Acasa

Comuna Marca

    Aşezare geografică

          Comuna Marca este situată la limita vestică a judeţului Sălaj, având o întindere pe o latitudine de aproximativ 15 km. Înspre vest se învecinează cu judeţul Bihor, înspre nord şi nord-est cu comuna Ip, iar înspre sud şi sud-est cu comuna Halmăşd.

          Comuna este situată la o distanţă de 15 km faţă de cel mai apropiat centru urban, Şimleu Silvaniei, la 54 de km faţă de reşedinţa de judeţ, Municipiul Zalău şi la 85 de km faţă de Municipiul Oradea.

          Datorită poziţiei geografice, în extremitatea vestică a judeţului, comuna Marca are asigurat transportul prin calea ferată Şimleu Silvaniei-Săcuieni Bihor-Oradea şi prin drumul naţional Zalău-Şimleu Silvaniei-Oradea.

     Componenţă şi suprafaţă

          Comuna  Marca are în componenţa sa administrativă satele: Marca, Leşmir, Huta-Marca, Porţ şi Şumal. Comuna se întinde pe o suprafaţă de 48,37 km2.

      Populaţie

          La recensământul din 2011, comuna Marca a avut un număr de 2542 de locuitori şi o densitate de 52,02 loc/km2 . Din punct de vedere al apartenenţei entice majoritatea este deţinută de români cu un procent de 75,73%, restul populaţiei se împarte în: maghiari – 13,77%, rromi – 6.57%, slovaci – 1,93%, cu etnie nedeclarată 1,97%.

          În ceea ce priveşte religia, populaţia comunei se împarte în: ortodocşi – 50,9%, greco-catolici – 21,91%, reformaţi – 10,7%, baptişti – 10,5%, romano-catolici – 2,28%, alte confesiuni – 1,93%.

    Atracţii turistice

Ø           Biserica din lemn din Porţ, construită în 1792 (monument istoric);

Ø          Cetatea dacică de la Marca;

Ø  Monumentul Eroilor de la Marca;

Ø  Defileul Barcăului;

  Muzeul de la Casa Parohială Ortodoxă Marca.