Per què Scratch? el pensament computacional

Una possible justificació de perquè treballar Scratch a l'escola:


Per aprofundir aquests conceptes... Google it!:

Alta a la web d'Scratch

Accedim a scratch.mit.edu i cliquem a Uneix-te a Scratch (Join Scratch). 


L'usuari serà el nom d'Scratcher visible a l'entorn web. La contrasenya no té especials requisits de dificultat. Per motius de seguretat, Scratch recomana  no utilitzar un nom real com a nom d'usuari. És pot demanar als alumnes que facin servir un àlies, afegint, per exemple, l'any de naixement i un codi per l'escola, així sabrem que aquell usuari és un company de l'escola.

(Existeix un sistema de gestió d'usuaris per a docents: altes massives d'alumnes, estudis de classe, gestió de projectes d'alumnes... en la meva opinió, encara està molt verd :-O...)


Fins que no confirmem el correu electrònic, no podrem comentar ni compartir projectes. El correu només serà utilitzat per a fer recordatori de contrasenyes, i en cas de que el nostre usuari sigui bloquejat pels administradors de la web. Recomano fer servir el correu de centre dels alumnes (si en tenen), de forma que sempre podríem accedir a l'usuari d'Scratch si fos necessari.


És important que més endavant, fem una repassada de les normes d'ús de la web amb els nostres alumnes.

 • Fes-te l'alta a la Web d'Scratch. Si ja tens un usuari, no serà necessari.
 • Un cop feta, omple les dades del següent formulari.

L'entorn d'edició o creació de projectes.

Un cop a la web d'Scratch, cliquem a Crea. Estarem editant el nostre primer projecte. Aquestes són les principals àrees de la interfície d'Scratch.


El sistema de programació consisteix en arrossegar blocs a l'àrea de programació i encaixar-los uns sota els altres. Els blocs estan agrupats per tipus (amb colors coincidents) i tenen encaixos que ens permeten oblidar la sintaxi més formal d'altres llenguatges de programació. Si un bloc no encaixa dins d'un altre, vol dir que no hi pot anar: podem fer avançar un personatge el resultat d'una suma, però no un operador lògic o un text. Aquells blocs que tenen espais en blanc poden ser editats per escriure text o dades. 

El personatge executarà els blocs que estiguin connectats quan hi fem doble clic (als blocs, no al personatge), o bé quan algun esdeveniment succeeixien prémer una tecla, en clicar el personatge, en clicar la bandereta verda... Els blocs s'executen de dalt a baix (seqüència) iniciant-se amb el botó de la bandereta verda, i aturant-se amb l'Stop.

Hi ha unes quantes ajudes visuals, que ens poden facilitar la feina, sobre tot en pantalles petites:
 • Al costat de les coordenades del personatge, veiem un botó amb una icona triangular que ens permet ampliar o reduir l'escenari, iens deixarà més espai per al treball amb programes, amb l'editor gràfic... (atenció
 • A l'àrea de programes disposem d'un zoom, que ampliarà o reduirà els blocs de programa. 
 • A la cantonada superior esquerra de l'escenari, tenim un botó en forma de rectangle blau, que ens permet passar el projecte a pantalla completa.

1r projecte: Tarja de presentació

Primer projecte dels assistents amb Scratch: Qui sóc? Ens iniciarem amb el moviment, aspecte, interaccions amb teclat i ratolí…


 • Realitza el teu propi projecte de presentació. 
 • Pots utilitzar algun d'aquests blocs, o d'altres que tu mateix vagis experimentant.


Aquest pot ser un bon projecte per iniciar alumnes a l'Scratch. També podeu provar els que ens ofereix la mateixa pantalla d'edició de projectes des de l'ajuda (Step-by-Step Guides): animar el teu nom, la discoteca, la tarja de felicitació...

On són els meus projectes?

Un dels avantatges de treballar amb la versió online de l'Scratch és que tots els nostres projectes queden automàticament emmagatzemats a la web. A mida que anem treballant a l'entorn d'edició de projectes, els canvis es van desant automàticament (veurem un petit text Desat a la cantonada superior dreta).

Si no diu Desat, dirà Desa ara, i clicant aquest text amb el ratolí podrem desar el projecte. També podríem fer Fitxer>Desa ara.

Si volem recuperar un dels nostres projectes, hem de clicar el botó Les meves coses, també a la cantonada superior dreta. Aquest botó està pressent en tots els entorns de la web d'Scratch: pantalla inicial, entorn d'edició, estudis, fòrums...

Petits reptes

Els petits reptes són projectes que no acaben de funcionar, o als que cal pulir algun aspecte. En algun cas, se'ls anomena projectes per fer Debugging. Són un bon entrenament per als docents que hem de treballar amb scratch amb els nostres alumnes, ja que ens hem de situar en un entorn que no hem programat nosaltres, davant d'un problema o dificultat, i hem de donar pistes per solucionar-ho.
 • Ajuda al gat que creix i creix i creix.  Fes clic a Com està fet i prova de solucionar el problema. Si vols desar la solució, hauràs de fer Remix
 • Ara tenim un gat que no fa cas i mira que li dic que giri... o és un ordinador que no funciona... Atenció a les respostes que donem als alumnes en aquest cas!

Per als més atrevits... 
 • Explora la web d'Sratch... Si veus un projecte que t'agradi, pica el Com està et? i fixa't en el codi que han fet servir.
 • Hi ha una bona colla de projectes de Debuggin interessants... T'atreveixes amb ells?