O minte sanatoasa,intr-un corp sanatos!

 
Cu totii stim cat de importanta este mentinerea unei balante ideale intre o minte sanatoasa si un corp sanatos. Indeplinirea necesitatilor fizice, fara antrenarea periodica a creierului, duce treptat la esecuri din toate punctele de vedere. Putem vorbi astfel de diferite disfunctii ale organismului (ale ficatului, inimii, sistemului osos etc.), dar si de “sedentarismul” creierului, poate cea mai grava boala (creierul este organul suprem al omului); cel mai bun exemplu il constituie varstnicii, cei care au fost odata activi, dar acum, ajunsi la batranete, nu mai desfasoara activitati concrete care sa le mentina mintea activa.

In randurile urmatoare va voi prezenta cateva sfaturi legate de mentinerea acestei balante ideale intre corp si spirit sau, cel putin, o incercare de implinire fizica si sufleteasca, ambele aflate in stransa legatura. Pentru un corp sanatos, dar si pentru o minte pe masura:

- consumati cat mai multe fructe si legume;
- consumati proteine (indeosebi din peste);
- consumati minim 2l de apa zilnic;
- evitati grasimile rele ;
- evitati bauturile carbogazoase;
- faceti miscare cat se poate de des;
- plimbati-va, respirati aer proaspat;
- bucurati-va de natura, mirositi o floare, admirati un peisaj;
- feriti-va cat se poate de poluare (indeosebi cea a aerului);
- optati pentru o plimbare cu bicicleta, nu pentru una cu masina (amintiti-va de ambuteiajele cu care trebuie sa va confruntati, de mirosul ingrozitor de combustibil, de zgomot etc.).

Incercati si in mod sigur va veti simti mai bine dupa ce veti ajunge acasa; aveti incredere in remediile naturale (cele de la bunica) atunci cand considerati ca aveti nevoie de pastile; acestea din urma nu fac decat sa creeze, treptat, dependenta si chiar sa va afecteze organismul. De asemenea, recomand din cand in cand o baie relaxanta cu miresme incantatoare pe fundalul unei muzici care va face sa vibrati; iata cum veti avea garantia unui somn profund si linistit, care va va pregati pentru o noua zi.

Totodata, va recomand sa cititi (e un mod educativ de relaxare), delectati-va mintea cu operele marilor scriitori, cu diferitele documentare difuzate la televizor sau cu orice carte care considerati ca merita citita; caci din cuprinsul ei, in mod sigur veti afla ceva nou, interesant si poate chiar nebanuit - fiecare carte are farmecul ei, secretul ei, provocarea ei.

Si nu in ultimul rand - lasati ura, invidia, conflictele deoparte; nu va incarcati sufletul cu ele, imaginati-va ca fiecare incercare la care ati fost supus a fost doar o purificare, o modalitate prin care aspectele frumoase din viata dumneavoastra sa fie mai vizibile, sa va bucurati de ele si sa le apreciati mai mult.
Subpagini (1): Citate-Sanatate
Comments