Scoop 20‎ > ‎

Mediaspecialist Jo Caudron tweet de toekomst tegemoet

“Twitter associeer ik met hoge kwaliteit en selectiviteit”

De evoluties in sociale media gaan snel, maar wat is de impact voor de traditionele media, meerbepaald voor de individuele journalist? Hebben ze de luxe om te kiezen of is het een professionele must om als de bliksem een
twitter-account aan te maken? Is die informatiestroom van 140 karakters per tweet overschat of onderschat? Scoop vroeg het aan Jo Caudron, een expert op het vlak van sociale media en gespecialiseerd in (digitale) media-innovatie.

Scoop: Het aantal Twittergebruikers in België stijgt snel, volgens een recente peiling zijn er momenteel 125 000 Belgen actief op Twitter, terwijl dat er vorig jaar slechts 75 000 waren. Hoe is die snelle groei te verklaren?

Jo Caudron: “Daar zijn diverse redenen voor. De belangrijkste is ongetwijfeld de media-aandacht die Twitter krijgt. De gespecialiseerde pers is nieuwsgierig naar het fenomeen, hoewel ze er eerder weigerachtig tegenover staat. Daarnaast zijn er veel politici met een Twitteraccount en werken sommige televisieprogramma’s met hashtags. Zo wordt de nieuwsgierigheid van de man in de straat getriggerd.”


Scoop: Gebruiken journalisten het medium op de juiste manier?
“De media moeten zichzelf heruitvinden" (© Pieter Baert)
"De media moeten zichzelf heruitvinden", aldus Caudron.
© pieter Baert

Caudron: “De meeste journalisten zijn nog niet volledig mee met het twittergebeuren. Sommigen beschouwen het als nieuwspollutie omdat tweets vaak ongenuanceerd zijn en moeilijk gecontroleerd kunnen worden. Dat klopt wel, maar het medium heeft ook een pak voordelen. Het journalistieke métier berust ‘in theorie’ - een belangrijke nuance - op onderbouwde informatie die voldoende gecheckt is. Twitter hoort daar momenteel nog niet in thuis. Er doen nog heel wat vooroordelen de ronde. Er zijn wel al journalisten die de macht van Twitter ontdekt hebben. Zij gebruiken het enerzijds als een bron van informatie, anderzijds als een instrument voor ‘personal branding’ (reclame maken voor de eigen persoon, nvdr). Het is belangrijk dat journalisten op een goede manier leren omgaan met Twitter, al is het maar om de interactie op dat niveau niet te verliezen.”
 
Scoop: In uw boek ‘Media Morgen’ stelt u de vraag of de klassieke media dood zijn. Uw conclusie is dat ze nog een kans hebben, maar dat ze zich NU moeten heruitvinden. Op welke manier kunnen ze dat volgens u doen?

Caudron: “Dat zal voor elk medium anders zijn. Men moet nieuwe modellen en formats uitdenken, gebaseerd op nieuwe technologieën. Er moet een mengvorm ontstaan van de klassieke en nieuwe media. Het draait om evolutie. Die drempel moeten de media over. Ze moeten aanvaarden dat een verandering reëel is, en dat hedendaagse veranderingen met een enorm hoge snelheid komen. Zichzelf heruitvinden moet een topprioriteit zijn zonder de oude modellen overboord te gooien. Zolang televisie, radio of printmedia genoeg geld opleveren, moeten ze blijven. Maar daarnaast moet men meer middelen en aandacht besteden aan de nodige innovatie en dat gebeurt nu jammer genoeg niet.”


Scoop: Toch proberen journalisten al nieuwe dingen uit. Zo geven kranten bij nieuwsberichtgeving vaak kolommetjes met tweets die een meerwaarde aan het artikel moeten geven.

Caudron: “Zoiets heeft geen enkele meerwaarde, het heeft geen inhoud. Het is allemaal zeer dubbel. Enerzijds veroordelen kranten de actieve twittergebruikers, anderzijds gaan ze tweets publiceren. Die tweets worden volledig uit hun context getrokken en gepubliceerd zonder toestemming van de mensen in kwestie. Het is een goed voorbeeld van een halfslachtige poging die op lange termijn niet zal werken.”


“De klassieke media menen dat het medium te vluchtig is, maar er zijn enorm veel mensen die het gebruiken, dus ze kunnen er niet aan ontsnappen”

 


Scoop: Welke media zijn het meest actief op Twitter?

Caudron: “Structureel gezien zijn de printmedia het meest actief op Twitter, omdat zij een constante stroom hebben van nieuwsberichten die ze kunnen plaatsen. Berichten die ze doorgaans posten op hun website, posten ze meteen ook op hun twitter-account, maar eigenlijk is dat de verkeerde manier. Er is geen ruimte voor conversaties of antwoorden van lezers. Een voorbeeld van goed gebruik zijn de duidende Canvasprogramma’s zoals Panorama of Terzake. Zij geven vaak een hashtag mee, om zo online een discussie te starten.”

Scoop
: Een krant brengt niet langer “het laatste nieuws”, dat lees je eerder op het internet. Is er minder interesse voor duiding en uitdieping? Is de nieuwe generatie mediagebruikers tevreden met het scannen van headlines?

Caudron: “We lijken in die richting te evolueren, ja. Een grote groep mensen weet wat er in de wereld gaande is door de website van een krant te lezen, in plaats van de krant zelf. Ik merk dat ook bij mezelf. Ik lees geen papieren krant meer, om de simpele reden dat ik geen nood heb aan het nieuws van gisteren, maar aan dat van vandaag. Zo’n website is een stuk oppervlakkiger, maar ik heb niet noodzakelijk enorm veel duiding nodig om te weten wat er gebeurt in de wereld. Daarnaast hebben mensen daar geen tijd en zin meer in. Wie leest de krant nu nog van het begin tot het eind?”
 

Jo Caudron volgt de sociale mediaontwikkelingen op de voet
© Patrick Feijen
Scoop
: Is Twitter dan eerder een concurrent voor online-edities van kranten?

Caudron: “Nee, ze vullen elkaar aan. De meeste berichten op Twitter komen van de klassieke nieuwsmedia. De twittergebruiker maakt in de meeste gevallen niet zelf het nieuws, hij verspreidt het. Het gaat om de democratisering van distributie, niet om democratisering van content-creatie en journalistiek. Het is een secundaire berichtgeving van wat er gebeurt in de wereld. Wil je diepgang, dan moet je er nog steeds voor betalen.”

Scoop: Hoe ziet u het gebruik van Twitter evolueren?

Caudron: “Het gebruik zal toenemen. Net zoals bij elke revolutie op technologisch vlak zullen de klassieke media er zich eerst tegen verzetten. Pas daarna zal men het medium geleidelijk aan omarmen. Indien dat niet gebeurt, creëren de media een nieuwe concurrent die geen historiek of erfenis moet meezeulen, en die dus sterker staat. Die nieuwe vorm van nieuws brengen is al ontstaan. De klassieke media menen dat het medium te vluchtig is, maar er zijn enorm veel mensen die het gebruiken, dus ze kunnen er niet aan ontsnappen. Als ze dat wel doen, verliezen ze automatisch marktaandeel. Onze mediabeleving zal onlinebeleving worden. Ik denk dat er een revolutie zit aan te komen vergelijkbaar met die van het internet, zo’n vijftien jaar geleden.”


Het vervolg van dit artikel is te lezen in Scoop 20 (april 2012)

Pieter-Jan Borgelioen
Charlotte Dewaele