04.Toamna La fel ca oricare dintre anotimpuri, toamna are caracteristicile ei. Ea are perioade de o frumusete rar intalnita, dar si perioade in care intr-o singura zi poti avea impresia ca treci prin toate cele patru anotimpuri. Pe langa perioadele frumoase si insorite de la inceputul acestui anotimp, v-om trece  treptat si la perioadele mai reci, inorate si mohorate premergatoare iernii.
scoli de soferi Timisoara

 Factori de risc

1.Fenomene meteorologice
 In aceasta perioada putem intalni o gama larga de fenomene meteo, cum ar fi : ploi in averse, bruma, burnita, ceata, gheata, lapovita, ninsoare, polei.
 Aceste fenomene meteorologice se schimba de la o zi la alta sau chiar de la o ora la alta.
In cazul deplasarii pe distante lungi si a traversarii diferitelor forme de relief (campie, deal, munte) pe traseul respectiv, putem intalni pe parcursul unei zile, o mare parte din fenomenele descrise mai sus.

2.Alternanta zonelor de aderenta cu cele fara aderenta.
 
In aceasta perioada se poate trece de la sectoare de drum cu aderenta foarte buna (sosea uscata), la sectoare de drum cu aderenta scazuta in zonele cu precipitatii, sau chiar pe sectoare de drum pe care coeficientul de aderenta este foarte scazut (zapada afanata sau batatorita), sau chiar un coeficienta de aderenta care se apropie de zero (gheata, polei).

3.Traficul
 Pe perioada toamnei este foarte aglomerat si consta mai ales in trafic greu.

De asemenea in acest anotimp campania agricola este in maxima desfasurare, astfel pe sosele tranziteaza foarte multe masini agricole (combine, tractoare cu remorci, pluguri, semanatori, s.a.).
Conducatorii auto trebuie sa mareasca atentia in zonele in care se intersecteaza soseaua cu drumurile agricole, locuri in care asfaltul poate sa fie partial acoperit de noroiul adus de utilajele agricole.

4.Factorul fizic si psihic
Alternarea zilelor senine si calduroase, cu perioadele mohorate cu ploaie si frig, pot creea probleme persoanelor meteo depresive sau obosite. In astfel de perioade, aceste persoane pot face greseli mai mult sau mai putin grave in conducerea autoturismului, greseli ce pot cauza accidente deosebit de grave.


5.Factor de risc specific toamnei

Un factor de risc caracteristic toamnei il constituie frunzele cazute pe sosea. Astfel in zonele impadurite sau in locurile in care sunt arbori pe marginea soselei frunzele cazute, in contact cu umezeala pot forma un covor pastos deosebit de alunecos care poate produce derapajul in cazul in care se circula cu viteze neadaptate.
Trebuie sa stiti ca acest covor de frunze deosebit de alunecos nu se produce doar daca ploua. Dimineata si seara din cauza diferentelor de temperatura intre straturile de frunze cazute pe sosea se produce condens, astfel chiar daca soseaua este uscata se poate derapa pe acest strat de frunze.scoala de soferi timisoara
         
                                        Contracararea factorilor de risc


 Starea fizica si psihica
Este bine ca inainte de a pleca in cursa sa fim odihniti si sa incercam sa lasam in afara autovehiculului toate problemele pe care le avem.

 Adaptarea vitezei
 In permanenta trebuie sa fim atenti si sa adaptam viteza in functie de conditiile de vizibilitate, conditii meteo, trafic si aderenta la sol.
De asemenea trebuie sa avem grija ca in perioadele mai reci dimineata si seara aderenta poate fi scazuta din cauza peliculei de gheata care se formeaza pe portiunile umede ale drumului public.Atentie sporita la ceilalti participanti la trafic

O atentie sporita trebuie sa acordam conducatorilor de utilaje agricole care ne pot creea probleme datorita gabaritelor mari in latime (combine, semanatori, pluguri, s.a.)
O parte dintre conducatorii acestor utilaje nu au experienta de conducere in trafic efectuind manevre bruste, necontrolate, circuland fara semnalizare si de multe ori traversand drumul public, sau efectund viraje la stanga sau la dreapta fara a se asigura.

 Posibile capcane
In perioadele reci de toamna este necesar sa marim atentia si sa reducem viteza ori de cate ori circulam prin locuri supuse curentilor de aer :
- pasaje;
- viaducte;
- poduri si podete;
- drumuri in rambleu si debleu.

scoala de soferi Timisoara KREBS


Comments