the book?

a.  Beyond description
b.  A moment of insight
c.  Inspired by emotion not reason
d.  A branch of philosophy

ANSWER:  b.  A moment of insight

Sample Chapter Eleven Question:


11.  The Count of Monte Cristo, Star Wars, and Indiana Jones are examples of what type of theatre?

a.  Expressionism
b.  Realism
c.  Absurdism
d.  Melodrama

ANSWER:  d.  Melodrama

Sample Chapter Twelve Question:

12.  A big musical number that results in a torrent of applause is called . . .

a.  Showstopper
b.  Applause ballad
c.  Ovation Number
d.  Reprise

ANSWER:  a.  Showstopper





Comments