Ειδήσεις 
Δικτυακός τόπος της Greenpeace Ελλάδας
http://www.greenpeace.org/greece/

Επικίνδυνες εξελίξεις στη Φουκουσίμα

αναρτήθηκε στις 13 Μαΐ 2011, 3:00 μ.μ. από το χρήστη Aristea Dafou

νέο - 13 Μαΐου, 2011
H Greenpeace εκφράζει φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Φουκουσίμα, μετά τις ανακοινώσεις της Tepco για πιθανή τήξη των ράβδων καυσίμου στον αντιδραστήρα 1.

«Οι μετρήσεις των προηγούμενων ημερών σχετικά με τα επίπεδα του νερού, τη θερμοκρασία και την πίεση στον αντιδραστήρα 1, είχαν οδηγήσει τις ιαπωνικές αρχές στην υπόθεση ότι οι αντιδραστήρες 1, 2 και 3 σταθεροποιούνταν. Η χθεσινή ανακοίνωση της Tepco όμως, δείχνει ότι κάποιες από τις μετρήσεις σχετικά με τα επίπεδα του νερού ήταν απολύτως λανθασμένες. Καθώς οι ράβδοι καυσίμου ήταν εντελώς εκτεθειμένες και στη συνέχεια έλιωσαν, είναι πολύ πιθανό να έχει καταστραφεί σε σημαντικό βαθμό ο πυρήνας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα λιωμένου καυσίμου στον πυθμένα του δοχείου πίεσης του αντιδραστήρα», δήλωσε ο Jan Beránek, υπεύθυνος της εκστρατείας ενάντια στα πυρηνικά της Διεθνούς Greenpeace.

«Είναι φανερό ότι η κατάσταση πλέον είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι αναφερόταν μέχρι σήμερα και ότι θα μπορούσε να επιδεινωθεί ταχύτατα εάν το λιωμένο καύσιμο διαπεράσει το δοχείο πίεσης», συμπλήρωσε ο Beránek.

Η εξέλιξη αυτή μας υπενθυμίζει για μία ακόμα φορά τους εγγενείς κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας και αποδεικνύει ότι πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος για τον περιορισμό της έκτασης των επιπτώσεων σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, όπως αυτού στη Φουκουσίμα.

Η Greenpeace ζητάει από όλα τα κράτη την ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, το σταδιακό κλείσιμο των αντιδραστήρων που βρίσκονται σε λειτουργία και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών.

Το πραγματικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας

αναρτήθηκε στις 4 Απρ 2011, 9:59 π.μ. από το χρήστη Aristea Dafou   [ ενημερώθηκε 4 Απρ 2011, 10:01 π.μ. ]

31 Μαρτίου, 2011

Η Greenpeace με τη νέα της έκθεση αποκαλύπτει τα ψέματα του πυρηνικού λόμπι και αποδεικνύει ότι τα πυρηνικά είναι η πιο ακριβή επιλογή για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών.

Η κρίση στη Φουκουσίμα κατέρριψε, δυστυχώς με το χειρότερο τρόπο, το μύθο ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής. Η Greenpeace, όλες αυτές τις ημέρες αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο την κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ παράλληλα παρέχει ανεξάρτητη και ειλικρινή πληροφόρηση. Σήμερα με τη νέα της έρευνα, καταρρίπτει τον άλλο αγαπημένο μύθο του πυρηνικού λόμπι: αυτόν της ‘φθηνής πυρηνικής ενέργειας’.

Αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα δεκαετιών από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, η έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό κόστος των πυρηνικών σταθμών, το οποίο αποδεικνύεται πολλαπλάσιο αυτού που ισχυρίζεται η πυρηνική βιομηχανία. Επιπλέον, συγκρίνει το κόστος της παραγόμενης ενέργειας μεταξύ πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ),
καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι
οι ΑΠΕ αποτελούν την πιο σίγουρη, ασφαλή και οικονομικά αποδοτική επένδυση.

Απαντήσεις από αξιόπιστες πηγές

αναρτήθηκε στις 4 Απρ 2011, 9:57 π.μ. από το χρήστη Aristea Dafou   [ ενημερώθηκε 4 Απρ 2011, 10:01 π.μ. ]

Η πυρηνική κρίση στο σταθμό Φουκοσίμα

Η Greenpeace σας δίνει μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, καθώς και μερικά χρήσιμα links από αξιόπιστες εξωτερικές πηγές.

Ένα βήμα πιο κοντά στη σήμανση!

αναρτήθηκε στις 4 Απρ 2011, 9:55 π.μ. από το χρήστη Aristea Dafou

16 Φεβρουαρίου, 2011

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά επιτέλους στο σχεδιασμό κρατικού σήματος για μη μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Υφυπουργού κ. Μιλένας Αποστολάκη. Η Greenpeace χαιρετίζει την ανακοίνωση της Υφυπουργού, ως ένα ουσιαστικό βήμα στη λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτών και ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.

Ύστερα από 14 χρόνια δράσης της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα και πολλές εκδόσεις του Οδηγού Καταναλωτών, καταφέραμε, πάντα με τη συμπαράσταση του κόσμου, να καθαρίσουμε τα χωράφια της χώρας μας από μεταλλαγμένους σπόρους, αλλά και τα προϊόντα από μεταλλαγμένα συστατικά. Σαν αποτέλεσμα του πολύπλευρου αυτού αγώνα μας γιασήμανση στα ζωικά προϊόντα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτέλους ανταποκρίνεται και προχωρά στο σχεδιασμό του αναγκαίου προτύπου.

