Istoricul scolii din Sulita
 

               Aparitia primei scoli din Sulita, organizata cu un invatator platit de comuna, a avut loc la data de 3 septembrie 1863, data ce poate fi socotita data de nastere a scolii noastre. Fondatorul acestei scoli este Mihail Haretu, fostul arendas al mosiei Dracsani, care a sprijinit scoala foarte mult. Mihail Haretu, de origine armean si de profesie arendas, a slujit cauza scolii.

               Invatatorul Ion Ananiescu a fost adus de la Harlau, de catre Mihail Haretu pentru a conduce noua scoala si era platit de comuna.

               Scoala Sulita a fost infiintata inaintea aparitiei Legii asupra Instructiunii Publice, promulgata la 25 noiembrie 1864 si pusa in aplicare la 1 septembrie 1865. Aceasta este prima lege scolara a statului roman burghez, care a proclamat gratuitatea si obligativitatea invatamantului elementar. In conformitate cu aceasta lege , in cursul anului 1865 au fost infiintate in judetul Botosani 42 scoli. Au fost denumite "comunale" pentru ca legea prevedea cate o scoala elementara in fiecare comuna rurala, indiferent cate sate avea comuna.

               La 8 mai 1865 scoala din Sulita, la cererea repetata a locuitorilor si cu aprobarea ministerului, a fost transformata din scoala elementara (cu un singur invatator pentru toate clasele), in scoala primara cu invatatori pentru fiecare clasa. Odata cu aceasta transformare locuitorii si-au luat obligatia de a plati salariul la inca doi invatatori. La 25 februarie 1865, Ministerul Cultelor a aprobat transformarea Scolii Elementare in Scoala Primara urbana.

               Daca in majoritatea satelor din tara, in aceasta perioada, invatamantul s-a dezvoltat foarte lent si in conditii foarte grele, in Sulita el a progresat repede, reusind ca, intr-o perioada relativ scurta targul Sulita sa se bucure de doua scoli, la care predau patru cadre didactice . In 1868 in "plasa Miletin" erau 5 scoli din care 2 erau din Targul Sulita (o scoala de baieti si o scoala de fete). In anul 1867, scoala daduse prima serie de absolventi cu patru clase. O parte din acestia au urmat apoi scoli medii si astfel s-au format primii intelectuali suliteni.

                                                                                                                                                                                                           

 

 <<  Acasa                                                                                                                                                          Pagina urmatoare >>

SURSA: Monografia Comunei Sulita - inv. Stefan Ciubotariu