Şcoala gimnaziala nr. 1 Suliţa - Botoşani


scsulita@yahoo.co.uk  Tel. 0231573144

Noutati


Inscrierea in invatamantul primar 2013

Istoricul şcolii

Primele documente referitoare la existenta şcolii suliţene se găsesc începând cu anii 1862-1864, ani de geneză a şcolii.
Apariţia primei şcoli din Suliţa organizată cu un singur învăţător plătit de comună a avut loc la data de 03 septembrie 1863, dată ce poate fi socotită cu toată certitudinea data de naştere a şcolii noastre. Apariţia şcolii din Suliţa a atras copii din toate satele vecine, dornici să cunoască tainele cititului şi scrisului. Astfel, la un an după înfiinţarea ei, pe lângă cei 70 de băieţi şi 12 fete din localitate, au venit din alte sate, 28 de elevi. La această şcoală învăţau numai românii, copiii evreilor având şcolile lor israelite.
 
 

                                                                                                                                            

Suliţa-scurtă descriere

 La doar 25 de kilometri de municipiul Botoşani, între iazul Dracşani, dealul Cheleş şi pîrâul Burla, se întinde "coana Suliţoaia", actuala comună Suliţa. În fapt, pe vremuri, acestea au fost două localităţi distincte. Până în 1906, Suliţoaia aparţinea de comuna Dracşani, apoi a trecut în componenţa Suliţei. Localitatea joacă un rol important în cadrul judeţului prin fostul târg Suliţa, ce şi-a purtat existenţa timp de peste un secol, şi iazul Dracşani. Dintre satele componente: Dracşani, Suliţa şi Cheleş, cel mai vechi este primul, atestat documentar la 1538.
Imediat ce intri în comuna Suliţa privirea îţi este atrasă ca de un magnet către imaginea pitorească a iazului Dracşani. De-a lungul său se înşiră precum nişte cutii de chibrituri, casele, aruncate din loc în loc şi încolţite de pîlcuri de pădure. Mai că-ţi vine să cobori din maşină şi să te "pierzi" în uitare de cele lumeşti pe malul apei, în linişte şi pace.