Η Greenpeace για να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός σοβαρού και αξιόπιστου προτύπου, θα συμμετέχει στην Τεχνική Επιτροπή που θα αναλάβει την τελική έγκριση του προτύπου, η οποία θα συγκροτηθεί εντός του μήνα. Το κρατικό σήμα  θα είναι προαιρετικό και το πρότυπο θα εκπονηθεί από τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π (Οργανισμός Πιστοποίησης  και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση και έκδοση προαιρετικών προτύπων ποιότητας.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ήδη ζωικά προϊόντα 2 εταιρειών (γάλα, γιαούρτι) με εθελοντική σήμανση για μη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές. Πάγιο αίτημα της Greenpeace τα τελευταία χρόνια είναι η σήμανση των ζωικών προϊόντων που έχουν παραχθεί χωρίς χρήση μεταλλαγμένων σε όλη την τροφική αλυσίδα. Μόνο έτσι αποδεικνύεται ο σεβασμός των εταιρειών προς τους έλληνες καταναλωτές που δε θέλουν μεταλλαγμένα στη διατροφή τους.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέχρι την τελική εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος σήμανσης για μη μεταλλαγμένα στις συσκευασίες των ζωικών προϊόντων.


Διοξίνες: άλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο

αναρτήθηκε στις 4 Απρ 2011, 9:53 π.μ. από το χρήστη Aristea Dafou   [ ενημερώθηκε 4 Απρ 2011, 9:57 π.μ. ]

Ιανουάριος 11, 2011

Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο με τις διοξίνες σε αυγά και κοτόπουλα στη Γερμανία, είναι άλλο ένα από τα πολλά παρόμοια σκάνδαλα που κάνει σαφές ότι τόσα χρόνια παθαίνουμε, αλλά δε μαθαίνουμε. Η Greenpeace εδώ και 15 και πλέον χρόνια με επιστημονικές εκθέσεις, εργαστηριακές αναλύσεις και δυναμικές δράσεις, πιέζει τόσο για την πλήρη εξάλειψη αυτών των επικίνδυνων τοξικών ουσιών όσο και για τη στροφή στην ήπια γεωργία και κτηνοτροφία. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε το επόμενο διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες.

 

Τι είναι οι διοξίνες;

Οι διοξίνες (χημικό παραπροϊόν) είναι μια κατηγορία 75 ουσιών που περιέχουν χλώριο. Από τη βιομηχανική παραγωγή του χλωρίου και των χλωριωμένων πλαστικών PVC, ως την καύση των σκουπιδιών ή των αποβλήτων που περιέχουν χλωριωμένες ενώσεις, παράγονται σημαντικές ποσότητες διοξινών που απειλούν το περιβάλλον και την υγεία μας. Ερχόμαστε σε επαφή με αυτές, είτε με την άμεση χρήση διαφόρων προϊόντων, είτε με την τροφή, την εισπνοή και το νερό. Κυριότερη πηγή εισόδου στον οργανισμό μας είναι η τροφή και ιδίως οι λιπαρές ουσίες (όπως κρέας, γάλα).

Γιατί είναι επικίνδυνες;

Ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες (τρισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου) δρουν ως ισχυρές "περιβαλλοντικές ορμόνες", μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν καρκίνο.

Πώς καταλήγουν στα τρόφιμα;

Η παράλογη χρήση ορυκτέλαιων στις ζωοτροφές μολύνει με διοξίνες κοτόπουλα και άλλους ζωντανούς οργανισμούς, με αποτέλεσμα μέσω της τροφικής αλυσίδας να φτάνουν στο πιάτο μας.

Ποια είναι η λύση;

Είναι απαραίτητη η στροφή στην ήπια (και κατά προτίμηση βιολογική) γεωργία και κτηνοτροφία. Για αυτό χρειάζεται να στραφούμε στην τοπική παραγωγή ζωοτροφών η οποία:

  • μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα ως προς τη χρήση  επικίνδυνων ουσιών,

  • συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τι έχει κάνει η Greenpeace

Εδώ και 15 χρόνια έχουμε αναδείξει το θέμα των διοξινών πραγματοποιώντας μάλιστα τις πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις (σε εργαστήρια του εξωτερικού) σε στάχτες, απόβλητα αλλά και μητρικό γάλα και έχουμε υποβάλει προτάσεις για τη στροφή στην ήπια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Χάρη στις συνεχόμενες πιέσεις και δράσεις της Greenpeace (δες στα σχετικά), υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα οι κατάλληλες υποδομές (δυο εξοπλισμένα εργαστήρια) για τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων για διοξίνες. Όμως οι έλεγχοι, αν και απαραίτητοι, δε λύνουν το πρόβλημα, παρά μόνο διαπιστώνουν το μέγεθός του.

Η ρίζα του προβλήματος παραμένει η παραγωγή των διοξινών και η χρήση ουσιών από τις οποίες αυτές παράγονται. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επομένως για την αντιμετώπισή του, είναι να χαραχθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πολιτική πλήρους εξάλειψης των διοξινών, που θα προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και απαγορεύσεις σε τομείς όπως η παραγωγή και χρήση χλωριωμένων προϊόντων, η διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων κλπ.

Μέχρι τότε, απλώς θα περιμένουμε το επόμενο διατροφικό σκάνδαλο που θα συνοδεύεται από «νέες» καθησυχαστικές δηλώσεις υπουργών.


1-5 of 5